Stolnjaci i nadstolnjaci

(598 proizvoda)

Stolnjaci i nadstolnjaci nisu namijenjeni samo za zaštitu stolova, mogu služiti kao dekorativni elementi i pomoći pri stvaranju ugodne atmosfere tijekom objeda. Napravljeni su od čitavog niza različitih materijala, svaki s vlastitom funkcijom. Dolaze u različitim veličinama pa se lako prilagođavaju svakom stolu. Možeš birati između ručno izrađenih i tvorničkih proizvoda, između prirodnih i umjetnih materijala te tradicionalnih ili onih modernog dizajna. Bez obzira tražiš li stolnjak ili nadstolnjak sigurno ćeš ga pronaći na Jeftinije.hr.

Dimenzije stola najvažniji su čimbenik pri kupnji stolnjaka ili nadstolnjaka. Preveliki stolnjak će ti se motati između nogu dok sjediš za stolom, premali će na rubovima stršati pa takva tkanina neće izgledati elegantno, već smiješno. Duljina tkanine treba biti prilagođena prigodi. Za više formalne događaje preporuča se duži stolnjak, a za svakodnevnu uporabu kraći. Za svakodnevne prilike treba, dakle, rub tkanine biti dužine između 15 i 20 centimetara, za formalne prilike između 35 i 40 centimetara.

Za izračun točne dimenzije tkanine prvo moraš znati dužinu i širinu stola ako je kutni, ili njegov promjer ako je okrugli. Zatim dodaj na tri dimenzije (dužina i širina ili promjer) od dvostruke dužine željenu udaljenost i dobiti ćeš dimenzije stolnjaka po potrebi. Na primjer, stol je velik 160 x 80 cm, trebaš tkaninu s rubom od 20 centimetara. Dakle, dodaš 2 x 20 cm; dvije dimenzije i dobio si rezultat od 200 x 120 cm. To je dimenzija tvog stolnjaka.

Kada si odabrao dimenziju stolnjaka ili nadstolnjaka (dužina ruba koji pada preko stola za nadstolnjak je isti kao i kod stolnjaka, ali u većini slučajeva nadstolnjak ne pada preko ruba, već je iste duljine kao i stol, a po širini ne bi trebao biti tako širok na tanjur stoji na njemu), moraš se odlučiti za odgovarajući materijal. Na raspolaganju ti je cijeli niz prirodnih i umjetnih materijala, dok po kvaliteti i estetici prirodni materijali ipak kotiraju više. Vrijedna promišljanja kod kupnje su i svojstva održavanja materijala jer obzirom na funkcije koju obavljaju nadstolnjaci i stolnjaci mogućnost mrlja nije zanemariva, čak štoviše one se očekuju. Svilene tkanine će biti puno teže očistiti nego one od poliestera, a iako će u početku izgledati bolje, teže ćeš sa njih ukloniti mrlje te će stolnjak postati neupotrebljiv. Isto vrijedi i za ručno vezene ili kukičane stolnjake, koji su lijepi za pogledati, ali je bolje ukloniti ih prije jela. Za svakodnevnu upotrebu najbolji su plastični stolnjaci čiju dimenziju lako možeš prilagoditi koristeći škare , a na raspolaganju su ti i stolnjaci izrađeni od kvalitetnog pamuka koji se održavaju u perilici rublja no uporaba jačih sredstava za uklanjanje mrlja bi ih uništila.

Prilikom donošenja odluke o stolnjaku ili nadstolnjaku vodi računa i o tome kakav izgled u blagovaonici želiš postići. Osim što možeš birati između različitih boja i uzoraka prilikom čega možeš pustiti maštu na volju, kombiniraj boje stolnjaka sa već postojećim nijansama u blagovaonici kako bi zaokružio svoj osobni stil pri uređenju.

Za najbolju kupnju i najniže cijene provjeri ponudu na Jeftinije.hr.

Prikaži više
598 proizvoda
Razvrstaj:
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najvišeg)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe