SAVJET Namještaj
5.9.2022. 6:51:01

KAKO ODABRATI VISEĆU FOTELJU?

1/1

Želiš li svoj vanjski prostor za sjedenje učiniti udobnijim ili želiš iskoristiti prazan kut u svojoj sobi? Viseća fotelja ugodno će te uljuljati. Osim o odabiru pravog materijala, govorit ćemo i o tome kako odabrati viseću fotelju, s naglaskom na lokaciju i način učvršćivanja.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 3 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati viseću fotelju prema lokaciji
  2. Na što se usredotočiti
  3. Pitanja i odgovori

 


1. Kako odabrati viseću fotelju prema lokaciji

 

Čak i ako na tržištu možeš pronaći mnogo univerzalnih visećih stolica, bolje je razjasniti gdje planiraš sjediti prije kupnje određenog modela.

 

Za vrt

 

S vanjskim visećim foteljama ruke ti nisu vezane u pogledu veličine konstrukcije i debljine materijala. Modeli za vanjsku upotrebu mogu biti opremljeni sa zaštitnim vodootpornim pokrivačem ili suncobranom ili su ugrađeni izravno u strukturu.

 


 

 

Za stan ili kuću

 

Viseće fotelje za unutarnju upotrebu obično imaju lagani tekstilni dizajn koji ne zauzima previše prostora i laganije su u usporedbi s klasičnim stolcima.

 

 

 

2. Na što se usredotočiti

 

Materijal

U pogledu materijala razlikujemo:

  • materijal presvlake (sjedala)
  • materijal konstrukcije

 

Ako više voliš koristiti stolicu na otvorenom, odaberi izdržljive materijale kojima ne smetaju nagle promjene temperature i nepovoljni vremenski uvjeti. Metalne viseće fotelje su među najizdržljivijima.

Viseće fotelje od ratana također su popularan izbor, no u usporedbi s metalnim, osjetljivije su na vlagu pa su prikladnije za natkrivene prostore na balkonu ili ispod pergole. Slična je situacija i s drvenim visećim foteljama, koje su sklone lomu pri visokoj vlažnosti. Hrastove ili bukove konstrukcije su među najstabilnijima i najjačima.

Umjetni ratan je nešto izdržljiviji i može se pobojati, pa se na prvi pogled ne može razlikovati od metala.

Lakša, a ujedno i jeftinija opcija su potpuno platnene fotelje koje se sastoje od čvrste potporne šipke, užadi i sjedala koje, poput viseće mreže, može biti od tkanine, pleteno ili u modernom makrame stilu. Ovi modeli su izvrsni i za djecu. Međutim, nakon dugo vremena mogu postati neudobne zbog nedostatka potporne strukture.

 

Način pričvršćivanja

Imaš dvije mogućnosti izbora. Viseći stolac sa postoljem možeš postaviti bilo gdje i više ne moraš brinuti o njegovom pričvršćivanju. Ipak, prije kupnje provjeri da li model stvarno uključuje strukturu, odnosno stalak, te da nije samo ilustrativna fotografija.

Stalak za viseću stolicu možeš kupiti zasebno, a originalnu viseću fotelju za strop (ili gredu i sl.) možeš preurediti u samostojeću .

 

Veličina

Često ćeš naići na preporuku da odabereš nešto veću fotelju. Veličina XXL namijenjena je za dvije osobe i izvrsna je primjerice za majke na porodiljnom dopustu.

S druge strane, najmanji modeli savršeno se uklapaju u dječje sobe. Za djecu se izrađuju i posebne ležaljke/sjedalice koje se prilagođavaju veličini djeteta.

 

Nosivost

Na nosivost gledaj kada kupuješ fotelju za dvije osobe. No, i kod klasičnih modela provjeri imaš li dovoljno mjesta za, primjerice, kućnog ljubimca. Nosivost visećih fotelja obično se kreće od 90 do 130 kg.

Ostavi rezervu od najmanje 20 kg. Osoba od 80 kg bi idealno trebala odabrati nosivost od 100 kg.

 

Dodaci

Ukrasni jastuci

Deke

Vrtni suncobrani

Vrtni stolovi

Vrtne kutije za pohranu

Prijenosni hladnjaci

 

3. Pitanja i odgovori

 

Kako očistiti viseću fotelju?

Ovisi o materijalu konstrukcije i navlaci. Plastični dizajn, kao i umjetni ratan, po potrebi se mogu čistiti vlažnom krpom. Pažljivije postupaj s drvenim materijalom, a idealno bi bilo da ga s vremena na vrijeme premažeš uljem.

Proizvod protiv korozije iskoristi na metalnom namještaju. I za kraj, razmisli o navlaci koja se, ovisno o vrsti materijala, može prati u perilici rublja ili ručno. Potpuno tekstilne fotelje također se mogu prati u perilici rublja ako se sav potporni materijal može ukloniti.

 

Koji je najbolji materijal za presvlake?

Mikrovlakna se smatraju vrlo popularnim zbog svoje ugodne površine, prozračnosti i jednostavnog čišćenja.

 

Pogledaj viseće fotelje na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe