SAVJET Računalna oprema
20.6.2022. 14:22:09

KAKO ODABRATI STOLNO RAČUNALO?

1/1

Tražiš li brzi uređaj za igranje igara, moćno, svestrano multimedijsko računalo, a ne znaš parametre računalnih komponenti? Stolno računalo ne mora biti glomazna kutija ispod stola, već se može ugraditi u sam monitor. Međutim, svako rješenje ima svoje zamke, pa ćemo te savjetovati koji dizajn je pravi za tebe i na koje parametre se trebaš usredotočiti.

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 13 min

 

Indeks

 1. Vrste stolnih računala
 2. Važni parametri
 3. Zamjena komponenti
 4. Održavanje i servisiranje
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja

 

Vrste stolnih računala

Stolno računalo

Stolno računalo je klasičnog dizajna u kojoj je cijelo računalo skriveno u velikom kućištu, najčešće pohranjenom ispod stola ili na radnom stolu.

Primjer crnog stolnog računala.

+ U njega možeš pohraniti veće komponente
+ Najbolji omjer cijene i učinka
+ Jednostavno održavanje i zamjena komponenti

- Zauzima puno mjesta na pultu
- Nije ga moguće prenašati

 

→Pogledaj stolna računala

 

All-in-one

Sve komponente računala ugrađene su u zaslon, koji može biti i zaslon osjetljiv na dodir.

Apple all-in-one računalo s paunom za desktop sliku.

+ Ušteda prostora
+ Jednostavno ožičenje

- Niže performanse u odnosu na stolna računala
- Nije prikladno kao računalo za igre

 

→Pogledaj All-in-one računala

 

Mini PC

Mini PC su male kutije, zapravo minijaturna stolna računala koju možeš ponijeti sa sobom i spojiti na bilo koji monitor i druge periferne uređaje.

Crni mini PC.

+ Prijenosno i kompaktnih dimenzija
+ Računalo pristupačne cijene

- Ograničen broj priključaka
- Obično manji kapacitet

Stolno ili prijenosno računalo?

Najvažnija razlika između ove dvije kategorije je, naravno, mobilnost. Iako prijenosno računalo nije teško nositi sa sobom, stolno računalo ne mijenja svoju lokaciju tijekom većeg dijela svog životnog vijeka. Prednost prijenosnog računala je što sve dobivaš u jednom, pa ne moraš kupovati tipkovnicu, monitor, zvučnike i ostale dodatke. Prijenosno računalo također sadrži energetski učinkovitije komponente, pa troši manje energije. Osim toga, zbog ugrađene baterije, za razliku od stolnog računala, ne zahtijeva trajnu vezu s električnom mrežom. Iako ne možeš izbjeći kupnju barem nekoliko perifernih uređaja na stolnom računalu, s druge strane, možeš odabrati one koje ti najbolje odgovaraju i jednostavno ih je zamijeniti ako se neki od njih pokvare. Stolno računalo zauzima puno više prostora, ali je praktičnije za rad. Za isti novac nude i bolji procesor, grafičku karticu te veću i bržu memoriju. Ako trebaš bolje performanse ili više prostora, pojedinačne komponente možeš zamijeniti boljim na nekim stolnim računalima. Stolna računala imaju i duži vijek trajanja jer imaju bolje uvijete hlađenja, a pojedine komponente nisu izložene tolikim toplinskim opterećenjima. Stolno računalo prosječnom korisniku može služiti i do deset godina.

Ako te zanimaju prijenosna računala, pročitaj naš vodič za kupnju prijenosnika.

 

Parametri

Prilikom odabira računala uzmi u obzir svrhu za koju kupuješ uređaj. Normalnom kućnom računalu nisu potrebne visoke performanse, a glavni kriterij je nesmetan i tihi rad. Uredskom računalu također nisu potrebne snažne komponente, ali je njegov ekonomičan rad bitan ako želiš da radi osam ili više sati dnevno. Skuplji modeli obično su opremljeni višim verzijama operativnih sustava koji, primjerice, omogućuju napredno umreženo povezivanje. Profesionalno računalo najčešće se koristi za video i grafiku te druge računalne i grafičke aktivnosti. Dizajniran je za dugotrajna radna opterećenja ( kao što je uređivanje više videa) i sadrži komponente visokih performansi, što ga može učiniti mnogo skupljim od običnog uredskog računala. Gaming PC, s druge strane, ima snažan procesor i grafičku karticu koja može pokrenuti zahtjevnije igre bez kvara i visoke kvalitete. Hlađenje je ovdje važno, jer komponente često rade nekoliko sati na maksimalnoj snazi, što rezultira velikim količinama topline. Također je često privlačnog izgleda, na primjer, s prozirnim kućištem ili višebojnom rasvjetom. Oni su skuplji od konvencionalnih kućnih računala, a cijena ovisi o potrebnom kapacitetu.

Unutar stolnog računala s Ryzen procesorom.

Procesor

U osnovi, procesor predstavlja mozak računala, naime brine se o provedbi svih procesa. Brzina u velikoj mjeri ovisi o tome. To se mjeri u GHz, no danas to nije baš važan podatak, jer brzina procesora ovisi i o više ključnih čimbenika poput broja jezgri, mogućnosti overclockinga i korištene tehnologije. Procesore za stolna i prijenosna računala proizvode gotovo samo dvije tvrtke u svijetu – Intel i AMD. Ne može se reći koja marka je bolja, ali treba se fokusirati na određeni model.

Nakratko o Intel procesorima
Celeron in Pentium – osnovna serija procesora, niska cijena i dovoljna za svakodnevni rad, pregledavanjem po internetu, gledanje filmova ili jednostavnih igrica.
Core i3 i i5 – moderni, brzi procesori koji olakšavaju svakodnevni rad, dok se nose sa zahtjevnom multimedijom, filmovima visoke razlučivosti, naprednim uređivanjem fotografija, videa i glazbe, radeći u više programa u isto vrijeme i igrajući zahtjevnije igre.
Core i7 i i9 – procesor za igrače videoigara, profesionalce i entuzijaste tehnologije. Procesori ove serije mogu značajno ubrzati performanse jedne ili više jezgri ( TurboBoost tehnologija ), što je velika prednost u aplikacijama koje zahtijevaju velike performanse.
Xenon – posebna kategorija procesora bez integrirane grafičke jezgre, prilagođena prvenstveno za rad na serverima.
Nakratko o AMD procesorima
E1 i E2 – osnovna serija procesora, pogodna za osnovne operacije ( pisanje tekstova, e-mailova, rad s tablicama, gledanje slika, nije prikladno za igre)
Athlon, A4, A6 – procesori, idealni za normalan rad, pregledavanje po internetu, gledanje filmova ili jednostavnih igrica.
A8, A10 i FX – brzi procesori koji omogućuju multitasking, uređivanje velikih fotografija, videa, glazbe, filmova visoke razlučivosti i igranje zahtjevnijih igrica.
Ryzen 3, 5, 7 – trenutna vodeća serija fokusirana na brzinu i multimediju. Često sadrže vrlo moćne grafičke čipove.

Broj procesorskih jezgri također je važan faktor. Pojedinačne jezgre višejezgrenih procesora mogu samostalno određivati različite izračune i aplikacije, pa mogu raditi puno brže. Dakle, jezgre ne povećavaju performanse, ali to ovisi o vrsti zadataka – možeš iskoristiti puni potencijnal višejezgrenih procesora, na primjer, za rad s videom, igranje nekih izazovnijih igrica, uređivanje velikih fotografija, renderiranje 3D modela ili raditi s glazbom.

Neki procesori također imaju i opciju hyper-threadinga (virtualno stvaranje dodatnih jezgri), ali to nije potpuna zamjena za višejezgreni čip. Dostupni su i otključani procesori kojima možeš povećati frekvenciju, ali naravno samo u mjeri u kojoj se ne pregrijavaju. To je obično moguće za oko deset posto, ali procesor troši više energije i proizvodi više topline pri višim brzinama takta. Neki procesori automatski overclockaju na kratko vrijeme kada se opterećenje poveća.

Cache je brza predmemorija koju procesor koristi pri radu s podacima. Općenito se vjeruje što je više, to bolje. Današnji procesori imaju dovoljno predmemorije za normalno korištenje, pa se ovaj parametar može smatrati prilično beznačajnim.

Radna memorija (RAM)

Radna memorija se koristi za pohranu procesora i privremenih aplikacijskih datoteka, uključujući operativni sustav. Što je veći, to više računalo može učiniti odjednom.

Za obične korisnike dovoljno je manje od 8 GB, što se može malo ograničiti s nekoliko otvorenih kartica u pregledniku u kombinaciji s drugim programima.

Zlatna sredina je 8 GB RAM-a, koji može podnijeti većinu zadataka, uključujući igranje igrica. Profesionalci za uređivanje videa i grafike trebali bi se odlučiti za 16 GB RAM-a ili više. Ako su dodatni utori dostupni na matičnoj ploči, možeš jednostavno i relativno jeftino proširiti RAM.

Oznaka DDR
RAM ima nekoliko kategorija s oznakom DDR + broj. Veći broj znači bržu memoriju. Trenutno na tržištu postoje stariji DDR3 koji su prikladniji za manje zahtjevnije korisnike. Ako imaš mogućnost, investiraj u DDR4 memoriju koja je znatno brža i služit će ti dugi niz godina.

Tvrdi disk

Svi korisnički podaci pohranjeni su na tvrdom disku.

 • Tradicionalni tvrdi disk je znatno sporiji i osjetljiviji na oštećenja zbog pokretnih dijelova. Njegova prednost je vrlo niska cijena po jedinici memorije, ali ni skuplji modeli nisu brži.

+ Niska cijena po jedinici memorije

- Povećana osjetljivost na oštećenja zbog pokretnih dijelova
- Sporiji od SSD-a

 • SSD diskovi imaju velike brzine koje su i do deset puta brže od tvrdih diskova. Zbog nepostojanja pokretnih dijelova, oni su također manji i potpuno nečujni. Međutim, njihova je cijena znatno viša. Dobra kombinacija je instalirati operacijski sustav i najčešće korištene aplikacije na manji SSD, dok ostale podatke pohrani na veći HDD.

+ Tihi rad
+ Veća izdržljivost

- Cijena znatno viša od HDD-a

Korištenje više diskova u isto vrijeme također je prilično uobičajeno na stolnim računalima. Dostupni su i hibridni SSHD-ovi, koji kombiniraju tvrdi disk i minijaturni SSD na koji se po potrebi prenose određeni podaci kako bi se ubrzale performanse računala. To je pristupačnije rješenje od dva odvojena pogona, ali se ne može natjecati s konvencionalnim SSD-ovima u smislu brzine. Druga mogućnost je da sve podatke ne spremiš na računalo, već na vanjske diskove ili usluge u oblaku. Ovo rješenje je posebno prikladno za podatke kojima ne trebaš često pristup, kao što su zbirke dokumenata ili fotografije.

Grafička kartica

Grafička kartica prikazuje sliku na ekranu putem grafičkog izlaza. Njegova glavna komponenta je GPU grafički procesor koji je zaslužan za brze i učinkovite promjene sadržaja grafičke memorije, a time i slike na ekranu. Mnoga računala danas koriste takozvane integrirane grafičke kartice, koje su dio procesora ili dio matične ploče. Dovoljni su ne samo za osnovni uredski rad, već i za multimediju i manje zahtjevne igre. Prednosti su tihi rad i manja potrošnja energije zbog nedostatka samohlađenja.

Ako trebaš više grafičkog kapaciteta, odaberi namjensku karticu. Ovo posljednje je potpuno neovisna jedinica, koja povećava potrošnju energije i buku, ali omogućuje korištenje zahtjevnih grafičkih programa ili pokretanje zahtjevnih igrica. Potrebno je razlikovati profesionalne i igrače grafičke kartice, koje se uglavnom razlikuju po upravljačkim programima i distribuciji energije. Profesionalne grafičke kartice namijenjene su dugotrajnim i stabilnim radnim opterećenjima, dok su grafičke kartice za video igre dizajnirane da pružaju najbolje moguće performanse u svakom trenutku.

Grafičke kartice AMD in NVidia
AMD – ATI Radeon grafičke kartice imaju dvije serije – FirePro su profesionalni modeli, a Radeon RX multimedijski i igrači. Umjesto x obično je broj od 5 do 9 ili slovo X koje označava deset; što je broj veći, to snažnija serija grafičkih kartica.
NVidia – Profesionalne grafičke kartice poznate su kao Quadro, a kartice za igre kao GeForce GTX. Pri tome prvi broj označava generaciju, a drugi izvedbu.
Odaberi vrstu i performanse kartice na temelju parametara je teško, jer je to najtočnije definirano internim kodovima proizvođača. Ako ti je grafička izvedba važna i želiš saznati više o grafičkim karticama, možeš pogledati vodič Kako odabrati grafičku karticu.

Napajanje

Napajanje napaja pojedine komponente, pa njegova snaga uvijek mora biti veća od zbroja potrošnje energije pojedinih komponenti. Ako kupuješ gotov komplet, proizvođač se već pobrinuo za to, ali nemoj zaboraviti ovaj parametar prilikom sastavljanja računala ili mijenjanja komponenti.

Operacijski sustav

Operacijski sustav je sučelje kroz koje se pokreću aplikacije i koje koristiš za upravljanje računalom. Za stolna računala najčešći operacijski sustav je Microsoft Windows 10, a najnovija računala opremljena su novim operacijskim sustavom Windows 11. Iako njegova pristupačnost povećava osnovnu cijenu računala, ono je odmah nakon kupnje spremno za punu upotrebu i rad s većinom aplikacija. Također operacijski sustav Mac OS dolazi unaprijed instaliran na Apple računalima, od samog početka je potpuno opremljen. U odnosu na Windows, ima manji skup kompatibilnih programa (osobito igrica),a neki kvalitetniji programi nisu dostupni za Windows.

Druge verzije operacijskog sustava
Računala se također mogu prodavati bez operacijskog sustava ili samo s osnovnim sustavom kao što je FreeDOS, koji su samo jednostavan naredbeni redak bez grafičkog sučelja. U tom slučaju sustav potrebno instalirati. Windows ti omogućuje kupnju posebnog OEM izdanja za nove uređaje po sniženoj cijeni, ali uvijek moraš instalirati upravljačke programe za komponente i drugi softver u usporedbi s računalom s unaprijed instaliranim sustavom.
Dostupni su i besplatni operacijski sustavi. Linux je dostupan u raznim tzv. distribucijama, koje se razlikuju po izgledu sučelja i kompatibilnosti programa, ali općenito je ponuda programa vrlo skromna, a sam Linux zahtijeva barem osnovno znanje programiranja za rad. Chrome OS možeš pokrenuti i na stolnom računalu koje ima jednostavno i dobro prilagođeno okruženje te je dovoljno za osnovni uredski rad ili multimediju za nezahtjevne korisnike.

Povezivost

Svako računalo ima niz konektora koji određuju broj dodataka koji se mogu spojiti.

 • Važan faktor je broj USB priključaka, a potrebno je razlikovati osnovni USB 2.0 i brži USB 3.0 (obično plave boje) i moderni dvostrani USB-C. Osim broja USB priključaka, uzmi u obzir i njihov položaj, jer nećeš morati tražiti priključak na stražnjoj strani svaki puta kada želiš priključiti flash-disk, posebno na stolnim računalima.
 • Video izlaz – stariji VGA konektor se više ne koristi, ali se koristi univerzalni HDMI ili profesionalni DisplayPort. Pogledaj koji ulaz ima tvoj monitor ili televizor i zapamti da kada povezuješ više monitora, svaki treba svoj vlastiti izlaz.
 • Za razliku od prijenosnih računala, bežično povezivanje nije samo po sebi dostupno. Ako namjeravaš koristiti bežične uređaje ili se bežično povezivati s internetom, provjeri ima li tvoje računalo WiFi i Bluetooth. Iako se ove funkcije mogu dodati posebnim adapterima ili USB adapterima, to znači dodatno ulaganje i stalno zauzet USB priključak.
 • Lan veza omogućuje najstabilniju vezu s internetom putem ethernet kabla. Međutim, to nije uvijek slučaj, osobito s mini PC i all-in-one računalima.
 • Iako HDMI i DisplayPort također mogu prenositi zvuk, potreban ti je klasični 3,5-milimetarski priključak za spajanje vanjskog sustava zvučnika. Neka računala imaju drugi izlaz za mikrofon, dok druga zahtijevaju USB kada koristiš slušalice.

Ostala oprema

Računala all-in-one često su opremljeni web kamerom, ali njihova kvaliteta varira. Ako često upućuješ video pozive, razmisli o vanjskoj web kameri.

Pogotovo kod mini PC ili all-in-one računala, pristup CD/DVD pogona ne podrazumijeva se jer ga većina korisnika više ne koristi. Ako želiš koristiti ovu vrstu medija, provjeri ima li ga tvoje računalo. Vanjski pogoni medija su rješenje za hitne slučajeve, ali povećavaju troškove i zauzimaju jedan USB utor.

Zamjena komponenti i individualna postavljanje računala

Prednost dizajna stolnog računala je relativno lak pristup komponentama, a time i mogućnost njihove zamjene. Međutim, to ponekad nije moguće s gotovim računalnim kompletima ili su oni zapečaćeni i neovlašteno mijenjanje unutrašnjosti računala poništava jamstvo. Međutim, vrijeme za zamjenu komponenti obično je nakon isteka jamstva, kako počnu slabiti. Ne moraš zamijeniti cijelo računalo, samo grafičku karticu ili, na primjer, dodati još jedan tvrdi disk. Neke trgovine također nude mogućnost izrade računala od komponenti koje odrediš, uključujući instalaciju operativnog sustava i podizanje sustava ako je potrebno.

Na što treba obratiti pažnju prilikom zamjene komponenti?
Pritom provjeri može li tvoj trenutni izvor napajanja napajati dodane ili zamijenjene komponente ili za njih kupi snažnije. Trivijalan, ali prilično čest problem je veličina komponenti za koje postojeće kučište možda nije prikladno. Također razmotri kompatibilnost; na primjer, ne možeš spojiti Intelov procesor na matičnu ploču za AMD procesor.

Održavanje i servisiranje

Računalo treba redovito čistiti kako bi se spriječilo nakupljanje prašine zbog ometanja protoka zraka i pregrijavanja. Najlakše rješenje je otvoriti kućište i mehanički ukloniti prašinu, ali to će poništiti jamstvo. Zatim možeš koristiti kompresor za uklanjanje prašine iz ventilacijskih otvora. Ovisno o opterećenju tvog računala, preporučuje se da ga s vremena na vrijeme profesionalno očistiš i zamijeniš pastu za prijenos topline na procesoru koja se brine za odvođenje topline.

Također trebaš provjeriti ima li prodavač unaprijed sastavljeno računalo ili prodavač komponenti dostupnu uslugu servisa. Na taj način će moći osigurati postjamstveni servis i kraće vrijeme čekanja u slučaju rješavanja problema. Neki proizvođači nude veća jamstva, kao što je popravak sljedećeg radnog dana.

Dodaci

Često postavljana pitanja

Što treba učiniti ako moje računalo postane sporo i glasno?

Najčešći problemi su prašnjavi ventilatorski otvori. Ispuši ili očisti računalo kompresorom. Ako računalo nastavi s kvarom, odnesi ga na servis.

Kako mogu znati može li moje računalo pokrenuti igre koje želim igrati?

Zahtjevi sustava svih igara navedeni su na pakiranju ili u opisu proizvoda. Ako odabrano računalo ispunjava ove zahtjeve, možeš igrati tu igru na njemu. Takvo računalo mora imati moćnu grafičku karticu i brz procesor koji može obavljati i zadatke poput montaže videa.

 

→Pogledaj stolna računala na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe