SAVJET Mali kućanski aparati
9.9.2022. 8:03:59

KAKO ODABRATI APARAT ZA MLJEVENJE MESA / KUHINJSKI MLINAC?

1/1

Domaće mljeveno meso za hamburgere, svježe mljeveni mak za pite ili krušne mrvice od starih peciva - to je samo djelić onoga što ti može ponuditi kućni kuhinjski mlinac. Na tržištu možeš pronaći kako specijalne mlince koji mogu samljeti samo orašaste plodove, tako i one univerzalne koji mogu raditi i s drugom hranom.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Odabir aparata za mljevenje mesa i druge hrane prema pogonu
  2. Vrste kuhinjskih mlinaca ovisno o hrani
  3. Parametri
  4. Dodaci
  5. Pitanja i odgovori

 


1. Odabir aparata za mljevenje mesa i druge hrane prema pogonu

 

 

 

Ručni (mehanički)

 

Klasik koji te nikada neće iznevjeriti. Ručni aparati za mljevenje mesa obično su robusniji od modernih električnih modela. Gotovo su neuništivi i ne treba im napajanje za rad, tako da ne moraš pratiti jesi li u dometu utičnice. Nedostatak je sporije mljevenje i znatan fizički napor.

+ Niska cijena
+ Dugi vijek trajanja

- Mljevenje traje duže i zahtijeva fizički napor

 


 

 

Električni

 

Uglavnom su prikladni za restorane ili kućanstva gdje je mljevenje hrane vrlo česta aktivnost. U usporedbi s ručnim mlincima, prednost im je što mogu brzo samljeti velike količine hrane i mogu podnijeti praktički sve. Štede vrijeme i fizičku energiju, ali su s druge strane skloniji kvarovima.

+ Rade sami bez fizičkog napora
+ Brže mljevenje

- Viša cijena
- Operativni troškovi
- Skloni kvarovima

 


 

 

Kombinirani

 

Na tržištu postoje i modeli koji su djelomično električni i mehanički (ručni). Jedan dio uređaja je električni i može se koristiti za npr. mljevenje brašna, dok drugi dio ima ručku za ručni pogon i može se koristiti za npr. mljevenje zobenih pahuljica.

+ Više uređaja u jednom

- Električni dio uređaja je sklon kvarovima
- Viša cijena

 

 

2. Vrste kuhinjskih mlinaca ovisno o hrani


Razmisli koju ćeš sirovinu najčešće mljeti. Na tržištu možeš pronaći aparate za mljevenje mesa, maka, oraha, sira, žitarica, krušnih mrvica, kao i raznovrsne uređaje kojima je potrebno samo promijeniti nastavak i u njima samljeti različite sastojke.

Općenito, mlinac dizajniran za određenu vrstu hrane radit će bolje od univerzalnog modela zbog odgovarajućeg mehanizma za mljevenje.

 

Univerzalni

Mlinci s jednim univerzalnim mehanizmom za mljevenje ili setom nastavaka za pojedine vrste namirnica. Treba te zanimati u kojoj je mjeri takav model multifunkcionalan. Neki modeli imaju mlinac u obliku valjka, pa su pogodni za kiflice, sir, povrće, čokoladu i orašaste plodove, ali njima ne možeš samljeti meso.

 

Za meso

Kada koristiš stroj za mljevenje mesa, dobro razmisli koliko mesa trebaš obraditi odjednom. Iako ručni pogon ima neku draž i ne troši struju, s druge strane, mljevenje većih količina je fizički i vremenski zahtjevno. Ako želiš raditi domaće kobasice ili salame odaberi model s nastavkom za kobasice koji će ti uvelike olakšati posao. Pri odabiru se također fokusiraj na brzinu mljevenja te mogućnost čišćenja i pranja u perilici posuđa.

 

Za krušne mrvice

Ostatke suhog kruha ne moraš baciti, samo ih samelji. Mlinci za krušne mrvice često su na ručni pogon. A mehanizam podsjeća na rotirajući ribež s izmjenjivim nastavcima, s kojima možeš ne samo ribati, već i rezati, primjerice, povrće i voće na kriške ili rezance. Mlinac se lako čisti zahvaljujući jednostavnom dizajnu.

 

Za orahe

Posebni mlinci koji su prilagođeni masnoj prirodi orašastih plodova. Kod mlinca za orahe potraži opciju podešavanja krupnoće mljevenja, tako da možeš birati hoćeš li orahe mljeti fino ili krupno.

 

Za mak

Ako često pečeš i trebaš pri ruci imati svježe mljeveni mak, investiraj u specijalizirani mlinac za mak koji je opremljen mehanizmom za mljevenje koji ti omogućuje podešavanje grubosti na razinu koja ti je potrebna. Osim sjemenki maka, mlinac može lako obraditi i druge sitne sjemenke, poput sjemenki lana, sezama i gorušice.

 

Za bilje

Ovo nisu mlinci za sol ili papar, već posebni mlinci za mljevenje suhog ili smrznutog začinskog bilja, poput metvice, kadulje i sl. Mehanizam za mljevenje je dizajniran da što bolje oslobodi aromu začinskog bilja.

 

Za voće i povrće (cijeđenje sokova)

To su u osnovi sokovnici, ali u obliku ručnih sokovnika za mljevenje voća i povrća. Ovisno o vrsti voća i povrća, rezultat mljevenja je ili gusti sok ili pire. Budući da nema zagrijavanja tijekom prešanja, ovaj način cijeđenja je bolji za konačnu kvalitetu soka u smislu očuvanja vitamina nego kod robotskih sokovnika.

 

Za sir

Mlinac za sir obično je opremljen rotirajućim ribežem, pa se koristi za ribanje, a ne za mljevenje. Jednako dobro podnosi čokoladu, koja ima sličnu konzistenciju, kao i sir. Za neke modele možeš birati između dodataka različite grubosti.

 

Za žito (brašno)

Ako želiš samostalno samljeti brašno kod kuće ili zdrobiti žitarice u pahuljice, nabavi mlin za žito. Ovakav mlin ima snažan motor pa u brašno melje leću, pir, zob, kukuruz, grah, slanutak, griz i raž te mnoge druge žitarice i mahunarke. Strojevi snage 360 W naprave otprilike 100 grama finog brašna u minuti, snažniji mlinovi snage 600 W za isto vrijeme pripreme dvostruko veću količinu.

 

3. Parametri


Ulazna snaga

Navodi se u vatima i govori ti koliko energije uređaj troši po satu rada. Što je veća snaga, uređaj brže radi, a istovremeno troši više energije. Za kuhinjske mlince ona se kreće od 150 do 3400 W.

 

Brzina mljevenja

Navodi se u gramima po minuti (obično g/m). Tu električni modeli imaju značajnu prednost. Uređaji snage oko 1.400 W melju oko 2 kg mesa u minuti, dok kod ručnih modela možeš samljeti od sto do nekoliko stotina grama u minuti, ovisno o vrsti i količini namirnica.

 

Mehanizam za mljevenje

Više se usredotoči na materijal i izradu mehanizma za mljevenje nego na vanjski dio aparata. Idealno bi trebao biti izrađen od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika. Plastični dijelovi se mogu slomiti ili deformirati. Obrati pozornost i na kombinaciju materijala. Na primjer, ako je unutarnji navoj plastični, a vijak metalni, doći će do prekomjernog trošenja mekše plastike.

 

Funkcije

Obrnuto mljevenje - Korisna značajka za sigurnost i čišćenje je obrnuto mljevenje, koje je korisno kad god nešto zapne u mlincu, a također i kada čistiš mehanizam za mljevenje od ostataka.

Samooštrenje noževa - Zahvaljujući ovoj funkciji nije potrebno kontinuirano oštriti noževe.

 

Ako je u mlincu samljeto meso, proces čišćenja započni tako da u njemu na kraju samelješ komad kruha. Kruh veže ostatke masnoće, a istovremeno djeluje blago abrazivno, poput spužve.

 

4. Dodaci

Mlinci za kavu

Strojevi za izradu tjestenine

 


5. Pitanja i odgovori


Je li bolji ručni ili električni mlinac?

Ručni stroj za mljevenje mesa može biti gnjavaža, ali će trajati vječno i s njim praktički nema brige. Obično je i kompaktniji. S druge strane, električni mlinci mogu samljeti istu količinu hrane u djeliću vremena nego ručni mlinac, pa bi trebali biti tvoj očigledan izbor kada je vrijeme od presudne važnosti.

 

Koji mlinac je najbolji za meso?

Za mljevenje mesa potrebni su posebni aparati namijenjeni mljevenju mesa. Ako meso želiš mljeti u univerzalnom mlincu, odaberi model koji ima nastavak za mljevenje ili noževe za sjeckanje.

 

Je li teško očistiti mlinac?

Na cjelokupni dojam rukovanja mlincem također utječu mogućnosti održavanja i čišćenja. Ako su neki dijelovi mlinca teško dostupni čak i nakon rastavljanja, tamo se mogu zalijepiti ostaci, gdje će se razmnožiti neželjene bakterije. Još jedna zamka je plastika u mlincima za meso. Ako su dijelovi koji dolaze u dodir s mljevenim mesom plastični, teže će se odmastiti, a upijat će i neželjene mirise.

 

Može li se mlinac staviti u perilicu posuđa?

Za neke modele proizvođač nudi mogućnost pranja u perilici posuđa. Ovu mogućnost provjeri unaprijed u uputama za uporabu. Ako to nije izričito dopušteno, nemoj to činiti jer bi se mogao oštetiti završni sloj.

 

Pogledaj aparate za mljevenje mesa na Jeftinije.hr »

 

Pogledaj kuhinjske mlince na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe