SAVJET Foto
19.8.2022. 12:46:30

KAKO ODABRATI DIGITALNI OKVIR ZA FOTOGRAFIJE?

1/1

Prije nego počneš birati digitalni okvir za fotografije, razmisli gdje ga želiš staviti. Veličina, maksimalna svjetlina, kontrast, mogućnosti montiranja i napajanje razlikuju se ovisno o lokaciji. Tek tada možeš odlučiti koje druge funkcije i značajke očekujete od njega.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Digitalni okviri po ekranu
  2. Parametri
  3. Ostale funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

1. Digitalni okviri po ekranu

Dijagonala ekrana

Dijagonala je osnovni parametar okvira za fotografije i govori kolika je površina na kojoj se slika prikazuje. Odaberi veličinu prema mjestu ugradnje. Ako digitalni okvir za fotografije namjeravaš postaviti na noćni ormarić, bolje će ti odgovarati manji nego da ga želiš objesiti na zid umjesto običnog okvira za fotografije ili slike.

Omjer slike zaslona

Dijagonala je povezana i s omjerom stranica koji govori je li okvir za fotografije klasični (4:3) ili widescreen (16:9). Isti parametar možeš pronaći na monitorima ili televizorima, ali ovisi o vašem ukusu što vam više odgovara. Općenito, možemo reći da je klasični omjer bolji za portrete, a široki za pejzaže.

Razlučivost zaslona

Rezolucija govori koliko piksela (piksela) ima visina i širina slike. Što je veća razlučivost, to je slika detaljnija i bolja je njezina kvaliteta. Ako je rezolucija preniska, na slici mogu biti vidljivi pojedinačni pikseli (kockice). Razlučivost bi trebala rasti izravno proporcionalno dijagonali.

 

2. Parametri

Podržani formati datoteka

Slike, audio ili video zapise možeš spremati u nekoliko formata. Svaki okvir za fotografije definira formate koje može prikazati ili reproducirati. Najčešći formati su JPG - fotografija, MP3 - zvuk, MPEG - video. Ako želimo da digitalni okvir za fotografije reproducira i glazbu ili video, mora podržavati traženi format. Uz gore navedene najčešće formate, možemo koristiti i mnoge druge, manje uobičajene formate.

Više o formatima
Moglo bi se reći da što više formata okvir za fotografije može primiti, to bolje. Međutim, možda ćeš na kraju otkriti da će se najčešće koristiti jedan ili dva oblika. Stoga samo trebaš provjeriti podržava li okvir za fotografije formate koji su vam potrebni. Saznaj u kojem formatu imaš fotografije ili videozapise koje želiš prikazati. Velika većina fotoaparata snima fotografije u JPG formatu, video zapisi su obično MPEG, a zvuk MP3, tako da će ova tri formata biti dovoljna u većini slučajeva. Ako naiđeš na drugi format, možeš pretvoriti sliku, video i audio iz jednog formata u drugi na svom računalu.
  • Formati fotografija: JPG, BMP, GIF, TIFF, PNG ...
  • Video formati: AVI - MPEG1 (VCD/SVCD), MPEG2 (DVD), MPEG4 (DIVX/XVID), MOV ...
  • Audio formati: MP3, WMA, OGG

 

Baš kao što digitalni okvir za fotografije prikazuje fotografije i video zapise, meteorološke stanice prikazuju informacije o trenutnom stanju vremena i prognozi za sljedećih nekoliko dana.

 

Skladištenje i njegovo proširenje

Mnogi okviri za fotografije imaju vlastitu memoriju u koju možeš prenijeti fotografije putem USB kabela ili bežične Bluetooth veze. Ako odabrani model nema vlastitu memoriju ili ti njen kapacitet nije dovoljan, u utor možeš umetnuti memorijsku karticu s koje se učitavaju fotografije, a u koji su u većini slučajeva postavljeni okviri za fotografije.

Više o memorijskim karticama
Unutarnja memorija okvira za fotografije obično je mala (do 128 MB) i može primiti ograničen broj fotografija (o video zapisima da i ne govorimo), zato ne računaj da će u nju pohraniti cijeli obiteljski album. Zato su okviri za fotografije opremljeni čitačima memorijskih kartica. Ako želiš umetnuti karticu izravno iz digitalnog fotoaparata u okvir za fotografije i pregledavati svježe snimljene fotografije, provjeri podržava li čitač isti format kao i fotoaparat. Većina kamera koristi SD ili MMC kartice (međusobno su kompatibilne).
Također je dobra ideja kupiti memorijsku karticu posebno za vaš digitalni okvir za fotografije. Ovo će uvijek biti umetnuto u okvir. Zatim povremeno ažurira svoj sadržaj, što možeš učiniti tako da izvadiš karticu i na nju prebaciš fotografije s računala ili nekog drugog uređaja ili da USB kabelom spojiš cijeli fotookvir na računalo i prebaciš fotografije.
Alternativno, fotookvir je opremljen Bluetooth bežičnom tehnologijom, uz pomoć koje se fotografije mogu bežično kopirati u internu memoriju s računala ili čak mobilnog telefona itd.

 

Mogućnosti napajanja

Većina digitalnih okvira za fotografije napaja se mrežnim adapterom. Neki modeli opremljeni su baterijom koja omogućuje rad bez spajanja na električnu mrežu, što je dobro ako želiš da okvir kruži, na primjer, iz ruke u ruku tvojim posjetiteljima.

Što je veći okvir za fotografije (njegova dijagonala), to ima veću snagu, što utječe na trajanje baterije. Ali baterija će sigurno raditi samo nekoliko sati. Zato nemoj računati da ćeš digitalni okvir objesiti na zid gdje u blizini nema električne utičnice i radosno puštati fotografije danima.

Materijal okvira

Digitalni okviri za fotografije razlikuju se i po izgledu i dizajnu samog okvira. Izrađuju se od različitih materijala i u različitim bojama. Što se toga tiče, sve je stvar ukusa, pa je teško dati bilo kakav savjet. Zato preporučujemo da dobro pogledaš izgled i proporcije okvira kako bi se dobro uklopio u interijer tvoga doma.

Možeš očekivati da će metalni digitalni okvir za fotografije trajati dulje, a ako imaš malu djecu, bolje je odabrati robusniji proizvod. Ako ti je hobi često mijenjati izgled stana, cijenit ćeš mogućnost promjene prednje strane, kako bi okvir za fotografije uvijek odgovarao boji tvom interijera.

Mogućnosti montaže također su važne u dizajnu okvira. Okvir za fotografije može stajati samostalno ili ga možeš objesiti na zid. Postoje i oni koji dopuštaju oboje, ako želiš promijeniti instalaciju.

3. Ostale funkcije

Okvir za fotografije često nudi mnoge funkcije koje olakšavaju korištenje i dodaju poseban pečat tvom zaslonu. Neke su funkcije standardne i dostupne u gotovo svakom modelu, dok su neke malo luksuznije.

  • Promjena animirane fotografije
  • Automatsko rotiranje fotografija u portretnom načinu
  • Korekcija crvenih očiju
  • Zaglađivanje kože
  • Automatsko prigušivanje svjetline na temelju ambijentalnog svjetla
  • Sat, kalendar i budilica
  • Zvučnici, sviraju pozadinsku glazbu dok projiciraju fotografije
  • Automatsko isključivanje
  • Wi-Fi internetska veza

 

4. Dodaci

 

5. Često postavljana pitanja

Koji je omjer slike prikladniji?

To ovisi o tome kakav je omjer većine tvojih fotografija. Digitalni fotoaparati obično snimaju fotografije u omjeru 4:3 ili 3:2. Većina pametnih telefona ima senzor s omjerom slike 4:3, ali mnogi korisnici izrezuju na 16:9 ili šire kako bi fotografije prekrile cijeli zaslon.

Može li digitalni okvir za fotografije prikazati portretne fotografije?

To može biti problematično na nekim modelima, ali portretne fotografije trebale bi dobro funkcionirati na većini okvira. Neki digitalni okviri za fotografije mogu se postaviti u portretnu orijentaciju tako da portretne fotografije ispunjavaju veći dio zaslona.

 

Pogledaj digitalne foto okvire na Jeftiniije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe