SAVJET Telefoni
10.5.2022. 9:41:20

KAKO ODABRATI MOBITEL?

1/1

Na domaćem tržištu postoje stotine različitih telefona mnogih proizvođača koji se razlikuju po operativnom sustavu, konstrukciji, opremi, kameri i mnogim drugim parametrima. Laiku se teško snaći u ovoj poplavi. No, uz telefon svakodnevno provodimo puno vremena i mnogima od nas već su djelomično zamijenili računala. Zato vrijedi izdvojiti vrijeme za odabir telefona.

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 15 min

 

Indeks

 1. Vrste mobitela
 2. Parametri
 3. Funkcije i svojstva
 4. Ostale korisne tehnologije
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja

 

Vrste mobitela

Klasični mobilni telefon s tipkama

Klasični mobitel na tipke.
Klasični mobitel na tipke.

Klasični mobilni telefoni s fizičkom tipkovnicom već nekoliko godina nisu u modi. Uz rijetke iznimke, možeš pronaći samo jednostavne uređaje s osnovnim funkcijama, nadopunjene MP3 playerom i jednostavnom kamerom. Takvi telefoni su prikladni za one koji ne trebaju internetsku vezu, već samo telefoniraju i šalju poruke. Osim toga, vrlo su povoljni.

Skuplji modeli imaju internetsku vezu, ali pregledavanje na malom zaslonu i nije baš ugodno. Prednost ovih telefona je što su izdržljivi i što baterija traje tjedan dana, što je kod pametnih telefona to gotovo nemoguće.

Dostupni su i neki izdržljivi modeli koji mogu izdržati veće padove ili čak uranjanje u vodu. Ovo je osobito korisno ako telefon koristiš u opasnom okruženju, kao što je gradilište ili blizu vode.

Među telefonima s tipkama su i telefoni prilagođeni starijim osobama. Njihove posebnosti su velika tipkovnica s čitljivim slovima i transparentno sučelje sa samo najbitnijim funkcijama. Također su obično opremljeni velikim SOS gumbom koji poziva/šalje poruku odabranim kontaktima kada se pritisne.

Pametni telefoni (smartphone)

Primjer pametnog Apploveg telefona.
Primjer pametnog Apploveg telefona.

Osnovni

Posebno su prikladni za one koji žele komunicirati putem interneta i koristiti aplikacije poput internetskog bankarstva ili Facebooka. Takvi pametni telefoni imaju nekvalitetne kamere, zaslone niže rezolucije i slabiji hardver, što je obično dovoljno za većinu konvencionalnih aplikacija i jednostavnih igrica. Danas je i u najnižoj klasi brza internetska veza LTE standard, dok NFC tehnologija koja se koristi za beskontaktno plaćanje još uvijek iznimka.

Srednja klasa

Imaju odlične zaslone, solidne kamere i hardver koji može izdržati naprednije opcije kao što je snimanje 4K videa ili 3D grafičke igre. Čitač otiska prsta i NFC također su standard, možeš pronaći i modele koji su vodootporni ili koji podržavaju bežično punjenje.

High-end

To prije svega znači zaslon iznimno visoke razlučivosti, moćan procesor koji nikad ne staje, kvalitetnu kameru, veliku memoriju i kompletan podatkovni paket. Ove telefone dodatno podržavaju proizvođači i standardno se ažuriraju najmanje dvije godine od datuma lansiranja. S druge strane, razlika u cijeni u odnosu na prošlogodišnje top modele ili neke predstavnike srednje klase obično je veća od razlika u praktičnoj upotrebi.

Kombinirani telefoni

Kombinirani mobitel Blackberry s tipkovnico i zaslonom na dodir.
Kombinirani mobitel Blackberry s tipkovnico i zaslonom na dodir.

Na tržištu nema puno telefona koji kombiniraju fizičku tipkovnicu i zaslon osjetljiv na dodir. Nokia je ovaj koncept koristila za svoje klasične telefone, no posljednje zalihe su gotovo nestale. Takve telefone danas proizvodi Blackberry i praktički su jedini uređaji koji kombiniraju fizičku tipkovnicu s najsuvremenijim značajkama i operativnim sustavom Android.

 

→Pogledaj klasične mobitele

 

→Pogledaj mobitele

Parametri

Ako želiš telefonirati, pisati poruke, koristiti društvene mreže i slušati glazbu, ne moraš kupiti telefon više klase, jer to može ponuditi uređaj niže srednje klase za četvrtinu cijene. Međutim, neki telefoni u ovoj kategoriji mogu imati problema s primjerice, fluidnosti sustava, što je također uznemirujuće u osnovnoj upotrebi. Najčešće je to zbog loše optimiziranog sustava ili male memorije koja je preopterećena sve većim brojem aplikacija.

Bi li tvoj telefon zamijenio kameru? Ako je tako, biraj barem u srednjoj klasi i uvijek gledaj uzorke fotografije, jer broj megapiksela nije sve. Osim kvalitete kamere, pogledaj i veličinu zaslona. Na većem zaslonu tvoje će slike izgledati impresivnije.

Ako često koristiš telefon ili često nemaš pristup struji duže vrijeme, odaberi model s većim kapacitetom baterije. Isto vrijedi i ako ga koristiš za planinarenje ili vožnju biciklom.

Ako često igraš igrice, usredotoči se na procesor. Ako namjeravaš koristiti telefon za beskontaktno plaćanje, pronađi model s NFC-om. Ovisno o proizvođaču, telefon podržava plaćanje putem telefona uz Apple Pay, Google Pay ili druge tehnologije. 

Kriterij za odabir također može biti i dostupnost dodatne opreme. Što je brend telefona popularniji, to možeš nabaviti više dodataka za svoj telefon, ali ipak, za manje poznate telefone obično možeš nabaviti barem nekoliko vrsta maski. No, neki proizvođači idu i dalje te nude, primjerice, virtualne 3D naočale za telefone koje možeš koristiti za virtualnu stvarnost. Ostali ekskluzivni dodaci uključuju poklopce za baterije, posebne olovke i prilagođene priključne stanice s podrškom za bežično punjenje.

Danas ime proizvođača više nije nužno jamstvo, kvalitete, već jedan od važnih parametara kako se tvrtka brine o  već izdanim telefonima. Neki proizvođači predstave telefone i potom popravljaju samo najmanje greške, dok drugi dvije godine redovito objavljuju ažuriranja na noviju verziju sustava. Općenito, podrška za skuplje uređaje je bolja, ali su i neki jeftiniji uređaji dobro zbrinuti u tom pogledu.

Veličina telefona

Veličina cijelog uređaja, naravno, uvelike ovisi o dijagonali zaslona. Manji telefon ugodniji je za držanje i lakši za nošenje u džepu, dok je veći bolji za pregledavanje po internetu i gledanje multimedijskih sadržaja. Veći zaslon ti je potreban ako je tvoj telefon također i tvoj radni alat. Dok telefoni s tipkama još uvijek lijepo stanu u mali džep, pametni telefoni su najčešće veličine oko 6 inča. Trenutno najmanji pametni telefoni, uz nekoliko iznimaka, imaju zaslon od 5 inča, dok najveći prelaze 6,5 inča. 

Zaslon

Većina zaslona uvelike određuje dimenzije telefona, ali se usredotoči također na veličinu rubova. Na tržištu se mogu naći pametni telefoni od 5,5 inčnim zaslonom koji su veći od nekih drugih sa 6 inčnim zaslonom. Manji zaslon znači kompaktniji uređaj koji se lakše drži i rukuje jednom rukom, dok je prednost većeg zaslona udobnije pregledavanje interneta, tipkanje i gledanje videa.

Također se mijenja omjer stranica telefona, a trenutno se preferiraju duži zasloni omjera 18 : 9 ili čak 21 : 9. Prednost ovog zaslona je mogućnost prikaza više sadržaja odjednom, dok njegova širina omogućuje da i dalje udobno držiš telefon jednom rukom. 

Nemoj zaboraviti ni na rezoluciju – danas je osnovna HD rezolucija 720 piksela, međutim,  Full HD rezolucija od 1.080 piksela daje još bolju sliku. Najkvalitetniji telefoni imaju zaslon s 1.440 px (QHD) ili čak 2.160 px (UHD).

Kvaliteta zaslona ne ovisi samo o rezoluciji, već o omjeru između nje i dijagonale. To se izražava u pikselima po inču (ppi). Telefoni rezolucijom od 300 ppi ili više daju ti vrlo fin zaslon, a najmanji zasloni imaju rezoluciju veću od 400 ppi.

Također obrati pozornost na brzinu osvježenja zaslona. Donedavno su svi mobilni telefoni imali 60 Hz, „brži“ zaslon. U srednjoj klasi mobilnih telefona već možeš pronaći 90 herca, dok modeli visoke klase nude do 120 ili čak 144 Hz. Veća stopa osvježenja ima pozitivan učinak na propusnost zaslona, prilikom pregledavanja sučelja i pregledavanja interneta tako i prilikom igranja igrica.

Najčešće se susrećeš s dvije tehnologije prikazivanja. Češći IPS LCD zasloni rade na principu tekućih kristala, kod kojih je vjerna reprodukcija boja, ali je crna nešto lošija. AMOLED ekrani se pak sastoje od velikog broja malih LED dioda pa su boje življe, međutim, ponekad zasićenje može djelovati neprirodno. 

Procesor i RAM

Procesor predstavlja mozak telefona, a njegove performanse utječu na normalan rad, brzinu i performanse aplikacija. Danas su četverojezgreni procesori standardni, a osmojezgreni modeli mogu se pronaći po puno većim cijenama. U nekim osmojezgrenim uređajima polovica jezgri je ekonomičnija, a druga snažnija, pa se između njih prebacuje prema trenutnom opterećenju.

Drugi parametar je frekvencija, koja označava broj naredbi koje čip može izvršiti u sekundi – jednostavno rečeno, brzina. Općenito se vjeruje da što je frekvencija veća to je procesor moćniji. Za većinu operacija dovoljna je frekvencija od 1,4 GHz, što je sada standard čak i na jeftinijim uređajima. Kao i megapikseli za kameru, frekvencija nije posve odlučujuća i ovisi o drugim parametrima. 

Glavni proizvođači su trenutno američki  Qualcomm i kineski MediaTek. Kod prvih podjela je vrlo jednostavna – Snapdragon čipovi serije 2xx služe za osnovnu upotrebu i manje zahtjevne aplikacije, serija 4xx dovoljna je za zahtjevnije aktivnosti i jednostavnije 3D igrice, serija 6xx je do velike većine dostupnih programa i videa snimanje u 4K rezoluciji, serija 8xx tako da predstavlja trenutni vrhunac na tržištu. Puno je manje jasan MediaTekov portfelj koji u svojim jeftinijim pametnim telefonima nudi velik broj čipova, a njihovu višu klasu označava riječ „Helios“. 
Postoje i drugi proizvođači,  Apple, Samsung i Huawei, ali oni imaju samo vlastite procesore za svoje uređaje.

Čitanje-pisanje memorija, često skraćeno RAM, jednostavno je memorija za pokretanje procesora. Sami sustav i aplikacije pohranjuju privremene datoteke, kao što su trenutno otvorene stranice u internet pregledniku. Što je više memorije, više procesora može raditi u pozadini. Standard za nesmetan rad i mogućnost pokretanja više programa u isto vrijeme je 2 – 4 GB, a za zahtjevnije korisnike tu su telefoni sa 6 GB i više.

Korisnička memorija i opcije proširenja

U ovoj unutarnjoj memoriji pohranjeni su preuzeti programi, datoteke, glazba i fotografije. Odgovarajuća veličina memorije ovisi o tvojim vlastitim zahtjevima, primjerice 16 GB dovoljno je samo za najmanje zahtjevne korisnike. Danas je standard veličina 64 GB, što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika.

Prilikom odabira, imaj na umu da su podaci navedeni u svojstvima uređaja veći od stvarno dostupne memorije. Na primjer, telefon s deklariranih 64 GB memorije obično će imati na raspolaganju oko 50 – 55 GB, a ostatak će zauzeti sustav i unaprijed instalirane aplikacije. Osim toga, ažuriranja sustava i aplikacija postupno zauzimaju sve više prostora, pa je sigurnosna kopija ključna za dugovječnost telefona.

Pametni telefoni često nude mogućnost proširenja prostora microSD memorijskim kartica, koje su trenutno dostupne u veličinama do 512 GB. Međutim, ne podržavaju svi pametni telefoni tako velike memorijske kartice, pa je dobra ideja provjeriti maksimalni podržani kapacitet modela koji gledaš.

Kamera

Kvaliteta kamere u mobilnim telefonima sada je na takvoj razini da postupno istiskuje segment samog fotoaparata s tržišta. To posebno vrijedi za skuplje telefone, koji često imaju više kamera. Možeš primijetiti dvije ili tri kamere. Ove kamere mogu imati različite žarišne duljine, pri čemu je jedna kamera prikladnija za širokokutne snimke, a druga za zumiranje bez potrebe za korištenjem digitalnog zuma, što smanjuje kvalitetu slike. U drugim slučajevima, jedna od objektiva može se koristiti za snimanje više informacija o slici, što može značiti bolju dubinsku oštrinu ili dinamički raspon.

Sam broj megapiksela ne govori puno o kvaliteti kamere, ali je bitan u odnosu na veličinu kamere koja određuje i fizičku veličinu jednog piksela. Što je veći, više informacija o slici može uhvatiti, što znači i kvalitetnije fotografije. Kod kvalitetnijih telefona, veličina pojedinačnog piksela na senzoru je oko 1,4 μm.

Važan parametar je otvor blende (ispisan u obliku broja f/broj), koji označava koliko se otvor blende kamere može otvoriti i samim time koliko svjetlosti dolazi do senzora. Jednostavno rečeno, što je broj manji, to će kamera bolje snimati u uvjetima slabog osvjetljenja. Na to utječe i prisutnost optičke stabilizacije, koja može zadržati oštrinu slike čak i tijekom duljeg snimanja, bez negativnog utjecaja na kvalitetu. Međutim, možeš ga pronaći samo na skupljim telefonima.

Ako od kamere telefona zahtijevaš više, potraži uzorke fotografija određenog modela u različitim uvjetima osvjetljenja – ovo je najbolji način da vidiš kako telefon zapravo radi.

Jednako je važna i kvaliteta videa koje najbolji telefoni mogu snimiti u 4K rezoluciji. Jeftiniji telefoni danas obično daju barem Full HD rezoluciju, koja je manje detaljna, ali i značajno manje zahtjevna za memoriju. Brzina kadrova u sekundi također je važna. 30 sličica u sekundi se smatra standardom. Videozapisi pri 60 sličica u sekundi izgledaju življe i možeš ih usporiti za pola bez gubitka fluidnosti. Neki telefoni čak ti omogućuju snimanje usporenih snimaka pri 120 p/s ili više.

Fotografiranje svijetlog objekta u mraku.
Fotografiranje svijetlog objekta u mraku.

Funkcije i svojstva

Trajanje baterije i brzina punjenja

Iako su baterije pametnih telefona često nekoliko puta veće od klasičnih telefona s tipkama, veliki zaslon i moćni procesori uzimaju svoj danak, pa većina pametnih telefona u normalnom korištenju traje najviše dva dana. Iako je kapacitet u mAh (miliamper sati) odlučujući parametar, važno je uzeti u obzir i koliko je telefon moćan te koliko je velik i kvalitetan zaslon. Za jeftiniji pametni telefon s HD zaslonom može biti dovoljna baterija od oko 2500 mAh, ali moćan telefon s QHD zaslonom puno će brže potrošiti toliko više energije. Ako trebaš bateriju s duljim vijekom trajanja, pronađi uređaj s najmanje 5000 mAh.

LG baterija za mobitel.
LG baterija za mobitel.

Prednost je mogućnost brzog punjenja, što može skratiti vrijeme punjenja za polovicu. Takvi se telefoni mogu napuniti od 0 do 100% za manje od sat i pol ako imaju USB-C priključak, odnosno za manje od dva sata sa standardnim microUSB priključkom. Normalno punjenje može potrajati do tri sata.

Neki pametni telefoni podržavaju bežično punjenje za koje nije potrebna kabelska veza, već samo treba stražnju stranu telefona položiti na površini za punjenje. U idealnom slučaju, telefon podržava Qi tehnologiju. Ovo je nedavno postavljeno kao standard za bežično punjenje, tako da su svi punjači kompatibilni s njim. No, istina je da je punjenje putem kabla uvijek brže.

Otpornost

Za neke telefone trajnost je zajamčena IP certifikatom, koji je mjera zaštite od prašine i vode, a izražava se šifrom u obliku IPxx. To je standard koji mjeri otpornost na prodiranje vode i čvrstih čestica u telefon pod određenim uvjetima.

Model outdoor mobitela.
Model outdoor mobitela.
Prvi broj označava stupanj zaštite od prodora čvrstih čestica poput prašine. U velikoj većini slučajeva, robusni pametni telefoni su ocijenjeni na razini 6, što znači potpuni otpor, a razina 5 znači djelomičan otpor.
Drugi broj označava vodootpornost na skali od 1 do 8. Telefoni najčešće imaju vrijednost 4, što znači da su otporni na prskanje vode iz svih smjerova, ili vrijednosti 7, što znači da su otporni na kratkotrajno uranjanje. Vrijednost 8 znači da se mogu potopiti do dubine od 1,5 metara na 30 minuta.

Outdoor telefoni moraju biti otporni ne samo na prašinu i vodu, već i na udarce. Proizvođači to postižu korištenjem robusne gumene konstrukcije koja apsorbira udarce i visokokvalitetnog zaštitnog stakla na zaslonu. Nedostatak takvih uređaja je što su veliki i teški te puno skuplji od konvencionalnih telefona s usporedivim karakteristikama. 

Kako otključati telefon

Čitač otisaka prsta sada je relativno česta značajka. Proizvođači ga postavljaju na stražnju stranu ispod kamere, ali može biti i dio zaslon. Međutim, može postojati problem s nekim zaštitnim staklima koja ometaju čitač kad su postavljena. Iako je zaštita otiskom prsta relativno sigurna, treba napomenuti da optički čitač zbog svoje veličine pokriva samo dio prsta. Zato, osobito manje točni čitači, možda neće biti nepremostiva prepreka za iskusnog korisnika.

Druga opcija za otključavanje televizora je skeniranje lica. To je najsofisticiranija Apple telefonima, a na pametnim telefonima drugih marki sustav je bilo lakše prevariti, primjerice, korištenje lica ispisanog na 3D printeru. Međutim situacija se stalno popravlja, posebice kod modela višeg cjenovnog ranga.

Dvostruka SIM kartica

Mnogi telefoni danas podržavaju dvije SIM kartice ili su dostupni u verziji s jednom i dvije SIM kartice. To je korisno, na primjer, kada putuješ izvan Europske unije, gdje možeš umetnuti karticu na bonove lokalnog operatera u drugi utor da izbjegneš visoke troškove za podatke. Opcije dvije SIM kartice pogodna je i za sve one koji uz privatni imaju i poslovni broj. 

Dvostruka SIM kartica.
Dvostruka SIM kartica.

Mnogi proizvođači koriste takozvane hibridne utore, gdje je jedan za SIM karticu, a druga je univerzalna za SIM karticu i memorijsku karticu. Ako koristiš dvije SIM kartice, gubiš mogućnost proširenja memorije. Nažalost, proizvođači označavaju telefone s dva odvojena utora za  SIM kartice kao i telefone s jednim zajedničkim utorom za SIM, zato prenesi ocjene ili se obrati svom prodavaču prije kupnje.

Ostale korisne tehnologije i funkcije

 • USB OTG – možeš koristiti adaptera spajanje flash diskova, nekih tvrdih diskova ili čitača SD kartice na telefon.
 • Informativna LED dioda – prikazuje propuštene pozive, dolazne poruke i druge obavijesti, čak i kada je telefon na stolu. 
 • 5G – nova tehnologija za brze 5G mreže
 • Infraport – mogućnost korištenja telefona kao daljinski upravljač za razne elektrotehničke uređaje kao što su televizori, klima uređaji itd. 
 • Vodootporan – telefon je otporan na prskanje vode, neki se mogu čak i potapati u vodi.
 • NFC – značajka koja omogućuje brzu i sigurnu razmjenu podataka na kratkim udaljenostima i koristiti se posebno za mobilno plaćanje

NFC plaćanje s mobitelom.
NFC plaćanje s mobitelom.

Dodaci

 

Zaključak

Imaš već osmišljene prioritete, zahtjeve i cijenu? Tada možeš prilično suziti izbor. Kada biraš između malog broja telefona, pročitaj nekoliko recenzija iz svakog od različitih izvora, također potraži i praktična korisnička iskustva. Ovdje možeš pronaći druge nedostatke koje možeš brzo predvidjeti ako samo pogledaš tablicu sa specifikacijama. Prilikom kupnje pazi da prodavač ima robu iz službene hrvatske distribucije i da ima dobru reputaciju u rješavanju reklamacija. Time se izbjegavaju moguće neugodnosti u rješavanju problema. 

 

→Pogledaj mobitele na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe