SAVJET Mali kućanski aparati
8.4.2022. 7:58:14

KOJE KUHALO ZA RIŽU KUPITI?

1/1

Svaki iskusni domaći kuhar zna da se najbolja riža može pripremiti samo u kuhalu za rižu. Samo tako možeš uživati u omiljenom prilogu, koje će biti pahuljasto, mirisno i ukusno. Bilo da pripremaš rižu za indijski curry ili japanski sushi, kuhalo za rižu je vrlo jednostavan i pristupačan dodatak. Međutim, odabrati ono najbolje nije tako jednostavno.

 

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Izbor kuhala za rižu
  2. Važni parametri
  3. Funkcije kuhala
  4. Kako pravilno kuhati rižu?
  5. Kako očistiti kuhalo za rižu?

 

1. Izbor kuhala za rižu

Zaboravi na kuhanje riže u loncu. Pravo kuhalo za rižu najbolji je izbor za kuhare bez obzira na njihovu razinu iskustva. Čak i običnu rižu dugog zrna iz vrećice učiniti će pahuljastom i ukusnom. Većina kuhala može kuhati različite vrste riže, čak i žitarice kratkog zrna kao što su arborio ili sushi riža, te lako mogu pripremiti variva , povrće ili juhe.

 

Tri su ključna pitanja na samom početku donošenja odluke:

 

Koliko često pripremaš rižu?

 

Samo s vremena na vrijeme? Ako je tako, vjerojatno će biti dovoljan standardni model da se napravi upravo ono što se od njega očekuje – skuha fantastičnu rižu.

Međutim, ako ti je riža svaki dan na jelovniku, razmisli o naprednijem modelu s dodatnim funkcijama kao što su kuhanje različitih vrsta riže, dugotrajno održavanje temperature ili upravljanje mobilnom aplikacijom.

 

Kuhana riža

 

Za koliko ljudi kuhaš?

 

Kuhaš za gladnu peteročlanu obitelj ili samo za sebe i svoju bolju polovicu? Prilikom odabira uzmi u obzir parametre maksimalne dopuštene količine i težine. Čak i manji modeli koji su po veličini usporedivi s većim loncem, obično su dovoljni za četiri osobe.

Težina je vrlo individualna stvar – 450 g. je za nekoga četiri porcije, dok je za nekog drugog dvije porcije. Zato prije kupnje provjeri kapacitet modela kako bi točno odgovarao tvojim potrebama. 

 

Ručak za više osoba

 

 

Koje su funkcije za tebe važne?

 

Moderna kuhala za rižu mogu učiniti mnogo više od samog kuhanja ukusne riže. Jedna  od najvažnijih funkcija je održavanje temperature riže. To može značiti barem dva sata ili čak pola dana, pa dobro razmisli koja vrijednost je za tebe dovoljna. Isto vrijedi za funkciju odgođenog starta, koja umjesto tebe planira kuhanje nekoliko sati unaprijed.

Napredni modeli imaju funkciju 2u1 (kuhalo za rižu i kuhalo na paru) ili uklanjanje viška šećera, što je idealno za kuhanje dijetalne hrane.

 

Srebrno kuhalo za rižu

 

 



 

2. Važni parametri

 

Potrošnja energije

 

Pokazuje koliko energije kuhalo za rižu troši za jedan sat korištenja. Prije svega, što je veći volumen, to je veća snaga i potrošnja energije. Manji su uređaji zato općenito ekonomičniji i imaju ulaznu snagu od oko 350 W. Kuhalo srednje veličine za veće obitelji trebaju oko 400 – 800 W, ovisno o veličini i volumenu. Kod većih modela snaga doseže i do 2000 W. Za ovako močnom vrstom aparata posegni ako ga trebaš u restoranu.

 

Maksimalni volumen kuhala za rižu

 

Kod osnovnih kuhala očekuj volumen između 0,5 i 1,8 l, što je dovoljno za četveročlanu obitelj. Ako imaš veće ambicije, odaberi aparat zapremnine između 2 i 3 l. U ovoj veličini najčešće možeš naći višenamjenska kuhala 2 u 1. Ako vodiš restoran ili tvoja obitelj ima tri generacije koje žive pod istim krovom, ne preostaje ti ništa drugo nego da potražiš najveće modele zapremine od 4 do 20 l.

 

Maksimalna težina riže

 

U najmanje modele možeš staviti manje od 0,75 kg riže. Zlatna sredina je negdje između 0,75 i 1,2 kg. Najveća dopuštena težina je od 1,3 kg ili više koja je posebno pogodna za veće obitelji i ugostiteljske objekte.

 

Crveno kuhalo za rižu

 

 

 

3. Funkcije kuhala

 

Moderna kuhala riže uz osnovno kuhanje nude mnoge druge funkcije:  

  • Programi za različite vrste riže – basmati, jasmin, parboiled, indijska riža ili sushi riža. Bilo da pripremaš talijanski rižoto ili tajlandski curry, postoje različiti načini kako skuhati rižu na pravi način.
  • Višenamjensko kuhanje – s košarom za kuhanje na pari na ovaj način možeš kuhati povrće ili meso. Neki modeli nude i funkciju 2u1, što znači da kuhalo za rižu ima i funkciju parnog lonca.
  • Priprema dijetalne riže – neki modeli se mogu pohvaliti pripremom zdravije riže. Višak ugljikohidrata uklanja se tijekom kuhanja, što će oduševiti sve ljubitelje niskokaloričnog načina prehrane.
  • Tajmer – postavi vrijeme kuhanja na vrijeme koje ti odgovara. Odabrani program obično se može odgoditi do 24 sata.
  • Funkcija održavanja temperature – nakon kuhanja, uređaj će rižu držati toplom 2 do 12 sati. Duljina se znatno razlikuje od modela do modela.
  • Upravljanje mobilnom aplikacijom – ova funkcija ide uz naprednije modele, međutim kuhalom možeš upravljati putem mobilne aplikacije. Tamo možeš odabrati program kuhanja, vrijeme početka i upravljati svim funkcijama.
  • Potpuno automatsko kuhanje – aparat određuje kada je riža gotova. Samo pritisneš gumb i pustiš da radi.
  • Sigurnosne značajke – moderni uređaji nude što više sigurnosnih funkcija. Među najvažnijima su zaštita od vrenja vode, zaštita od pregrijavanja, ručka otporna na toplinu i otvor za puštanje pare u poklopac.

 

Srebrno kuhalo za rižu

 

 

 

4. Kako pravilno kuhati rižu?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo staro pitanje. Međutim, priprema riže kuhalom će biti jednostavnija.

  • Prije nego što usipaš rižu u kuhalo, operi je da se riješiš prljavštine i taloga.
  • Također je važno da omjer riže i vode bude točan. Zapamti da ti za 1 mjericu riže obično treba oko 1,5 mjerice vode.
  • Zatim samo odaberi program i kuhalo će se pobrinuti za sve umjesto tebe.
  • Nakon isključivanja pusti da se riža "kuha" oko 10 minuta, tek tada ju možeš poslužiti.

 

5. Kako očistiti kuhalo za rižu?

Održavanje kuhala za rižu nije teško. Većina modela ima odvojive dijelove koji se mogu prati u perilici posuđa – ali tu opciju uvijek treba provjeriti u priloženim uputama za uporabu. Nehrđajući čelik i teflon lako se mogu čistiti, samo pripazi na lošiju kvalitetu teflona i rizik od ogrebotina.

 

Pogledaj električna kuhala na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe