SAVJET Računalna oprema
11.7.2022. 7:32:24

KAKO ODABRATI ROUTER I ACCESS POINT?

1/1

Odaberi pravi uređaj za stabilnu i sigurnu kućnu mrežu i proširi WiFi signal u cijelom domu. Je li ti router od 200 kn dovoljan ili će ti trebati robusnije rješenje? Na koje se parametre WiFi usmjerivača treba usredotočiti?

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

  1. Vrste uređaja
  2. Parametri važni za odabir routera i pristupne točke
  3. Funkcije i značajke
  4. Cijena
  5. Pribor za routere i pristupne točke
  6. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste uređaja

Routeri

Primarna funkcija routera je povezivanje uređaja u privatni LAN. Zahvaljujući tome, Internet vidi povezane uređaje kao jedan, jer se pojavljuju pod jednom IP adresom, iako ih je nekoliko spojenih na router.

 

Glavne značajke usmjerivača

  • Žičana ili bežična WiFi veza
  • Uključuje RJ-45 konektore za žično povezivanje krajnjih uređaja s mrežom

 

Router se često miješa s modemom, iako postoji temeljna razlika između ta dva uređaja. Dok router stvara zatvorenu kućnu mrežu, modem osigurava da je ta mreža povezana s vanjskom mrežom, najčešće Internetom.

 

 

Pristupne točke

WiFi pristupna točka (AP-Access Point) šalje signal za bežičnu mrežnu vezu. Pogotovo u javnim prostorima, koristi se bez routera, tako da svaki uređaj pristupa internetu izravno i njegov identitet ni na koji način nije skriven. Može se koristiti u kombinaciji s routerom, gdje se uređaji bežičnim signalom spajaju na internu mrežu, a zatim putem routera na vanjsku mrežu.

 

Prednosti i nedostaci korištenja pristupne točke

+ Proširenje dometa WiFi mreže
+ U teoriji, omogućuje povezivanje do stotine uređaja 

- Ne može se koristiti samostalno
- Ne može se spojiti izravno na modem

 

 

WiFi pojačala / repetitori

Obično neupadljiva kutija spojena na utičnicu koja ima mogućnost primanja prenesenih podataka i odmah ih prosljeđivati dalje, čime se proširuje domet WiFi signala. WiFi Repeater/Extender posebno je koristan u većim prostorima koje glavni izvor signala ne može u potpunosti pokriti.

 

Prednosti i nedostaci korištenja WiFi pojačivača

+ Proširuje domet bežične mreže
+ Jednostavno postavljanje
+ Može raditi i kao pristupna točka

- Brzina veze se smanjuje

 

 

Iako postoji više vrsta mrežnih elemenata, jedan uređaj može objediniti više funkcija. Danas je uobičajeno u domu imati modem (najčešće je to DSL, kabelski ili LTE modem), koji istovremeno funkcionira kao router i WiFi pristupna točka, a u slučaju većih prostora nadopunjuje se dodatnim pristupnim točkama ili repetitorima.

 

2. Parametri važni za odabir routera i pristupne točke

Vrsta veze

Pri odabiru routera važna je vrsta veze koju koristite kod kuće. Najčešće su to veze putem usluga lokalnih pružatelja internetskih usluga, putem bežičnog ili optičkog interneta. U tom slučaju će biti dovoljan klasični router.

Druga uobičajena varijanta je DSL/ADSL veza, koja koristi telefonske linije. Ova veza zahtijeva upotrebu zasebnog ADSL ili VDSL modema ili usmjerivača s ugrađenom ASDL/VDSL podrškom. Isto vrijedi i za internet putem kabelske televizije.

Posljednja vrsta veze je 4G LTE/5G, odnosno veza putem mobilne mreže telefonskih operatera. Da bi se koristila trebaš nabaviti SIM karticu s mobilnim podacima od operatera i koristiti ili LTE modem ili usmjerivač sa SIM utorom i podrškom za ovu vezu.

 

Wi-Fi standard

Svi routeri koji se danas prodaju podržavaju 802.11 b/g/a/n standarde (ili klase). Pojedinačna slova predstavljaju teoretsku najveću brzinu prijenosa. Minimum na trenutnom tržištu je 802.11 n, što teoretski omogućuje postizanje do 600 Mbps. Međutim, idealno je posegnuti za standardom 802.11 ac, koji može doseći brzine do 1200 Mbps (neki proizvođači čak obećavaju i do 3 Gbps) i uvijek radi u oba frekvencijska pojasa u isto vrijeme.

  • 802.11a (WiFi 1) – pojas od 2,4 GHz, brzina od 2 Mbps, danas nedovoljno.
  • 802.11b (WiFi 2) - pojas 2,4 GHz, brzina prijenosa približno 11 Mbps, pogodno za povremeno i nezahtjevno korištenje.
  • 802.11g (WiFi 3) - 2,4 GHz i 5 GHz pojasevi, brzina prijenosa 54 Mbps, omogućit će pregledavanje i zahtjevnijih stranica.
  • 802.11n (WiFi 4) – 2,4 GHz i 5 GHz pojasevi, teoretska brzina 600 Mbps, ali stvarna brzina je obično oko 150 Mbps.
  • 802.11ac (WiFi 5) - 2,4 GHz i 5 GHz pojasevi, nudi više kanala, pogodno za igranje online igrica i streaming raznih videa.
  • 802.11ax (WiFi 6) – najnoviji standard, pojasevi 2,4 GHz i 5 GHz, WPA3 sigurnost, izvanredna brzina prijenosa podataka do 10 Gbps.

 

Frekvencijski pojas

Stariji standard od 2,4 GHz omogućuje samo tri kanala koji se ne preklapaju, pa je ponekad problem, osobito u stambenim zgradama, jer mreže međusobno interferiraju i to može utjecati na brzinu i stabilnost bežične veze. Pojas od 2,4 GHz prikladniji je za zadatke s manjim prijenosom podataka, poput općenitog pregledavanja i komunikacije. Međutim, neki uređaji (uglavnom starije vrste) mogu komunicirati samo u pojasu od 2,4 GHz, pa ako takve uređaje treba spojiti, treba odabrati rješenje koje podržava ovaj kanal.

U usporedbi s pojasom od 2,4 GHz, pojas od 5 GHz ima znatno veće brzine prijenosa i do 23 kanala, pa su međusobne smetnje znatno manje. Prikladan je i za zahtjevne aplikacije kao što je igranje online igrica ili streaming videa u visokoj kvaliteti. Međutim, signal u pojasu od 5 GHz teže se širi kroz zidove i druge čvrste prepreke, pa ima kraći domet.

Mrežni konektor

 

Priključna oprema

  • LAN konektori (Ethernet) služe za spajanje uređaja na router, za što je potreban odgovarajući mrežni kabel. Njihov broj trebao bi odgovarati broju uređaja koje želiš spojiti. Ukoliko broj nije dovoljan, moguće je kupiti switch s dodatnim Ethernet konektorima. Kabelska veza je stabilnija i brža od WiFi veze.
  • WAN konektor dizajniran je za povezivanje usmjerivača s internetskim izvorom, obično modemom. U kvalitetnijim modelima također možeš pronaći GLAN konektore s teoretskom brzinom prijenosa do 1 Gbps. Neki usmjerivači imaju gigabit all konektore, što je korisno, primjerice, za povezivanje mrežnih pogona ili diskovnih polja (NAS) kako bi prijenos podataka unutar mreže bio što brži.
  • USB konektor služi, primjerice, za spajanje pisača ili vanjskog diska, zahvaljujući čemu tako spojene uređaje mogu jednostavno koristiti svi uređaji na mreži.

 

Broj antena

Iako više antena neće značajno povećati domet signala, ipak će osigurati stabilniju i bržu vezu. Tu su i routeri s integriranom antenom koje možeš koristiti kada trebaš uštedjeti prostor i ne smeta ti što je domet signala takvog routera manji (dovoljan u malom stanu). Neki routeri imaju i mogućnost proširenja broja antena, odnosno spajanja vanjske WiFi antene.

 

3. Funkcije i značajke

Imaj na umu podršku routera za IPv6 protokol, koji postupno zamjenjuje zastarjeli IPv4. Pojednostavljeno rečeno, protokol je registar tzv. IP adresa koje su dodijeljene pojedinim uređajima. Kao dio IPv4, adrese već ponestaju, zbog čega se prelazi na IPv6, koji će ponuditi znatno više adresa.

Još jedna korisna značajka je podrška za VPN protokol koji stvara privatnu mrežu i dodatno kriptira njezin internetski promet. Poduzeća ga koriste kako bi zaposlenicima omogućili daljinski pristup internim sustavima, ali može biti koristan i ako želiš daljinski pristupiti svojoj kućnoj mreži.

Neki usmjerivači služe i kao ispisni poslužitelj, pa je moguće na njih spojiti pisač putem USB-a i zatim ga dijeliti na mreži. Manje uobičajena, ali ponekad korisna, je podrška za USB modem, kada se LTE modem (dongle) može priključiti na USB, a LTE internetska veza se zatim može dijeliti unutar mreže (baš kao što rade LTE modemi) - ovo može biti korisno, na primjer, kada primarna internetska veza padne.

Ponekad je dobro razmisliti i o izgledu routera - osobito ako znaš da ćeš ga postaviti na vidljivo mjesto. Osim kutija s antenama tehničkog izgleda, postoje i relativno neupadljivi uređaji s integriranim antenama koji se mogu pričvrstiti, primjerice, na strop.

Bijeli access point

 

4. Cijena

Za kućanstvo u kojem je spojeno tek nekoliko uređaja koji se uglavnom koriste za komunikaciju i općenito pregledavanje interneta, dovoljan je i običan router. Obratite pozornost na domet, koji kod jeftinih routera obično nije velik.

Ako se, primjerice, u domu koristi pametni televizor s mogućnošću streamanja filmova u visokoj kvaliteti, što znači da se postavljaju visoki zahtjevi na stabilnost mreže (npr. za igrače), tada potraži opremljeniji model s više antena i podrškom za 802.11 ac standard, gdje cijene variraju.

Routeri nude puno mogućnosti, zato pažljivo razmisli koje ćeš značajke zapravo koristiti i odabrati u skladu s tim. Postoje i uređaji s velikim cijenama koji nude velike brzine prijenosa i mnogo različitih značajki.

 

5. Pribor za routere i pristupne točke

Mrežni kabeli i konektori

Bežični switchevi

Switchevi

 

6. Često postavljana pitanja

Koja je razlika između routera i modema?

Modem je uređaj koji modulira internetski signal, odnosno omogućuje pretvorbu između analognog i digitalnog signala. Ako koristiš DSL/ADSL vezu, modem je taj koji te povezuje s internetom.
Funkcija routera je proširiti domet signala i poslati ga drugim uređajima u domu (laptop, pametni telefoni itd.). Moderni uređaji najčešće imaju ugrađen modem i objedinjuju obje funkcije, pa je za kućanstvo dovoljan samo jedan uređaj.

 

Koja je pokrivenost/domet routera?

Ovaj parametar i određenu vrijednost obično nećeš pronaći. Na raspon signala utječu mnogi čimbenici. To je, primjerice, debljina i materijal zidova, rascjepkanost prostora ili smetnje okolnih mreža. Ako želiš postići dovoljno jaku pokrivenost, preporučamo odabir routera s podrškom za 802.11ac ili 802.11ax standard i većim brojem antena.

 

Kako imati pouzdanu i sigurnu kućnu mrežu?

Nakon kupnje routera važno je pravilno osigurati kućnu mrežu kako nitko drugi ne bi imao pristup podacima koji kroz nju teku. Osnovni korak je promjena zadanog naziva WiFi mreže (obično označenog kraticom SSID u postavkama) tako da ne sadrži naziv proizvođača routera. Naziv mreže također se može potpuno sakriti. Također promijeni prethodno postavljenu lozinku, ali ne zaboravi na duljinu (najmanje 8 znakova) i druge znakove.

Najsigurnija opcija šifriranja bežičnog signala je WPA2-AES. Većina današnjih bežičnih uređaja također podržava WPS (WiFi Protected Setup), gdje se klijent (na primjer, telefon posjetitelja) može spojiti na mrežu jednostavnim pritiskom na gumb na usmjerivaču bez potrebe za unosom lozinke.

Svakako je važno promijeniti i pristupne podatke u postavkama routera jer je najčešće zadana postavka admin, što potencijalnom napadaču ne predstavlja problem.

Napredna sigurnosna opcija je filter MAC adresa koja je jedinstvena za svaki uređaj i pomoću koje određuješ koji se uređaj može spojiti na mrežu. Na kraju, ali ne manje važno, ne zaboravi povremeno provjeriti postoji li novija verzija firmware-a za uređaj (neki ih već mogu automatski provjeriti i instalirati). Proizvođači tako ispravljaju neke pogreške i štite svoje uređaje od novih prijetnji.

 

Gdje postaviti WiFi router za najbolji mogući domet signala?

Kako bi signal bežične mreže dopirao što dalje, antene ne bi trebale biti neposredno uz zid. Budući da se signal širi okomito, usmjeri ih okomito, za višekatnicu jedan usmjeri okomito, a drugi vodoravno. Budući da usmjerivač ravnomjerno širi signal u svim smjerovima, pokušaj ga postaviti otprilike u sredinu objekta za koji želiš da signal pokrije. Pazi na smetnje drugih uređaja koji emitiraju valove, na primjer bežičnih kontrolera ili mikrovalnih pećnica. Usmjerivač se mora držati podalje od takvih uređaja.

Postoje razne aplikacije za pametne telefone koje ti omogućuju jednostavnu provjeru kvalitete signala, tako da jednostavnim okretanjem antene ili promjenom mjesta odašiljača jednostavno možeš testirati kako se signal mijenja.

 

Kako poboljšati WiFi signal kod kuće?

Ako unatoč ispunjavanju uvjeta navedenih u prethodnoj točki, signal ne dopire svugdje, možeš kupiti uređaj koji se zove extender ili repeater. Jednostavna kutija može pojačati signal, ali WiFi će usporiti, jer će protok podataka biti ravnomjerno podijeljen između obje pristupne točke.
Alternativa koja nema ovaj nedostatak je instalacija druge pristupne točke. Ali mora biti spojena na zadani router LAN kabelom, iako postoje i verzije s dva radija, pa jedan služi za spajanje na izvor interneta (router ili drugi AP), a drugi za širenje signala. Varijanta su i tzv. MESH routeri, kod kojih se obično kupuje kompletan komplet koji se sastoji od osnovnog routera i dodatnih uređaja koji osiguravaju širenje signala u većim objektima. Potrebno je samo postaviti osnovnu jedinicu i dodatnu opremu.

 

Što je MESH sustav?

Riječ je o nekoliko zasebnih mrežnih elemenata koji osiguravaju pokrivenost većih područja. Osnova MESH mreže je usmjerivač koji je tradicionalno povezan kabelom i bežično povezan s drugim slobodno distribuiranim elementima koji primaju signal i dalje ga proširuju. U cijelom MESH prostoru sustav stvara jednu WiFi mrežu, s uređajima koji se automatski prebacuju između najbližih pristupnih točaka. MESH sustav ima smisla posebno u velikim višekatnicama.

Pogledaj bežične routere na Jeftinije.hr »

 

Pogledaj routere na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe