SAVJET Supermarket
22.8.2022. 6:59:12

KAKO ODABRATI LIKER?

1/1

Likeri od ruma, gorki likeri ili čak likeri od piva. Žestoka pića koja zaslužuju svoju kategoriju jer se baš i ne uklapaju u mainstream. No, mnogi su znalci pali pod njihove čari.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Vrste likera
  2. O čemu razmišljati pri odabiru alkoholnih pića
  3. Dodaci
  4. Često postavljana pitanja


1. Vrste likera

 

Likeri od ruma

 

U usporedbi s klasičnim rumovima, likeri od ruma imaju veći udio šećera te su samim time i slađeg okusa. No, po mirisu i konzistenciji ne mogu se uspoređivati s rumovima i vrlo su kvalitetna pića. Kao dokaz tu je popularni Legendario koji je tehnički također liker ili eliksir od ruma zbog visokog udjela šećera.

 

 

  • Finiji destilati s većim sadržajem šećera
  • Imaju niži postotak alkohola te su začinjeni i aromatizirani
  • Dobri za ljubitelje ruma

 


 

Aperitivi

 

Aperitivi su neka vrsta simboličnog uvoda u gozbu. Treba ih poslužiti 15-20 minuta prije posluživanja hrane kako bi se stimulirao apetit. No, možeš se njima počastiti i kao osnovom svježih ljetnih pića (npr. Aperol spritz).

 

Aperitivi

 

  • Aperitivi se poslužuju nekoliko minuta prije jela kao tzv. "čistači nepca"
  • Njihova tipična gorko-slatka aroma probudit će tvoje okusne pupoljke
  • Može biti u obliku pjenušca ili malo začinjenog slađeg pića

 


 

Gorki likeri

 

Bitteri su svakako dobro poznati svim barmenima kao gorki likeri koji se nalaze u mnogim ukusnim pićima. Često uključuju i klasične biljne likere. Snažno su aromatični zahvaljujući upotrebi raznih biljaka, začina i voća.

 

Gorki likeri

 

  • Gorka pića s jakim okusom
  • Izvrsni za miješanje pića i koktela
  • Pozitivno djeluju na želudac i probavni sustav

 

Gorki likeri namijenjeni izravno za aromatiziranje koktela najčešće se prodaju u malim bocama od 0,15 l. No, u mnogim trgovinama u ponudi su i pikantni aperitivi poput Camparija, koji su također gorki po sastavu.

 


Agricole

 

Agricole je rum iz područja francuskih kolonija kao što su Martinique ili Francuska Gvajana. Njegov oštar okus neće zadovoljiti svako nepce, ali uživa veliku popularnost među stručnjacima za rum. Svakako će pružiti nesvakidašnje iskustvo.

 

 

  • Proizvodi se od soka šećerne trske („rum od trske”).
  • Specifična su podvrsta ruma intenzivnijeg okusa
  • Idealan i za piće ili koktele

 


 

Punč

 

Punč svi poznajemo barem u obliku toplih voćnih napitaka iz božićne sezone. Međutim, ne moraš ga nužno napraviti kod kuće. U prodaji su već aromatizirani koncentrati koje je potrebno samo pomiješati s vrućom vodom i poslužiti tople.

 

Punč

 

  • Punč je topli napitak na bazi vina i voćnog soka
  • Može se kupiti kao koncentrat i kod kuće razrijediti kipućom vodom
  • Na primjer, možeš pripremiti klasični božićni punč

 


 

Pivski destilati

 

Pivski destilati poseban su češki specijalitet, koji proizlazi iz narodne ljubavi prema ljupkoj zlatnoj tekućini. Ova se rakija proizvodi destilacijom sladovine tijekom kuhanja piva. Rezultat je pivo slično voćnoj rakiji s jedinstvenim okusom.

 

 

  • Pivska rakija od hmelja s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje
  • Okusom podsjeća na šljivovicu
  • Poznata kao pivska rakija ili rakija od hmelja

 

 

 

 

2. O čemu razmišljati pri odabiru alkoholnih pića

 

Volumen

Klasične boce imaju volumen od 0,7 l. Ali možeš kupiti i maxi pakiranje od nekoliko litara. Popularni su i mali setovi za degustaciju, gdje možeš kušati više okusa žestokih pića u manjoj količini.

 

Udio alkohola

Aperitivi i likeri od ruma često imaju smanjeni postotak alkohola i uravnotežuju okus šećerom ili začinima. Stoga nisu tako jaki i mogu se ugodno piti cijelu večer. Posebno će ga cijeniti ljudi koji samo povremeno piju alkohol. Jača žestoka pića, pak, dosežu 60-80% udjela alkohola.

 

Zemlja podrijetla

Za likere od ruma bilo bi najbolje da potječu s karipskih otoka ili Južne Amerike ako želiš najbolju kvalitetu. Agricole, s druge strane, mora potjecati iz francuskih kolonija da bi bio autentičan. Aperitivi su domena Francuske i Italije. Za druga žestoka pića, podrijetlo nije previše važno.

 

Aroma

U tom smislu, aroma se uglavnom shvaća kao voće iz kojeg se destilira alkoholno piće. Svaki ima svoj specifičan miris, okus i tradiciju. Stoga biraj pažljivo prema vlastitim željama.

 

Vrsta pakiranja

Za pijuckanje je dovoljna jedna boca, a dostupna su i poklon pakiranja i posebni degustacijski setovi za važne događaje. Čaše i sitni pokloni dio su dekorativnije ambalaže, ali ni na koji način ne povećavaju niti smanjuju doživljaj ispijanja. Sadržaj boce uvijek je najvažniji.

 

Liker u staklenoj boci

 

 

3. Dodaci

Čaše za žestoka pića

Pivo

Vina

 

4. Često postavljana pitanja

Koliko koštaju žestoka pića?

  • Najjeftinija alkoholna pića ove vrste možeš kupiti za manje od 100 Kn. Najčešće je to konzumni alkohol ili jeftiniji likeri od ruma.
  • Od 100 do 250 Kn možeš dobiti bolje likere i aperitive, ponekad čak i u poklon pakiranjima.
  • Iznosi veći od 250 Kn rezervirani su za vrhunske likere, aperitive ili rakije s najvišom oznakom kvalitete. 

 

Koje su razlike između ruma, likera od ruma i agricole ruma?

  • Klasični rum proizvodi se od šećerne trske, najčešće od melase, odnosno ostatka kristalizirane šećerne trske. Nakon toga slijedi fermentacija, destilacija i naknadno sazrijevanje pod različitim temperaturnim i vremenskim uvjetima. Uvjet za svrstavanje pića u rum je da sadrži najmanje 37,5% alkohola i manje od 20 g šećera po litri.
  • Agricole rum (ili "rhum") je rum tipičan za francuske kolonije. Odlikuje ga jak, oštar okus. To je rezultat korištenja soka šećerne trske umjesto melase. Općenito, to su visokokvalitetni rumovi koji imaju brojne obožavatelje među ljubiteljima ruma, iako je prvi gutljaj uvijek iznenađenje za kušača.
  • Rum liker je lakša verzija ruma sa znatno većim udjelom šećera (preko 20g/l). Zbog toga je prirodno slađi i često se miješa u razna pića i koktele. Istovremeno zadržava čarobnu aromu ruma i tipičan okus.

 

Pogledaj žestoka i druga alkoholna pića na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe