SAVJET Bijela tehnika
18.3.2022. 12:47:50

KOJU KUHINJSKU NAPU ODABRATI?

1/1

Kuhinjske nape su praktični pomoćnici za izvlačenje pare iz slabo ventiliranih kuhinja. Uz nju će tvoj dom biti bez plijesni i neugodnih mirisa. Dosad su nape većinom bile instalirane na način da se uopće nisu vidjele. Danas su, međutim, sve popularnije one vidljive, koje se ugrađuju u kuhinju iznad površine za kuhanje. Uz dizajn i instalaciju, razmisli i o izvedbi te volumenu.

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

 1. Vrste kuhinjskih napa
 2. Važni parametri
 3. Funkcije
 4. Dodaci za kuhinjske nape
 5. Pitanja i odgovori

 

Vrste kuhinjskih napa

Ugradbena napa

Srebrna ugradbena napa u kuhinji.
Srebrna ugradbena napa u kuhinji.

+ Može se u potpunosti integrirati u kuhinju
+ Ne ometa čiste linije tvoje kuhinje
+ Pogodna za manju kuhinju - optički ne zauzima toliko prostora

- Dizajn se ne ističe
- Upravljanje može biti neprijatno
- Zahtijeva profesionalnu instalaciju

 

→Pogledaj ugradbene nape

 

Viseća napa

+ Kompaktne dimenzije - prikladna za manje kuhinje
+ Relativno jednostavna za instalaciju
+ Unatoč svojim manjim dimenzijama, nudi visoke performanse
+ Povoljna kupovna cijena

- Nije prikladna za veće kuhinje - nedovoljan kapacitet
- Dizajn se ne ističe

 

→Pogledaj viseće nape

 

 

Otočne nape

Srebrna otočna viseća napa.
Srebrna otočna viseća napa.

+ Pogodna za veće kuhinje
+ Može razviti vrlo visoke performanse
+ Ima vrlo moderan dizajn - vrlo prepoznatljiv element dizajna
+ Rješava usisavanje para ako se ploča za kuhanje nalazi na kuhinjskom otoku

- Prostorno rasipna - veće dimenzije
- Potrebna profesionalna instalacija
- Viša nabavna cijena

 

→Pogledaj otočne nape

 

Nape ugrađene u ploču za kuhanje

Kuhalna ploča z integriranom napom.
Kuhalna ploča z integriranom napom.

+ Značajno štedi prostor u kuhinji
+ Nudi iznimne performanse uz nisku potrošnju energije
+ Vrlo modernog dizajna
+ Lako se čisti
+ Tu je i električna kuhinjska napa koja se može skinuti s kuhinjskog pulta i ima ugrađen motor

- Potrebna profesionalna instalacija
- Viša nabavna cijena

 

→Pogledaj kuhinjske ploče sa integriranom napom

 

Važni parametri

 

Lokacija

Odabrana napa uvijek se treba temeljiti na konceptu kuhinje u koju je namjeravaš ugraditi. Njena lokacija povezana je sa pločom za kuhanje. Mora biti postavljena iznad nje kako bi što bolje obavljala svoju osnovnu funkciju, odnosno uklanjanje viška pare i neugodnih mirisa iznutra.

Napa se mora postaviti na određenoj visini iznad ploče za kuhanje, između 80 i 100 centimetara. Važna je i širina kuhinjske nape koja mora biti barem približno jednaka širini ploče za kuhanje, a u najboljem slučaju može je i premašiti. Širina kuhinjske nape je od 40 do 100 centimetara, a može i više.

 

Metoda ekstrakcije

Nakon što odabereš model koji odgovara tvojoj kuhinji, zapitaj se kako će se višak pare ukloniti iz prostorije. Dostupna su dva rješenja: nape s odvodom zraka i one za recirkulaciju. Postoji i kombinacija oboje, u kojoj određuješ kako će pare biti isisane.

 

Napa s odvodom zraka

Ovu napu možeš koristiti tamo gdje se može spojiti na dimnjak ili cjevovod za pravilno odsisavanje pare. Ova metoda se također naziva vanjska ekstrakcija. Ispušna para iz objekta prema van odvija se kroz kanale. Najučinkovitiji je kanal za izravnu odvodnju bez dodatnih suvišnih elemenata. Pritom se cijev mora provući izravno iz kuće kroz bočni ili gornji dio objekta i osigurati da je postavljen odgovarajući krovni pokrov kako bi se spriječio neželjeni dotok vode. Zimi također treba uzeti u obzir mogućnost izlivanja para prema dolje, što se može riješiti raznim naborima i posebnim elementima na putu pražnjenja. Tipičan primjer takvih mjera je nepovratni ventil koji se otvara samo iz haube. Duljina cijevi ne smije biti veća od 2-3 metra. Ako je ruta duža, možeš koristiti dodatni motor kako bi se poboljšala njena učinkovitost.

 

Napa s cirkulacijom zraka (Recirkulacija)

Odaberi je za prostorije u kojima ne postoji mogućnost spajanja na dimnjak. Po izgledu, ovaj element je isti kao i kod ispušnih. Bitna razlika je, međutim, u haubi. Napa nije spojena na odsis, već je opremljena recirkulacijskim sustavom koji radi tako da upija zrak iz prostorije, čisti ga npr. ugljenim filterom i vraća u prostoriju. To osiguravaju posebni filteri koje je preporučljivo čistiti i mijenjati barem jednom u 6 mjeseci, što također utječe na tvoje financije.

 

Rad, izračun i potrošnja energije

Jedan od najvažnijih parametara je izlazna snaga koja se izražava u m3/sat i označava količinu zraka koju napa može usisati po satu. O snazi ovisi hoće li napa u tvojoj kuhinji obaviti svoj posao, a lako možeš izračunati potreban kapacitet.

Ako ne znaš koja snaga treba odgovarati prostoru u koji ugrađuješ napu, pomoći će ti ova jednostavna formula: duljina × širina × visina = volumen v m³. Time se izračunava volumen prostora u kojem kuhaš, a time i količina zraka u njemu. Izlazna snaga tvoje nove nape trebala bi nadomjestiti ovu količinu najmanje deset puta na sat, a po mogućnosti šesnaest puta. Dodaj izračunati volumen sljedećoj formuli:

volumen v m³ × 16 = proizvodnja u m³/h

 

To je kapacitet koji ti je potreban za tvoj prostor, a u najboljem slučaju čak i malo više. Međutim, ako je kuhinja spojena s dnevnim boravkom, izmjena zraka u ovoj prostoriji također bi izazvala curenje topline. U tom slučaju odaberi napu snage 600 m3 / h.

Sam dizajn nape također je važan za pravilno uklanjanje para. Na primjer, položaj i ukupna površina filtera, dubina nape, unutarnji zračni kanali i dizajn ispušnog kanala, koji mora imati najkraći mogući put bez nepotrebnih zavoja, kako ne bi izgubio performanse.

Učinak izravno utječe na energetsku učinkovitost. Što više snage trebaš, to možeš očekivati veću potrošnju. Stoga pazi da odabereš pravu da nepotrebno ne trošiš struju.

Moderna tamna kuhinja s visečim napom.
Moderna tamna kuhinja s visečim napom.

Funkcije

Kuhinjske nape prvenstveno su praktični kuhinjski pomoćnici i imaju zahtjevnije funkcije od samo odzračivanja neželjenih para tijekom kuhanja. Standardno su opremljene s najmanje tri brzine kojima se može upravljati tipkom ili kliznim elementom.

Dodatne funkcije

 • Rasvjeta - imaju je sve moderne nape. Žarulje moraju biti usmjerene okomito na radnu površinu, a njihov pokrov mora biti proziran i neometan, kako bi svjetlosni učinak bio maksimalan.
 • Vremenski sustav - radi pritiskom na gumb jer aktivira motor koji radi neko vrijeme nakon što se hauba isključi. Prostor oko kuhinje je tako potpuno prozračen.
 • Automatsko usisavanje - uključuje se automatski kada napa otkrije višu razinu okolnih para.
 • Senzor koji regulira snagu usisavanja - detektira kada ima više pare u prostoriji i potrebno je više snage za usis.
 • Indikator prljavog filtera - LED indikator koji upozorava kada je vrijeme za čišćenje ili zamjenu filtera.
 • Upravljanje dodirom - zamjenjuje uobičajenu mehaničku kontrolu, umjesto koje napa ima zaslon koji prikazuje različite funkcije i radne vrijednosti.
 • Daljinski upravljač - pruža potpunu udobnost kod kuhanja. Kuhinjskom napom možeš daljinski upravljati pomoću daljinskog upravljača.

 

Dodaci za kuhinjske nape

Prilikom odabira filtera ne zaboravi provjeriti njegovu kompatibilnost s tvojom kuhinjskom napom.

 

Pitanja i odgovori

Kako održavati kuhinjsku napu?

Za kuhinjsku napu moraš se cjelovito brinuti; samo mijenjanje filtera nije dovoljno. Želiš li da ovaj kuhinjski dodatak ostane lijep i potpuno funkcionalan, pobrini se za njegovo održavanje.

Redovito (barem jednom mjesečno) obriši kuhinjsku napu vlažnom krpom. Treba biti vrlo oprezan s filterima za recirkulacijske nape, koji se nakon određenog vremena moraju ne samo očistiti, već i zamijeniti. Filteri za masnoću se mogu prati ručno ili staviti u perilicu posuđa. Izrađeni su od čelika. Vijek trajanja ugljenih filtara je ograničen, ali ga možeš produžiti pažljivim pranjem. Filter se može prati i u perilici posuđa, ali samo do temperature od 65°C. Filtere umetni u kuhinjsku napu samo kad su potpuno suhi.

 

→Pogledaj kuhinjske nape na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe