SAVJET Slobodno vrijeme
24.6.2022. 12:08:24

KAKO ODABRATI KARTU I VODIČ?

1/1

Za svako putovanje treba ti odgovarajuća karta, bilo na telefonu ili u tiskanom obliku. Može biti i vodič koji će te upoznati s povijesnim znamenitostima, prirodnim ljepotama te poznatim restoranima i barovima u okolici. Pa kako odabrati pravu?

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Vrste karata i vodiča
  2. Parametri
  3. Peel off karta za grebanje
  4. Često postavljana pitanja

 

Vrste karata i vodiča

Planinarske karte

Planinarske karte sadrže oznake ne samo za pješačke staze, već i za biciklističke ili skijaške staze.

  • Označene su važne turističke točke
  • Pojedinačne rute su označene različitim bojama
  • Ponekad sadrže i dio s tekstom

Autokarte

Autokarte služe za vožnju motornih vozila na cestama namijenjenim njima. Ceste i autoceste označene su prometnim razmacima.

  • Označene su zanimljive turističke atrakcije
  • Dio karte također uključuje šume i zasjenjeni teren
  • Indeks

Turistički vodič

Turistički vodič se uglavnom temelji na objašnjavanju s opisima povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i restorana, barova i trgovina koje vrijedi posjetiti. Mogu uključivati i turističku kartu.

  • Pratnja sa slikama
  • Indeks
  • Prijedlozi za izlete

Biciklistički vodič

Biciklistički vodič posebno je koristan za bicikliste za snalaženje po biciklističkim rutama u regiji.

  • Točke interesa su označene
  • Opis rute
  • Prijedlozi za biciklističke ture

Karte cijelog svijeta dostupne su u obliku globusa, a možeš se pripremiti za avanturu uz pomoć vodiča na DVD-u ili CD-u. Skijašima su namijenjene skijaške karte, a biciklistima biciklistički atlasi koji im olakšavaju planiranje putovanja. Također možeš birati između skijaških planinarskih vodiča ili karata i vodiča za veslanje. Veslačke karte i vodiči pokazuju težinu pojedinih dionica ili plovnost rijeka, a označeni su i kampovi.

Karte nam daju informacije uglavnom o terenu i udaljenostima. Vodiči su namijenjeni pružanju detaljnijih informacija o određenom gradu, regiji ili otoku, na primjer, zanimljivim turističkim destinacijama i lokalnom društvenom životu.

→Pogledaj karte

 

Parametri

Geografsko područje

Na primjer, možeš odabrati turistički vodič za zemlje ili gradove, otoke ili cijele kontinente. Ovisi o tome kamo ideš i što očekuješ od karte ili vodiča.

Jezik

Voliš li vodiče ili karte na hrvatskom ili možda engleskom ili njemačkom jeziku? Također možeš birati između karata i vodiča npr. na slovenskom, ruskom, mađarskom, kineskom, japanskom, francuskom ili španjolskom jeziku.

Oblik vodiča i karata

Kada govorimo o vodičima i kartama, nemamo uvijek na umu tiskani oblik. Karte i vodiči dvadeset i prvog stoljeća dostupni su u različitim oblicima:

  • Tiskana - klasična knjiga ili tiskana karta velikog oblika
  • Mobilne aplikacije - jednostavno preuzmi željenu kartu na svoj telefon
  • Online - možeš pronaći karte i vodiče s najnovijim informacijama na mreži
  • DVD ili CD - možeš kupiti DVD ili CD s video vodičima diljem svijeta u knjižarama, kioscima ili online
  • PDF, ePUB i drugi oblici - možeš jednostavno preuzeti karte ili vodiče na svoj telefon, čitač e-knjiga, računalo ili tablet

 

Mjerilo

Za sve karte, bilo pješačke, biciklističke ili autokarte, prednja i unutarnja strana karte imaju mjerilo. Mjerilo se izražava kao omjer koji prikazuje odnos između udaljenosti na karti i stvarne udaljenosti.

Mjerilo karte 1 cm na karti = stvarna udaljenost 1 km na terenu = udaljenost na karti Uporaba
1 : 10 000 100 m 10 cm Plan grada
1 : 25 000 250 m 4 cm Lokalna karta
1 : 50 000 500 m 2 cm Detaljna turistička karta
1 : 75 000 750 m 1,33 cm Detaljna turistička karta
1 : 100 000 1 km 1 cm Turistička karta
1 : 500 000 5 km 2 mm Autokarta

 

Karte su često velike, ali kompaktno složene. Kada su otvorene, jednostavne su za korištenje, ali nepraktične veličine. Danas možeš kupiti i autokarte ili biciklističke karte u obliku priručne knjige. Međutim, one su manje transparentne od preklopnih karata.

 

Materijal i otpornost

Da, ovo također igra važnu ulogu u odabiru karata i vodiča. Želiš li često koristiti kartu ili vodič, neka bude od papira veće gramaže, jer će biti otporniji na kidanje, a ujedno može biti i otporniji na prolijevanje. Na tržištu možeš pronaći i karte izrađene od posebne vrste plastike. Ako odabireš papir po težini, sljedeći popis uobičajenih vrijednosti će ti pomoći:

  • 80 g/m² - obični uredski papir
  • 90-150 g/ m² - obično za časopise, nešto izdržljiviji
  • 150-240 g/m² - jak i izdržljiv papir, koji ne propušta tintu; koristi se za izradu skica

Također možeš birati između mat i sjajnog papira. Iako je sjajni papir obično više orijentiran na dizajn, mat papir bolje reflektira svjetlost.

Peel off karte i karta za grebanje

Ovo je vrlo posebna kategorija karata. Nisu namijenjene za putovanju niti kao pomoć u pronalaženju rute, već služe prvenstveno kao originalan dar putnicima koji žele zabilježiti gdje su sve bili.

Dostupne su karte svijeta, Hrvatska, Europa, alpski vrhovi i druge verzije. Scratch karte prodaju se u rukavu i imaju poseban premaz koji ti omogućuje da obrišeš pojedina mjesta novčićem ili posebnim strugačem. Budući da su dostupni u raznim dizajnima, izvrsni su i kao zidni ukras.

Često postavljana pitanja

Kako mogu peel off kartu pričvrstiti na zid?

Postoji nekoliko načina da to učiniš. Kartu možeš uokviriti i objesiti na zid pomoću kuke ili je čavlima pričvrstiti na drvenu ili plutenu ploču. Druga mogućnost je korištenje posebnog ljepila ili fleksibilne ljepljive gume.

Mogu li koristiti kartu na svom telefonu bez internetske veze?

Mnoge mobilne aplikacije omogućuju ti preuzimanje karte, na primjer, putem bežične Wi-Fi mreže, tako da je dostupna čak i kada nemaš pristup internetskoj vezi.

Kako mogu znati je li vodič ažuriran?

Prilikom odabira uvijek gledaj godinu izdanja. Što je vodič noviji, to su informacije ažurnije.

→Pogledaj karte na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe