Svijeće

(3712 proizvoda)

Svijeće. Male, velike, okrugle, kvadratne, organske, mirisne, prirodne, svih mogućih oblika i boja, tako da izgledaju kao tortice i mnoge druge. Dizajneri i proizvođači svijeća ne poznaju granice svoje mašte, što je dobro za svakog ljubitelja svijeća.

Očekivano bi bilo reći da svijeće osim svoje primarne funkcije osvjetljenja također mogu biti dekorativne. Ali točnije bi bilo to okrenuti i reći da svijeće nisu namijenjene samo za ukras već od njih možemo imati koristi. Danas su na tržištu dostupne svijeće raznih oblika, a boje ni nemaju granice. Uz rastuću popularnost eteričnih ulja i mirisne svijeće su postale temelj za diskretan miris u prostoriji. Naime, u posljednje vrijeme svijeće se u domovima prvenstveno koriste zbog ukrasnih i aromatičnih svojstava, a ne toliko radi rasvjete. No, kada dođe do nestanka struje i kada ne želimo trošiti previše baterije u ručnim lampama, svi brzo opet posežemo za svijećama i sa sami sebi tiho priznamo da nestanak struje zapravo može biti vrlo romantičan.

Prvotna namjena svijeća bila je osvjetljavanje okoline, a koristile su se i za mjerenje vremena. U Kini je dinastije Song (10. do 13. stoljeća) koristila svijeću kao sat, koje je kasnije u 13. stoljeću nadogradio i automatizirao islamski učenjak i izumitelj Al-Jazari. Najkorišteniji materijal za izradu svijeća je uvijek bio pčelinji vosak, a na obalama sjevernih mora životinjska mast. Kasnije su se koristila druga ulja od kojih je postao najpopularniji parafin. Danas se za proizvodnju svijeća koriste mnogi prirodni i sintetički voskovi, a pčelinji vosak opet postaje sve popularniji.

Da su svijeće univerzalno korisne i sveprisutne, vidi se po velikom izboru različitih svijeća koje se nude na tržištu. Možeš odabrati ukrasne, mirisne, svijeće koje tjeraju kukce, nadgrobne, rođendanske ... Koriste se za vjerske i duhovne svrhe, ali je zanimljivo i to da su rođendanske svijeće nekako i dalje najviše održavaju tradiciju mjerenja vremena sa svijećama.

Prije kupovine svijeće prvo razmisle o tome za što ti je potrebna i što očekuješ od nje. Mnoge svijeće kombiniraju nekoliko različitih funkcija. Na primjer, neobično oblikovana ukrasna svijeća također može dobro mirisati ili odbijati insekte.

Za veliki izbor svijeća po najpovoljnijim cijenama pogledaj na Jeftinije.hr.

Prikaži više
3712 proizvoda
Razvrstaj:
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najvišeg)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe