SAVJET Auto-Moto
25.10.2021. 11:57:00

KADA JE PRAVI TRENUTAK ZA ZAMJENU ZIMSKIH GUMA?

1/1

I „ne-vozači“ među nama znaju da dva puta godišnje mijenjamo setove automobilskih guma na vozilu. Prvi put u godini to radimo sredinom travnja kada je na automobil preporučljivo staviti set ljetnih guma, a drugi put to radimo sredinom studenog kada na automobil montiramo set zimskih guma. 

Prateći zakonske propise možemo i zimi voziti s ljetnim gumama (takve gume moraju doduše imati dubinu utora minimalno 4mm, a obavezan je i set lanaca za snijeg) redovita, sezonska zamjena automobilskih guma provodi i trebala bi vam biti obavezna upravo iz sigurnosnih razloga.

70% automobilskih nesreća uzrokuju neodgovarajuće gume

Važno je imati na umu da i temperatura zraka (ne samo snijeg ili led) utječe na svaku automobilsku gumu. Zimske i ljetne gume napravljene su od različite smjese i različito se ponašaju pri različitim temperaturama. Već pri temperaturi od 7°C, a posebno na još nižim temperaturama, ljetna guma gubi elastičnost, postaje kruta i na skliskom kolniku slabije prianja uz podlogu. Isto tako, zimska se guma u ljetnim uvjetima i visokim temperaturama jako brzo troši i gubi performanse za zimu. 

Mnogi vozači nisu svjesni, ali 70% nesreća je uzrokovano upravo neodgovarajućim gumama ili podlogom na cesti, zato je izrazito važno ovisno o sezoni mijenjati  gume na automobilu. 

Osim sezonske zamjene guma, da bi gume što duže trajale i zadržale sve svoje performanse redovito treba provjeravati i tlak u gumama, stručnjaci kažu barem 1 mjesečno. A posebno kada pada temperatura zraka jer s njom pada i tlak u gumama. Zapamtite podatak da nedovoljan pritisak u automobilskim gumama povećava potrošnju goriva za 4% i smanjuje životni vijek gume za čak 45%

Kada kupiti novi seta guma? 

Stručnjaci kažu da je životni vijek gume načelno 10 godina, odnosno 65.000 prijeđenih kilometara. Naravno, sve ovisi o tome koliko se brinete o gumama, kako ih skladištite, mijenjate li ih prema sezoni i kako ih održavate. 

Novi set guma ljetnih ili zimskih morate obavezno kupiti kada primijetite:

             a)    Istrošenost profila gume – dubina profila ne smije biti manja od 1,6 mm
             b)    Oštećenja na bočnim stranama gume – tzv. raspukline
             c)    Ostala oštećenja poput porezotina, pukotina, mjehura i slično

Kupnja, održavanje i redovita zamjena guma na automobilu je prije svega investicija. Kako biste produžili životni vijek ljetnih i zimskih guma, držite se ovih 5 jednostavnih pravila:

             1.    Sezonski mijenjajte gume na automobilu i koristite uvijek sve 4 iste gume
             2.    Redovito provjeravajte tlak u gumama koje koristite (i redovito provjeravajte profile na gumama)
             3.    Gume redovito rotirajte kod svake druge promjene ulja – tako ćete postići ravnomjernu potrošnju guma
             4.    Pratite istrošenost guma i mjerite dubinu profila
             5.    Pravilno skladištite set guma koji ne koristite

Kada dođe vrijeme za kupnju novog seta guma preporučljivo je zamijeniti cijeli komplet. 

Koje gume izabrati? 

Kod odabira novog seta ljetnih ili zimskih guma najvažnije je da uvijek izaberete gume propisanih dimenzija, dimenzije možete provjeriti u knjižici vozila ili u servisu tj. kod vulkanizera. 
Osim dimenzija guma, korisno je poznavati značenje još nekoliko oznaka koje se nalaze na gumama: 

              •    DOT – oznaka – s  obzirom da se preporuča zamjena nakon 10 godina, važno je da znate kada je guma proizvedena, isto tako važno je znati koliko je dugo proteklo od proizvodnje do kupnje 
              •    Razred brzine gume – označava se slovima i označuje maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti, kod odabira novih guma vodite računa o indeksu brzine koji vam je potreban

Obavezni ste poštivati točno propisane dimenzije guma koje trebate kupiti, kao i razred brzine kojem je guma namijenjena, a proizvođača i model izaberite prema stilu vožnje i prometnicama kojima najčešće vozite. 

Mnogi vozači u obzir uzimaju preporuke testova ljetnih i zimskih guma koje svake godine provodi HAK i partnerski europski autoklubovi. Nedavno su objavljeni rezultati zimskog testa, koje vam donosimo u nastavku.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe