Sušilice voća / dehidratori

Imaš li vrt u kojem uzgajaš mnogo voća i povrća i želiš u njima uživati u zimskim mjesecima? Možda uzgajaš biljke uzgajaju tamo pa ih želiš posušiti da duže traju? Onda vjerojatno već znaš da bi ti dobro došla sušilica hrane.

Sušenje je vrlo star proces konzerviranja hrane. Čak i u davna vremena, ljudi su znali cijeniti suhe trave i jabuke zimi, ali i suhomesnate proizvode. U to vrijeme bili smo ovisni o klimi i vlastitoj genijalnosti, ali danas više ne moraš čekati razdoblja bure, nego radije nabavi vlastitu sušilicu hrane.

Budući da većina hrane sadrži vodu, voda je odličan medij za razvoj patogenih bakterija, pa je proces sušenja hrane jedan od najboljih načina njenog očuvanja. Kada se voda u velikom dijelu ukloni iz hrane ili bilja, smanji se težina hrane, što je čini lakšom za spremanje za kasniju uporabu. Proces sušenja hrane sačuva sve njene prehrambene vrijednosti, zato je sušeno voće i povrće ekvivalentno nesušenoj verziji. Ako želite još produžiti rok trajanja suhe hrane, pohrani je u hermetičke zatvorene posude.

Uglavnom se sušilice hrane ili dehidratori sastoji od nekoliko razina, koje omogućuju sušenje velike količine u isto vrijeme. Ukupni kapacitet sušilice hrane ne ovisi o broju razina, već o ukupnom volumenu, dakle, važan je promjer uređaja. Glavni sastavni dio svake takve sušilice su grijač i ventilator. Grijanje osigurava stalnu temperaturu u svakom trenutku - za sušenje voća i povrća to je oko 54 Celzijevih stupnjeva - ventilator je odgovoran za cirkulaciju vrućeg zraka unutar sušilice. Kada grijač zagrijava voće, iz njega izlazi vodena para, koja uz pomoć ventilatora izlazi kroz otvore za ventilaciju i tako se voće suši. Ovaj proces obično traje nekoliko sati.

Prije nego što kupiš sušilicu, provjeri njene mogućnosti i funkcije. Bitna je i jednostavnost korištenja kao i mogućnost pranja posuda u perilici posuđa. Neki modeli sušilica hrane imaju automatske postavke s automatskim isključivanjem, a kod drugih je to potrebno učiniti ručno. Razlikuju se i po tome što je u nekima kruženje zraka vertikalno, a kod drugih vodoravno, ali obje su jednako učinkovite.

Prije nego što kupiš sušilicu hrane provjeri različite ponude na Jeftinije.hr i odaberi najbolju.

više
Savjeti 0

Ne propusti

Komentari

Prije 2 godine

ONECONCEPT BONSAI, sušilica, 5 etaža, dehidrator,

ONECONCEPT BONSAI, sušilica, 5 etaža, dehidrator, 250W, crna

Ovo je stvarno dugačak opis sa vrlo malo podataka o uređaju. Molim vas napišite koje su dimenzije ovog uređaja ?

55 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Broju mišljenja korisnika

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.