SAVJET Mali kućanski aparati
28.1.2022. 14:07:48

KOJE KUHALO ZA VODU ODABRATI?

1/1

Izbor kuhala za vodu ne bi trebao biti ograničen samo na dizajn i konstrukciju. Savjetovat ćemo te kako odabrati kuhala za vodu prema snazi, obliku i drugim parametrima, kao i kako ga njegovati.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste kuhala za vodu
  2. Parametri
  3. Funkcije i značajke
  4. Dodaci
  5. Savjeti

 

Vrste kuhala za vodu

Prilikom odabira kuhala za vodu često već imamo ideju kako bi ono trebalo idealno izgledati. Ova ideja se obično odražava u izboru materijala. Trebaš svestrano, neupadljivo kuhalo za vodu koji se uklapa u svako kućanstvo? Onda je nehrđajući čelik pravi izbor za tebe. Voliš li retro stil, fokusiraj se na modele od keramike.

Kuhala za vodu od nehrđajućeg čelika 

Izdržljivi nehrđajući čelik jedan je od najpopularnijih materijala za kuhala za vodu. Na tržištu se uglavnom mogu naći kuhala za vodu sa zaštitnim elementima za koje se svakako treba raspitati, pogotovo ako se radi o jeftinim modelima. Ako kuhala za vodu od nehrđajućeg čelika nema zaštitu, lako te može opeći.

+ ne zahtjevno održavanje
+ odličan omjer cijene i kvalitete

Staklena kuhala za vodu

Staklena kuhala za vodu često se izrađuju u kombinaciji s nehrđajućim čelikom. Međutim, loša strana ovog atraktivnog dizajna je da su otisci prstiju lako vidljivi.

+ bolji pregled količine tekućine
+ neki modeli su osvijetljeni u boji

- zahtjevnije održavanje
- nije jako otporan na oštećenja

Keramička kuhala za vodu

Za ljubitelje originalnih stilova dostupni su keramička kuhala za vodu. Dostupni su u modernim, tradicionalnim i retro modelima s termometrom u ugodnim pastelnim bojama.

+ jako dobro izoliraju - voda u njima dugo zadržava temperaturu
+ tihi

- nije jako otporan na oštećenja
- težak

Plastična kuhala za vodu

Kraljevi niskih cijena među kuhalima za vodu su modeli od plastike. Izvrsni su npr. za odmor i putovanja, kada samo nekoliko puta zagrijete vodu za čaj ili kavu, jer nisu prikladni za vrlo čestu upotrebu.

+ pristupačni
+ lagani
+ mala potrošnja na održavanje

- nije jako izdržljiv
- kratak vijek trajanja
- može osjetiti miris zagrijane plastike

 

Parametri

Veličina

Jednako važno pitanje pri odabiru je ukupni volumen i veličina kuhala za vodu. Ovi parametri ovise o tvojim dnevnim potrebama i broju osoba u kućanstvu. Razmisli koliko često koristiš kuhalo za vodu, za koliko ljudi odjednom i imaš li puno posjetitelja. Sve ove točke bi zatim trebale utjecati na konačni izbor volumena kuhala za vodu grijača.

Na tržištu se mogu naći kuhala za vodu zapremine od 0,4 do 3 litre. Za dvočlano kućanstvo vjerojatno će najviše odgovarati kuhalo za vodu zapremine oko 1,5 litara. Ako često uživaš u društvu posjetitelja, bolje je odabrati veći, 1,7-litreni kuhala za vodu, s kojim nećeš imati problema ni s više gostiju. Kuhala za vodu zapremine veće od 2 litre posebno su pogodne za višečlana kućanstva.

Zapremina putnih kuhala je od 0,4 do 1 litre, a snaga im je od 650 W do 1600 W.

 

Oblik

Ako se odlučuješ između višeg ili nižeg i šireg kuhala za vodu, odaberi drugu opciju. Niski kuhala za vodu bolje iskorištavaju toplinu s dna, gdje je ugrađen grijač. Uzmi u obzir i minimalno moguće punjenje jer je za jednu osobu dovoljno manje od pola litre.

Snaga

Najčešća snaga je oko 2200 W za kuhala za vodu od 1,7 litara.

Snaga označava potrošnju energije i vrijeme vrenja vode. Na tržištu su najčešće dostupni kuhala za vodu snage od 650 do više od 3000 W. Za ugodno zagrijavanje bez dugog čekanja preporučujemo odabir kuhala za vodu snage najmanje 2000 W.

Također je istina da veća odabrana snaga znači kraće vrijeme čekanja, ali veću potrošnju energije. Ipak, potrošnja energije kod kuhanja vode u kuhala za vodu manja je nego kod kuhanja na ploči za kuhanje.

Volumen Upotreba Približna snaga
0,6 l Putna 650 W
1 l Za dvije osobe 1100 W
1,7 l Za 3 i više ukućana 2000 W
2 l i više Veliko kućanstvo 2200 W

 

Grijaći element

Prije kupnje kuhala za vodu provjeri gdje se nalazi grijač, tj. je li spirala skrivena ili vidljiva.

  • Skrivena grijaća spirala ugrađena je u dno kuhala za vodu ispod postolja od nehrđajućeg čelika. Na taj se način voda dulje zagrijava, ali se u njoj ne nakuplja kamenac. Grijač je zato puno lakše čistiti, a osim vode možeš grijati i druge tekućine.
  • Vidljiva grijaća spirala omogućuje brže zagrijavanje, ali često nakuplja kamenac. To otežava čišćenje.

 

Sigurnost

Moderna kuhala za vodu imaju mnoge sigurnosne funkcije. Tijekom vrenja vode svaki uređaj mora signalizirati svoj rad osim zvukom i aktiviranim gumbom za uključivanje. Obično je opremljen svjetlećom diodom koja se gasi nakon kuhanja i gašenja.

Kuhala za vodu mora biti jednostavan za korištenje, siguran i razumljiv prosječnom korisniku. Svako kuhala za vodu mora biti opremljen s četiri osnovna osigurača:

  1. Automatsko isključivanje kada se postigne 100 °C
  2. Spriječeno pokretanje bez tekućine
  3. Automatsko isključivanje u slučaju nepravilne ugradnje na bazu
  4. Isključivanje u slučaju pregrijavanja

Sigurnosna prednost je i mogućnost punjenja kroz izljev kuhala za vodu bez otvaranja gornjeg poklopca. Gumb za automatsko otvaranje poklopca također može biti korisna značajka.

Stalak za kuhala za vodu

U vezi s jednostavnim i sigurnim radom uređaja treba spomenuti i vrstu baze kuhala za vodu. Uz rotirajuću bazu, ne moraš razmišljati o tome kako pravilno postaviti kuhalo za vodu. Neki skuplji modeli opremljeni su gumbima s kojima možeš postaviti temperaturu grijanja. Promjer dna je od 6 do 22 cm, ovisno o volumenu i veličini kotlića.

Brineš li se da bi ti predugi kabel za napajanje smetao? Nabavi si kuhalo za vodu s posebnom bazom u koju možeš namotati višak sajle.

 

Funkcije i značajke

Dodatne funkcije i oprema kuhala za vodu često su važniji parametar od materijala i volumena pri odabiru. Jedna od najpopularnijih značajki je kontrola temperature, tj. mogućnost postavljanja željene ciljne temperature.

  • Kuhalo za vodu s kontrolom temperature - odlična značajka za one koji vole kuhati zelene čajeve i druga pića koja zahtijevaju određenu temperaturu. Raspon podešavanja obično je od 50 do 100 ° C.
  • Indikator razine vode - kuhala za vodu opremljena indikatorom pokazuju razinu vode. Nedostatak im je sklonost kalupljenju.
  • Kuhalo za vodu na baterije - na tržištu su dostupni i moderni modeli na baterije.
  • Zaslon - jasno prikazuje odabranu temperaturu ili vrijeme grijanja.
  • Automatsko isključivanje tijekom vrenja - sigurnosni element modernih kuhalo za vodu može se nadopuniti zvučnim signalom uz gašenje svjetla.
  • Sigurnosna brava - još jedna sigurnosna značajka koja te sprječava da uključiš prazno kuhalo za vodu.
  • Uklonjivi filtar - omogućuje dodavanje i uklanjanje filtra za čaj po potrebi.
  • Pretinac za kabel - skriva nepotrebno dugačak kabel za grijač.

 

Dodaci

 

Savjeti

Kako se brinuti za kuhalo za vodu?

  1. Prokuhaj vodu u kuhalu za vodu prije prve uporabe. Pa uključi kuhalo za vodu pun vode i izlij vodu nakon zagrijavanja. Proizvođači preporučuju da ovo ponovite najmanje dva puta.
  2. Već pri kupnji možeš se zaštititi od začepljenja kamencem. Odaberi električno kuhalo za vodu sa skrivenom grijaćom. Ako odabereš tip s vidljivom spiralom, nikada ne ostavljaj vodu u kuhalu, ostatak uvijek izlij.
  3. Isključi kuhalo za vodu nakon svake uporabe da spriječiš neočekivani kratki spoj i mogući požar.
  4. Ako kod kuće imaš tvrdu vodu, preporučujemo korištenje filtrirane vode. To ne samo da sprječava stvaranje kamenca, već i produljuje cijeli vijek trajanja uređaja.

Kako očistiti kuhalo za vodu?

Kuhalo za vodu je također potrebno povremeno očistiti, uglavnom zbog kamenca. Ne samo da ne izgleda lijepo, već s vremenom može znatno oštetiti uređaj. Osim toga, velika količina kamenca negativno utječe na učinkovitost grijanja.
Postoji nekoliko načina kako se riješiti kamenca. Prva opcija je žlica limunske kiseline, no malo je učinkovitija šalica octa.
U kuhalo za vodu uliješ vodu i šalicu octa, zakuhaj i ostavi da djeluje sat vremena. Zatim nekoliko puta prokuhaj čistu vodu u kuhalu za vodu. Druga mogućnost je korištenje sredstva za uklanjanje kamenca, koje je dostupno u tekućem obliku, ali možeš pronaći i tablete. Obično su dostupni univerzalni, za aparate za kavu i kuhala za vodu.

Koji grijač je najtiši?

Ako tražiš najtiše moguće kuhalo za vodu, izbjegavaj modele od nehrđajućeg čelika s jednom stijenkom. Odaberi keramiku ili plastiku, koje ne izazivaju toliko odjeka. Modeli s dvostrukim stijenkama još bolje prigušuju buku.

→Pogledaj kuhala za vodu na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe