SAVJET Auto-Moto
21.3.2016. 9:11:35

POTRAŽI LJETNE GUME U PRAVIM DIMENZIJAMA!

1/2
2/2

Nakon što uspješno savladaš 3 jednostavna koraka za odabir dimenzija guma na svom automobilu, vrijeme je da potražiš pravi model i marku. Za lakšu odluku pripremili smo ti brzi pregled ponude guma najčešćih dimenzija i kratke upute koje će ti pomoći odabrati najbolje ekološke ljetne gume.

PROVJERI OSTALE DIMENZIJE >>

 

KAKO ODABRATI GUME NA TEMELJU EKOLOŠKIH FAKTORA?

Vrlo jednostavno – uz pomoć EU naljepnice kojom su od studenog 2012 opremljene sve gume. Oznake otkrivaju informacije o glasnoći, uštedi goriva te prianjanju na mokrim površinama čime ti omogućavaju jednostavniju usporedbu različitih guma, upravo poput energetskih naljepnica na kućanskim aparatima.

UŠTEDA GORIVA

Podatak se označava ljestvicom u boji razreda od A-G, pri čemu je oznaka A (zelena) najviša ocjena  dok je oznaka G (crvena) najniža ocjena. Za jednostavniju usporedbu: razlika među razredima može predstavljati do 7,5 % nižu potrošnju goriva što je računajući cijeli životni vijek automobila ipak znatna ušteda.

PRIANJANJE NA MOKROJ PODLOZI

Podatak se prikazuje razredima od A do F, A predstavlja najbolju, a F najslabiju ocjenu. Dobro prianjanje na mokroj podlozi označava kraći zaustavni put kod naglog kočenja na mokrim cestama.

BUKA

Podatak o indeksu buke označava ispuštanje vanjske buke u decibelima.  Gume doprinose količini buke koju stvara vozilo u prolazu. Odabir gume s dobrim indeksom buke smanjit će utjecaj vaše vožnje na okolinu. Indeks buke gume prikazan je u razredima: 1 crni val predstavlja tihe gume, a 3 crna vala bučne gume.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe