SAVJET Računalna oprema
8.6.2022. 8:44:36

KOJI E-ČITAČ KUPITI?

1/1

Čitač e-knjiga je uređaj u koji možeš pohraniti od deset do sto publikacija. Obično su teški do 200 g. i s jednim punjenjem traju do mjesec dana. Doznaj razliku između različitih modela i imaj svoju biblioteku u džepu.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Prednosti i nedostaci čitača
  2. Važni parametri
  3. Ostale funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Prednosti i nedostaci čitača

Bijeli Amazon Kindle čitač e-knjiga.

+ Dugo trajanje baterija – do mjesec dana
+ Kompaktan dizajn – stane u torbicu
+ Zaslon e-čitača ne oštećuje oči, a projicirana slika je slična tekstu na papiru
+ Dovoljno interne memorije – u nju možeš pohraniti stotine ili tisuće e-knjiga

- Što je ekran veći i bolji, to je cijena veća
- Nemaju ekran s pozadinskim osvjetljenjem
- Često zahtijevaju određeni format u skladu s markom proizvođača (ePUB ili MOBI)

 

Važni parametri

Upotreba

Dok neki čitatelji kupuju čitač samo za povremeno proučavanje sveučilišnih skripti, drugi svakodnevno čitaju stotine stranica romana na njemu. Zato razmisli koliko često planiraš koristiti čitač, što na njemu želiš čitati i u kojem će okruženju biti najčešće. Na primjer, ako često čitaš pri slabom osvjetljenju ili kada putuješ noću, zaslon s pozadinskim osvjetljenjem svakako će ti koristiti. Ako želiš učitati cijelu knjižnicu na čitač, potrebna ti je velika površina interne memorije.

Usporedba potpuno osvijetljenog zaslona i neosvijetljenog zaslona.

Jezik i korisničko sučelje

Iako čitači koji se prodaju na našem tržištu gotovo uvijek podržavaju hrvatske znakove i ispravno prikazuju knjige na tvom materinjem jeziku, samo korisničko sučelje može biti na engleskom. To posebno vrijedi za popularne Amazon Kindle čitače. Čitači različitih proizvođača imaju različita korisnička sučelja, ali većina je vrlo inovativna. Osim čitanja knjiga, neki uređaji nude i naprednije značajke, poput internetske veze ili slušanja audio knjiga ili drugih mp3 formata.

Dostupni su i čitači s operativnim sustavom Android te samim time i mogućnost proširenja aplikacijama iz trgovine Play Store, no funkcionalnost sustava je ograničena zbog mogućnosti e-ink ekrana.

 

Upravljanje

Većina čitača na tržištu ima zaslon osjetljiv na dodir, a neki modeli i dalje imaju klasične gumbe. Također možeš naići na kombinaciju oba, gdje je korisničko sučelje osjetljivo na dodir, a klasičnim gumbima prelaziš kroz stranice ili se vraćaš na početnu stranicu.

Dizajn i težina

Čitači su obično visoki 15–20 cm i široki 10–15 cm. Fokusiraj se i na težinu koja je najčešće oko 200 g, ali se mogu pronaći i lakši modeli koji teže oko 150 g.

Zaslon

Većina čitača ima zaslon od šest inča koji predstavlja optimalni kompromis između prenosivosti i čitljivosti. Međutim, možeš pronaći i modele sa zaslonom od osam inča, koji su ugodniji za čitanje formata koji su izvorno namijenjeni za korištenje osim na čitaču.

Jeftiniji modeli imaju rezoluciju 800 x 600 s točnošću od 166 dpi. Na takvom zaslonu font je malo prugast pa je danas bolje birati modele rezolucije 212 ili 300 dpi. Tekst im je već oštar, a čitanje je puno ugodnije.

Čitači koriste tehnologiju e-ink koja radi na bazi mikrokapsula s tekućinom kojom se crta željena slika. Zato se energija koristi samo za ponovno crtanje, a ne u stvarno prikazu, kao što su LCD zasloni. To omogućuje dugo trajanje baterije i oštru sliku.

e-ink
Starija vrsta Pearl ima tamniju pozadinu i svjetlije fontove, što u kombinaciji sa sporijim preklapanjem čini zamjetnu razliku u jednostavnosti korištenja. Modernija Carta to nema, pa je mnogo više nalik klasičnoj knjizi i također je ugodnije. Zato preporučujemo da odabereš čitač s novijom vrstom Carta e-ink.

Važan parametar je i pozadinsko osvjetljenje. Važno je pod kojim uvjetima najčešće čitaš. Neosvijetljeni čitači sličniji su klasičnim knjigama i zdraviji su za oči, dok osvijetljeni čitači omogućuju čitanje bez obzira na okolno svjetlo. Naravno, možeš i isključiti pozadinsko osvjetljenje čitača, ali tu funkciju u svakom slučaju plaćaš dodatno. Bolji modeli također omogućuju kontrolu svjetlosti i po potrebi temperaturu svjetlosti.

Čitač, koji ima otvorenu koricu knjige s likom čovjeka.

Kapacitet memorije

Određuje koliko datoteka čitač može pohraniti. Osnovni modeli obično imaju 4-8 GB memorije, što je sasvim dovoljno za tisuće e-knjiga. Ako želiš arhivirati što više datoteka i možda dodati audio knjige, pronađi čitač većeg kapaciteta. Kod odabranih modela memoriju možeš proširiti i microSD karticama.

Životni vijek baterije

Zaslon s elektroničkom tintom troše energiju samo kada se slika ponovno nacrta, pa se često koristi broj stranica po punjenju. Međutim, ove informacije obično nisu potpuno točne, zato provjeri iskustva drugih korisnika. Velika većina čitača traje od jednog do dva tjedna aktivne upotrebe, pri čemu na izdržljivost negativno utječe pozadinsko osvjetljenje i korištenje značajki kao što su reprodukcije audio datoteke ili povezivanje s internetom.

Podržani formati

Podrška za jedan od ePub ili Mobi formata ključna je za čitače. Elektronske knjige se objavljuju u ova dva formata i gotovo svi trgovci ih nude u oba formata. Podrška za PDF također je standardan, ali imaj na umu da često trebaš povećati veličinu fonta ili čitati u pejzažnom (horizontalnom) načinu. Odabrani modeli također mogu podržati txt, doc ili docx formate, tako da na njima možeš čitati gotovo bilo koju tekstualnu datoteku. Posebnim računalnim programima ili web alatima također možeš pretvoriti pojedinačne formate, npr. s ePub na Mobi.

Zaštita e-knjiga s DRM

Neke e-knjige zaštićene su takozvanom DRM zaštitom, koju izdavači koriste kako bi spriječili neovlašteno kopiranje e-knjiga. Takve knjige se prije pohrane u čitač moraju pregledati posebnim programom na računalu, a potrebna je i registracija korisnika. Želiš li kupiti ovakve knjige, imaj na umu da tvoj čitač mora podržavati i DRM format, bez kojeg ne možeš ni otvoriti knjigu u čitaču. Kod nas se najviše koristi tzv. zaštita vodenim žigom, što znači da se podaci kupaca tajno bilježe u e-knjige, a time i sljedivost u slučaju povrede licence ili neovlašteno korištenje.

Hardver

Iako se parametri čitača čine smiješnim u odnosu na , primjerice, pametne telefone , sasvim su dovoljni za svoju namjenu. Ograničenje brzine za čitače uglavnom je određeno zaslonom e-ink, kojemu je uvijek potrebno neko vrijeme za ponovno iscrtavanje. Ako planiraš čitati veće datoteke, osobito veće PDF datoteke, potreban ti je čitač s najmanje 512 MB RAM-a i procesor od 1 GHz.

Čitač s 3,5 mm ulazom za slušalice i s glazbenim playerom.

Ostale funkcije

  • Budući da ti neki čitači također omogućuju pohranjivanje MP3 datoteka, mogu biti opremljeni 3,5 milimetarskim priključkom za slušalice. To posebno vrijedi za naprednije modele.
  • Bluetooth je još jedna opcija za prijenos datoteka ili povezivanje bežičnih slušalica ili zvučnika.
  • Čitač s pozadinskim osvjetljenjem malo više upadaju u oči, ali neki nude noćni način rada koji omekšava prikaz boja, smanjuje svjetlinu i filtrira plavo svjetlo. Slika tako dobiva crvenu nijansu na koju se navikneš tek nakon nekoliko minuta.
  • Svi čitači nude mogućnost zumiranja, ali samo neki mogu prilagoditi tekst u skladu s tim da ga ne moraš stalno pomicati. Postoji razlika između povećanja i prilagođavanja veličine fonta. Određeni modeli također dopuštaju promjenu i prilagodbu fonta, ali to se odnosi samo na ePub/Mobi formate koji su posebno dizajnirani za korištenje s čitačem. Nažalost, to nije moguće za PDF datoteke.
  • Osim najjeftinijeg modela većina čitača nudi Wi-Fi vezu. Iako pregledavanje po internetu na čitaču nije baš zgodno, tehnologija je zgodna za bežično preuzimanje datoteka s tvog računala ili pristup internetskoj trgovini s e-knjiga
  • Utor za memorijsku karticu omogućuje proširenje interne memorije standardnom microSD memorijskom karticom. Ovo je osobito korisno ako namjeravaš pohraniti glazbu ili audio knjige na čitač.
  • Također možeš umetnuti SIM karticu u određene modele tako da se možeš povezati s internetom čak i kada nemaš pristup Wi-Fi mreži. Ova funkcija može biti korisna ako čitač često poneseš sa sobom, na primjer za vikend kada nemaš pristup internetu.
  • Postoji samo mali broj modela koji mogu pretvoriti tekst u govor na hrvatskom, ali je izbor za engleski nešto veći. Međutim, imaj na umu da je kvaliteta govora daleko od kvalitete audioknjiga, ali ta funkcija može biti korisna, za čitanje skripti
  • Ako često čitaš knjige na stranim jezicima, imat ćeš koristi od funkcije rječnika. Neki čitači ti omogućuju da iskoristiš određene riječi koje čitač odmah prevodi na drugi jezik. Međutim, često se u čitače učitavaju samo rječnici s objašnjenjima, osobito na engleskom.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Kako mogu preuzeti e – knjigu na svoj čitač?

U nekim trgovinama možeš uvesti e-knjigu izravno u svoj čitač nakon kupnje ili možeš za organizaciju knjižnice upotrijebiti softver (kao što je Caliber) na računalu koji će se pobrinuti za preuzimanje. Međutim, nisu svi čitači kompatibilni s takvim programima, pa kada ih koristiš, usredotoči se na kompatibilnost s rješenjem koje koristiš. U krajnjem slučaju, uvijek možeš ručno povući i ispuniti datoteku u odgovarajuću mapu u memoriji čitača.

Koje su knjige pretvorene u elektronski oblik?

Većina književnih djela, stručne i popularne literature pretvorena je u e-knjige. Amazonovi Kindle čitači imaju vlastitu trgovinu e-knjiga kojoj se pristupa izravno s uređaja, ali je izbor knjiga na hrvatskom jeziku vrlo ograničen. Postoji mnogo e-knjižara, uključujući i one u kojima možeš pronaći širok izbor knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Kao standard, dostupne su publikacije u Mobi i ePub formatima i kompatibilne su sa svim modernim čitačima.

 

→Pogledaj čitače e-knjiga na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe