SAVJET Audio & Video
23.8.2022. 6:23:29

KAKO ODABRATI ELEKTRIČNI KLAVIR?

1/1

Želiš kupiti klavir, ali ne želiš smetati susjedima? Iz kojeg god razloga želiš kupiti klavir, savjetovat ćemo te kako odabrati digitalni klavir koji će ti se odmah svidjeti.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati digitalni klavir na temelju broja tipki
  2. Što tražiti pri odabiru digitalnog klavira
  3. Popularne značajke
  4. Povezani dodaci
  5. Pitanja i odgovori

 

1. Kako odabrati digitalni klavir na temelju broja tipki

 

 

 

61 tipka

 

Digitalni klaviri sa 61 tipkom vrlo su laki za transport zahvaljujući svojim malim dimenzijama i uglavnom su namijenjeni početnicima. Svoju primjenu nalaze u situacijama kada je dovoljan osnovni raspon tonova. Međutim, za one koji žele ići naprijed, ova bi opcija nakon nekog vremena mogla postati ograničavajuća.

+ Kompaktan i lagan
+ Niska cijena

- Ograničen raspon - nije prikladan za glasovirske skladbe

 


 

 

73 i 76 tipki

 

Čak ni digitalni klaviri sa 73 tipke (i digitalni klaviri sa 76 tipki) ne mogu zamijeniti klasični klavir, ali veći raspon ih čini mnogo prikladnijima za aktivno, smisleno sviranje. Uglavnom ih koriste napredni pijanisti. Veći raspon ti omogućuje sviranje više pjesama.

+ Veći raspon u usporedbi sa 61 tipkom

- Ograničen raspon - na njima nećeš moći svirati zahtjevnije pjesme
- Izazovniji za transport

 


 

 

88 tipki

 

Puni raspon klasičnog klavira može doseći samo digitalni klavir s 88 tipki, koji ima 7,5 oktava. Samo pravi profesionalci mogu iskoristiti njegov potencijal u potpunosti.

+ Veliki raspon - pogodan za klavirske skladbe
+ Kvalitetna izrada

- Težak za transport
- Visoka cijena

 

 

2. Što tražiti pri odabiru digitalnog klavira

 

Procesor zvuka

Za kvalitetu zvuka električnog klavira brine se procesor zvuka. Svaki procesor sadrži snimljene zvukove pravog glasovira. Kod jeftinijih instrumenata ne snima se cijela klavijatura, već uglavnom samo odabrane note, dok se ostatak nadopunjuje postprodukcijom. Kvalitetniji digitalni klaviri imaju u sebi snimljene kompletne klavijature skupih koncertnih modela.

U mnogim će slučajevima procesor zvuka poslužiti kao alat za komponiranje vlastitih pjesama, koje može ne samo snimiti, već često i analizirati i eventualno nadopuniti pratnjom. S njim možeš i naučiti svirati, jer upravljačka jedinica može prikazati notni zapis pjesme, zatim pričekati da se pritisne prava nota ili odbrojavati točan ritam.

 

Uz osnovne grupe zvukova klasičnog klavira, digitalni klaviri imaju mnoge druge zvukove i glasove, od klasičnih klavijatura s mnogo instrumenata s efektima do sofisticiranih simulacija starih sintesajzera ili električnih klavira.

 

Polifonija

Pod pojmom polifonija podrazumijevamo koliko je zvukova klavir sposoban odsvirati odjednom. To ima veliki učinak na ukupnu kvalitetu zvuka.

Što više zvukova klavir ima, to ćete potpunije melodije moći svirati. Na tržištu možeš pronaći instrumente sa samo 48 zvukova, ali digitalni klaviri sa 64 zvukova i više preporučuju se za redovno sviranje.

Tu su i mnogo veće polifonije koje će cijeniti profesionalniji svirači, poput digitalnih klavira s 256 zvukova. S takvim komadima već možeš svirati složene kompozicije bez odsječenih nota i s punim odjekom.

 

Povezivanje

Jedna od najvećih prednosti digitalnog klavira je ta što možeš slušati glazbu koja se reproducira preko slušalica, a da nikome ne smetaš. Stoga je većina digitalnih klavira opremljena izlazom za slušalice 6.3 stereo jack i vrlo često i stereo RCA/Cinch (za spajanje drugih uređaja) ili 2 mono 6.3 jack izlaza.

Na profesionalnim digitalnim klavirima također ćeš pronaći par XLR izlaza za izravno povezivanje instrumenta s miks konzolom ili zvučnim sustavom.

 

3. Popularne značajke

 

Još jedna od inherentnih značajki digitalnog klavira je mogućnost potpunog reguliranja glasnoće ugrađenih zvučnika ili slušanja zvuka na slušalicama. Osim toga, opremljen je i funkcijom metronoma koja pokazuje ritam. U skladu s vlastitim zahtjevima pogledaj ponudu dodatnih funkcija.

  • Key off – simulira efekt reverberacije, kada tipke (slično klasičnom klaviru) ne prestaju svirati odmah nakon otpuštanja tipki, već emitiraju karakterističan prigušeni ton zbog prigušnica koje dopiru na žice.
  • Escapement – oponaša situaciju klavira, kada ako tipka nije dovoljno pritisnuta, žica se neće čuti i stoga se neće čuti ni ton.
  • Dinamika pritiska tipki – reagira na različite pritiske tipki, tj. glasnoću i napredovanje tona. Što više stupnjeva dinamičkog raspona digitalni klaviri nude, to više zvuče kao pravi klaviri.
  • Rezonancija prigušivača – oponaša pritisak prave pedale, kada žice nisu prigušene prigušivačima i note zvuče mnogo dulje.
  • Stereophonic Optimizer - prilagođava zvuk nakon spajanja slušalica tako da i dalje zvuči prostorno i da se osjeća kao da dolazi izravno iz tijela instrumenta.
  • IAC (Intelligent Acoustic Control) – automatski prilagođava zvuk postavljenoj glasnoći tako da ni pri niskoj glasnoći niski ili visoki tonovi ne nestaju.
  • Zvukovi pratnje i efekti - nudi repertoar zvukova orgulja, gudača, limenih puhača i više, s kojima možeš svirati bilo koji stil glazbe.

 

4. Povezani dodaci

 

Notna literatura

Stalci za note

Pribor za klavijature

Mikrofoni

Klavijature

 

 

5. Pitanja i odgovori

 

Što znači "mehanika čekića"?

U srcu svakog električnog klavira je mehanizam koji simulira osjećaj udaranja čekića na pravom klaviru. Mehanizam je pripremljen u tzv. linearnoj varijanti, gdje su svi čekići jednako teški, ili u graduiranoj varijanti, gdje niske note imaju teže čekiće od visokih, kao što je slučaj kod pravog akustičnog klavira.

Ako digitalni klavir ima tzv. čekić mehanizam, to znači da su tipke prilagođene tako da se mehanički ponašaju na isti način kao tipke na akustičnom klaviru.

 

Digitalni klavir - za početnike ili napredne?

Diskutabilno je da je početniku dovoljan manje kvalitetan digitalni klavir.
Ako si početnik, ali se planiraš poboljšati, nemoj se bojati ulagati. Možda će ti trebati veći raspon ključeva prije očekivanog vremena.

Tražiš zamjenu za akustični klavir jer ćeš svirati u bendu ili snimati vlastite pjesme? Ako ti je najvažniji zvuk, dodatne funkcije ti nisu potrebne – usredotoči se prvenstveno na polifoniju i tipke.

Također, ako tvoje dijete ide na satove klavira, radije kupi što vjerniju kopiju akustičnog klavira kako dijete ne bi osjetilo toliku razliku kada svira kod kuće.

 

Kako izbjeći bolove u leđima dok sviraš klavir?

Tijekom sviranja klavira često zaboravimo na vrijeme i nismo ni svjesni da smo nekoliko sati proveli u jednom položaju. Kako se tijelo nakon nekog vremena ne bi počelo buniti, potrebno je obratiti pozornost na nekoliko osnovnih savjeta, koji će samo sviranje učiniti puno lakšim.

  1. Drži stopala prirodno oslonjena ispred tijela pod pravim kutom.
  2. Nemoj se pogrbiti, naprotiv, učvrsti zdjelicu dok sviraš laganim pritiskom stopala na tlo.
  3. Sjedni na rub stolice ili taburea, dakle ne na cijelu površinu.
  4. Opusti ramena. Često su stisnuta tijekom sviranja, što uzrokuje bolove u vratu.
  5. Pusti laktove da se slobodno spuste tako da cijela ruka bude opuštena i omogući lako sviranje.
  6. Ako nakon nekog vremena osjetiš napetost na bilo kojem mjestu, napravi pauzu od sviranja i odradi neku od vježbi opuštanja.

 

Pogledaj digitalne pianine na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe