SAVJET Mali kućanski aparati
2.6.2022. 7:00:02

KOJU ŠIVAĆU MAŠINU KUPITI?

1/1

Odabir šivaće mašine nije nimalo lak. Za razliku od vremena naših baka, danas postoji mnogo šivaćih strojeva raznih proizvođača i u različitim cjenovnim razredima. Dakle, ako tek počinješ šivati, lako se možeš izgubiti u tako širokom rasponu. Na početku je dobro znati što planiraš šivati na novom šivaćem stroju i koje materijale ćeš koristiti. Posljednje, ali ne i najmanje važno, moraš odrediti koliko možeš uložiti u novi stroj. 

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

  1. Osnovna podjela šivaćih mašina
  2. Prednosti elektronskih šivaćih mašina
  3. Prednosti mehaničkih šivaćih mašina
  4. Prednosti overlock-a
  5. Prednosti coverlock-a
  6. Što kažeš na overlock i coverlock u jednom?
  7. Dječje šivaće mašine
  8. Ostale vrste šivaćih mašina
  9. Na što obratiti pažnju pri odabiru klasične šivaće mašine?
  10. Funkcije
  11. Oprema

 

1. Osnovna podjela šivaćih mašina

Pojednostavljeno, klasične šivaće mašine prema vrsti upravljanja mogli bismo podijeliti na mehaničke i elektronske. Imamo posebnu mašinu koja se jednostavno naziva overlock. Tu je i mašina koja popravlja krajeve hlača ili rukava i zove se coverlock.

 

2. Prednosti elektronskih šivaćih mašina

+ Šivanje je praktično, sve unesene naredbe prikazane su na elektroničkom zaslonu
+ Neke mašine imaju automatsko uvlačenje konca, obrezivanje konca ili automatsko šivanje
+ Strojem upravljaš pomoću gumba ili na dodirnom zaslonu
+ Neki strojevi savjetuju koju stopicu koristiti za određeni bod
+ Na dječju odjeću možeš izvezati ime ili sliku po kojoj će prepoznati odjeću u vrtiću
+ Ima veći broj vrsta rupica
+ Na nekim elektronskim mašinama možeš šivati bez pedale, samo pritisni gumb i odaberi brzinu šivanja

Elektronska šivaća mašina

 

3. Prednosti mehaničkih šivaćih mašina

+ Pokreće ih električna energija i upravljaju se pedalom, baš kao i elektronske mašine
+ Upravlja se ručno pomoću kotačića, poluga ili klizača, pa se naziva mehaničkom
+ Dovoljna je za sve koji trebaju šivati samo osnovnim šavovima
+ Izvrsna je za početnike, jednostavna za korištenje i nije skupa

Mehanička šivaća mašina

 

4. Prednosti overlock-a

+ Overlock je brz
+ Besprijekorno šije elastične materijale
+ Šavovi su čvrsti i ne moraš brinuti da će popucati kada se sagneš 
+ Odjeća sašivena na overlocku izgleda profesionalnije od one ušivene na običnom šivaćem stroju

Overlock mašina za šivanje

 

Overlock šivaća mašina: Kada razmisliti o kupnji?

Planiraš li šivati odjeću, jasno je da ti je šivaći stroj itekako potreban. No, nakon što imaš odgovarajuću šivaću mašinu u ruci, vjerojatno ćeš smatrati da je prespora, smetat će ti neugledni šavovi, a neki šavovi mogu čak i popucati na fleksibilnim materijalima.

Rješenje je overlock ili coverlock šivaći stroj. Da, šivaći strojevi mogu imati overlock bod, ali to nije isto što i overlock. Overlock je još jedna vrsta šivaće mašine, ali obrađuje tri korisne funkcije u jednom koraku.

1. Šiva dva komada tkanine.
2. Obrezuje višak tkanine.
3. Odmah čisti šav.

Osim toga, overlock je neusporedivo brži od šivaćeg stroja i posebno je prikladan za fleksibilne materijale čiji šavovi neće pucati pri rastezanju.

 

Pažnja! Što ne možeš prišiti na overlock?

Ne možeš sašiti čvrste materijale kao što je softshell. Iako neke krojačice šivaju softshell na kućni overlock, on uopće nije napravljen za tako jaku vrstu materijala, jer nema tako snažan motor.

 

5. Prednosti coverlock-a

+ Brzina
+ Krajevi rukava i hlača izgledaju potpuno profesionalno, često bolje nego iz trgovine

Coverlock stroj za šivanje

 

Kada razmisliti o kupnji coverlock-a?

Kod šivanja odjeće za obitelj ili prijatelje bit će dovoljan overlock. No, ako ti hobi preraste u nešto ozbiljnije i želiš šivati po narudžbi, svakako bi trebalo kupiti coverlock. Coverlock ne radi ništa osim popravljanja rukava, hlača i šavova, ali to radi na potpuno profesionalan način. 

 

6. Što kažeš na overlock i coverlock u jednom?

Šivaće mašine koje imaju ugrađen overlock i coverlock nazivaju se kombinirane. Štede prostor jer ne moraš imati drugi stroj. Međutim, ako je postavljen stroj za šivanje overlock-a i odjednom želiš raditi s coverlock-om, morat ćeš ponovno konfigurirati stroj.

Nažalost, čarobni gumb za prebacivanje između overlocka i coverlocka ne postoji čak ni na najskupljim strojevima. U početku će ti trebati nekoliko minuta, ali nije velika stvar. S vremenom ćeš postati majstor mijenjanja niti i brže ćeš se snaći.

Coverlock i overlock šivaća mašina

 

7. Dječje šivaće mašine

Želiš li svoju djecu naučiti na isti hobi, dječji šivaći stroj je izvrstan izbor. Postoje šivaći strojevi za djecu koji izgledaju kao igračke, ali postoje i oni koji već podsjećaju ne samo izgledom već i funkcijama stroju za odrasle. Kod odabira šivaće mašine za dijete ovisi koliko dijete ima godina i ima li prethodnog iskustva sa šivanjem. Postoje šivaće mašine za mlađu djecu od šest godina sa štitnicima za prste i oči, kao i šivaće mašine za djecu do 14 godina. Dječje šivaće mašine možeši ti koristiti u kućanstvu za povremeno šivanje ili gdje god nećeš imati pristup struji, jer neke od njih rade i na baterije.

 

8. Ostale vrste šivaćih mašina

Osim klasičnog šivaćeg stroja, overlocka i coverlocka, postoje i drugi strojevi koje ćeš s vremenom kupiti za svoju šivaću radionicu jer s njima možeš učiniti čarobne stvari.

 

Stroj za vezenje

Ne možeš šivati strojevima za vezenje, možeš samo vesti. Dijele se na jednoiglene i višeiglene. Stroj s jednom iglom je sporiji i prikladan je za kućnu upotrebu. Može i vesti u nekoliko boja, ali svaki put kada promijeniš boju moraš zaustaviti stroj i uvući konac druge boje. Strojevi s više igala mogu vesti u više boja odjednom. Strojevi za vezenje također uključuju programe u kojima postavljaš izvezeni uzorak i s njime gustoću boda, nagib veze i vrstu materijala za vez. Osnovni programi obično su dio paketa, ali ako planiraš složeniju izradu, isplati se kupiti sofisticiraniji program.

 

Šivaća mašina za prošivanje

Šivaći strojevi za prošivanje prikladni su za patchwork, gdje se komadi tkanine šivaju zajedno. Šivaći strojevi za prošivanje opremljeni su snažnim motorom koji bez napora prolazi kroz više slojeva odjednom. Korisna oprema šivaćih mašina je veliki dodatni stol, mogućnost pokrivanja zubaca za uvlačenje, puno prostora ispod ruku i laserski kontrolirana stopica, koja prilagođava brzinu šivanja tako da veličina uboda uvijek bude ista.

 


9. Na što obratiti pažnju pri odabiru klasične šivaće mašine?

Želiš li samo tu i tamo skratiti hlače, zakrpati rupu na trenirci ili sašiti jastučić s mirisnim biljem, vjerojatno nećeš poželjeti stroj s desecima ukrasnih šavova. No, moguće je i da ćeš se u šivanje toliko zaljubiti da ćeš za pola godine tražiti bolji šivaći stroj. Na primjer, već ćeš znati da trebaš imati automatsko uvlačenje konca jer ne vidiš ušicu igle ili mogućnost šivanja bez nožne pedale. Nije tako teško sašiti vlastitu odjeću kao što se na prvu čini. Zato moraš malo razmišljati unaprijed.

Šivaća mašina od metalnih dijelova sigurno će dulje trajati, dok strojeve s plastičnim dijelovima vjerojatno neće htjeti ni popravljati majstor za šivaće mašine. Vanjski materijal strojeva je obično plastika, stoga nemoj da te zavara plastična kutija s poklopcem. Duljina jamstvenog roka također je vrlo dobar pokazatelj kvalitete, jer može trajati dvije, ali i pet godina.

 

10. Funkcije

Funkcije šivaćih mašina su različite, a treba napomenuti da su neke od njih apsolutno odlične, jer maksimalno olakšavaju rad sa strojem. S druge strane, nisu nužno potrebne. Stoga prođi kroz popis najčešćih funkcija i odluči jesu li ti važne ili ih je bolje preskočiti na novom šivaćem stroju.

  • Podesiva širina i duljina uboda omogućuje ti šivanje šavova s većim i manjim razmacima ili višim šavovima.
  • Mogućnost šivanja s dvostrukom iglom korisna je ako želiš da tvoji proizvodi gledaju licem prema dolje, kao da ih šiješ na pokrivaču.
  • Automatsko uvlačenje niti je brzo i jednostavno. To je sjajna značajka u kojoj ćeš uživati. 
  • Trimer za konac je izvrstan pomoćnik jer nećeš morati tražiti škare za rezanje konca. Jednostavno izvučeš tkaninu i konac i izrežeš je sa strane stroja.
  • Međutim, postoji i funkcija automatskog obrezivanja konca, gdje stroj sam obrezuje konac nakon šivanja. Ovo je onda potpuno bez posla!
  • Slobodna ruka će ti dobro doći ako na stroju šiješ rukave i hlače za djecu ili druge uske predmete.
  • Zaslon je dobar pomoćnik za elektronske šivaće mašine. Zahvaljujući njemu, dobit ćeš bolji pregled funkcija koje su trenutno postavljene na stroju. Nažalost, mehanički strojevi nemaju zaslon.
  • Mogućnost šivanja bez nožne papučice posebno je pogodna za hendikepirane ili starije korisnike koji već imaju problema s pritiskom na pedalu. 
  • Na nekim strojevima također možeš podesiti pritisak papučice. Podesivi pritisak je odličan ako šiješ različite vrste materijala. Na primjer, mekane i fleksibilne tkanine moraju imati što labaviji pritisak, dok neklizajući materijali moraju imati najveći mogući pritisak stopala.

 

11. Oprema

Kada kupiš novu mašinu, ona će sigurno imati barem jednu osnovnu stopicu s kojom možeš sašiti većinu šavova. To nije pravilo, ali većina šivaćih mašina uz osnovnu stopu treba imati i stopu za šivanje rupica i patent zatvarača. Međutim, neki proizvođači šivaćih strojeva isporučuju više stopica.

Stoga prije kupnje provjeri osnovne dodatke. Ako možeš šivati ukrasne šavove na šivaćem stroju, vjerojatno će u svom dodatku imati i stopicu za vez ukrasnih šavova. Isto tako, stopica ili gumbi za overlock bod mogu biti standardni dio opreme, ako stroj ima ugrađenu takvu funkciju. I obrnuto - ako kupuješ stopice za poseban bod, kao što je overlock stopica, provjeri može li tvoj stroj stvarno obaviti overlock bod.

 

Igle za šivaće mašine

Iako ćeš u osnovnoj opremi stroja imati iglu, svakako kupi više. Igle se prodaju u različitim varijantama ovisno o materijalu od kojeg šiješ.
Najsvestranija je standard igla i zbog činjenice da ima blago zaobljen vrh, možeš je koristiti na raznim vrstama tkanina, uključujući i pleteninu. No, za pletenine su puno bolji izbor Jersey Ball špic igle koje imaju okrugli vrh i zahvaljujući njemu prodiru između vlakana pletenine bez oštećenja tkanine. Igle za rastezanje koriste se za ekstra fleksibilne materijale, kao što su kupaći kostimi. Zahvaljujući njima, stroj neće izostaviti šavove i rezati materijal. Za debele materijale, kao što su traper, kombinezoni i koža, koriste se posebno očvršćene debele igle za traperice i imaju vrlo oštar vrh.

Igle za šivaće mašine

Špulice za šivaće mašine

Slično je i s špulicama na donjem koncu. S novim strojem vjerojatno ćeš standardno imati tri, a možda i četiri špule. Ali uvijek je bolje imati više. Ako ne planiraš šivati samo bijelim i crnim koncem, dobro će ti doći špulica za svaku boju konca. 

Što više špulica imaš, to bolje. Iako je šivanje prekrasan hobi, stvara se i veliki nered i špulica se lako negdje otkotrlja. Dakle, umjesto da je tražiš ispod planine tkanine i isječaka, možeš uzeti drugu. Na kraju se uvijek nađe ona koja zaluta tijekom završnog čišćenja.

 

Konci za šivaće mašine

Konci za šivaće mašine razlikuju se po materijalu, debljini, boji i duljini.

  • Materijal: Poliesterske niti su najčešće korištene i najsvestranije. Popularne su jer su otpornije na habanje od pamučnih niti. Možda im je jedini nedostatak što nisu predviđene za izlaganje visokim temperaturama pa nisu u potpunosti prikladne za materijale koji se moraju glačati na visokim temperaturama (npr. pamuk, lan, traper i sl.).
  • Debljina konca: Odaberi debljinu konca prema vrsti tkanine. Debljina niti je označena brojem. Što je broj konca manji, to je konac deblji, a što je veći broj, to je konac tanji. Kod šivanja na stroju najčešće se koriste konci s oznakom 100 ili 120. Za šivanje čvrstih materijala prikladniji su konci oznake 30.
  • Boja konca: Svaka boja konca ima svoju numeraciju, tako da konac uvijek kupuješ u istoj nijansi.
  • Duljina navoja: Ova informacija nam govori koliko metara konca ima u kolutu.

 

Pogledaj šivaće mašine na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe