SAVJET Auto-Moto
27.7.2022. 7:00:33

KAKO ODABRATI AUTO RADIO?

1/1

Posegni za radiom koji može učiniti više od emitiranja FM emisija. Moderni stereo uređaji za automobile obrađuju DAB+ digitalne emisije, reproduciraju MP3 pjesme s flash pogona ili se povezuju s tvojim pametnim telefonom putem Bluetootha.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Autoradio po veličini
  2. Parametri
  3. Funkcije auto radija i povezivost
  4. Pribor za auto radio
  5. Najčešća pitanja na temu auto radija

 


Zahtjevi današnjih vozača za auto radijima puno su veći nego prije nekoliko godina, a sam AM/FM radio prijem danas je više dodatak. Na moderni auto radio možeš spojiti svoj telefon, tablet i kameru. Odaberi idealan model za svoj automobil u nekoliko trenutaka, samo slijedi nekoliko korisnih savjeta.

 

1. Autoradio po veličini

1DIN auto radio

1DIN autoradio ima format radija iz vozila iz 90-ih. Niže su visine i stanu u rupu od 184 x 53 mm uključujući okvir (178 x 50 mm bez okvira). Dimenzije prednje strane su 189 × 58 mm. Njihove funkcije su prilično osnovne, ali slušanje glazbe s USB ulaza ili memorijske kartice je standardno. Ponekad 1DIN auto radio podržava reprodukciju glazbe s CD-a i putem Bluetootha s povezanog telefona. 

 

Prednosti i nedostatci

 

+ Priuštivi
+ Odgovaraju na starije automobile

- Općenito manje značajki

Uz odgovarajući redukcijski okvir mogu se ugraditi i u montažne rupe predviđene za 2DIN autoradio.

 


2DIN auto radio

2DIN su veći i obično imaju jasan zaslon osjetljiv na dodir, što olakšava upravljanje. Oni su uglavnom tehnički napredniji i nude više funkcija, pa su to praktički multimedijski centri sa svojim operativnim sustavom. Obično podržavaju širok raspon video reprodukcije, GPS navigaciju ili povezivanje kamere. Bežično povezivanje s telefonom se podrazumijeva, a najbolji modeli podržavaju Apple Car ili Android Auto.

 

Prednosti i nedostatci

 

+ Velik broj funkcija
+ Prostran zaslon, obično osjetljiv na dodir

- Viša cijena

Montažne dimenzije 2DIN autoradija su 178 × 102 mm bez okvira i 189 × 119 mm s metalnim i plastičnim okvirom.

 

 

2. Parametri

Kompatibilnost i mogućnost spajanja s kontrolama vozila

Većina marki izrađuje svoje stereo uređaje za automobile tako da budu kompatibilni ne samo s najnovijim automobilima današnjice, već i s onima starijima generaciju ili više.

Međutim, ono što nije automatsko je upravljanje novim radiom s upravljača - kao u slučaju originalne opreme. Rješenje je spojni kabel ili bežična alternativa. Ako nije moguće povezivanje na softverskoj razini, morat ćeš uložiti u spojni kabel zajedno sa sklopom. Također je vjerojatno da ćeš trebati redukcijski okvir, antenski reduktor ili ISO adapter.

 

Kontrola i pozadinsko osvjetljenje

Najosnovniji modeli nude jednu boju i jedan intenzitet pozadinskog osvjetljenja zaslona. Međutim, kada putuješ noću, intenzivna svjetlost može biti neugodna i ometati. Radije odaberi model koji nudi nekoliko boja (npr. plava, crvena, žuta itd.) i izbor intenziteta pozadinskog osvjetljenja. Isto vrijedi i za gumbe – zadnja stvar koju želiš je tražiti kontrolu glasnoće u mraku.

Što se samog zaslona tiče, stariji modeli su imali matrične zaslone i mogli su prikazivati samo unaprijed postavljene brojeve ili slova. No, više ih nećeš viđati tako često, zamijenjeni su potpuno grafičkim varijantama koje su u svakom pogledu jasnije, a prije svega čitljivije na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ako kupiš 2DIN radio, možeš imati i funkciju reprodukcije slike s DVD-a izravno na zaslonu.

 

Prijem radio postaja

  • FM - najrasprostranjeniji tip tunera, zahvaljujući RDS tehnologiji, na ekranu se pojavljuju tekstualne poruke o stanici ili pjesmi koja se pušta.
  • DAB/DAB+ – digitalno emitirani radio, puno bolja pokrivenost i na teško dostupnim mjestima, kvalitetan prijem bez buke i šuma, veliki izbor postaja

 

RDS funkcija također omogućuje FM radijima prikaz osnovnih informacija kao što su naziv postaje ili izvođača i naziv pjesme koja trenutno svira.

 

Auto radio sa zaslonom

 

Podrška za format

Autoradio s CD jedinicom obično može reproducirati ne samo CD-e, već i MP3, WMA i AAC formate. Iste formate može čitati s USB uređaja i memorijskih kartica. Mnogi radijski uređaji nuditi će i podršku za formate bez gubitaka kao što je FLAC. 

S 2DIN radijima i 1DIN radijima sa zaslonom koji se uvlači, pronaći ćeš i opciju reprodukcije videa. Osim podrške za određene formate (DivX, Xvid, MPEG, MP4, ...), prati i parametre maksimalne video kvalitete/razlučivosti.

Ukoliko ne koristiš CD ili ih ne želiš imati u automobilu, preporučamo da odabereš vrlo popularne autoradije bez CD pogona koji su danas najprodavaniji.

 

Izvođenje

Većina auto stereo uređaja nudi snagu od 4x50 W (50 W po kanalu), što je dovoljno za normalnu uporabu. Zahtjevniji korisnici mogu ići na 4×60 W ili čak 4×100 W snage, ali ovdje je izbor ograničeniji.

Ako ti snaga auto radija nije dovoljna, preko RCA izlaza možeš spojiti auto hi-fi pojačalo ili aktivni subwoofer.

 

 

Zaštita od krađe

Donedavno su bili česta meta lopova. Postoji nekoliko načina zaštite uređaja. Najjednostavniji, a ujedno i najučinkovitiji je mogućnost skidanja prednje upravljačke ploče. Druga mogućnost je kodiranje radija. Ovo je učinkovito, ali lopov neće znati za to dok radio već ne bude ukraden. Stoga je moguće, primjerice, staviti naljepnicu s ovim podacima na bočno staklo.

 

3. Funkcije auto radija i povezivost

  • USB - USB konektor danas je praktički neophodan. Razlog je uglavnom korištenje vanjskih flash diskova s glazbom, rjeđe i kao način povezivanja mobilnog telefona ili tableta. Ako nađeš oznake USB Apple i iPod Ready, možeš spojiti i Apple iPod, iPhone ili iPad na stereo u automobilu. Zatim ih možeš kontrolirati putem autoradija.
  • Bluetooth - bežična tehnologija povezuje auto radio s telefonom. Ne samo da će ti omogućiti jednostavan prijenos glazbe, već će predstavljati i hands-free set. Mikrofon će biti integriran u prednju ploču radija, a druga strana će se čuti iz zvučnika koji se nalaze u unutrašnjosti automobila.
  • Wi-Fi - bežična tehnologija, zahvaljujući kojoj se također mogu prenositi podaci, na primjer, ako proizvođač izda ažuriranje softvera ili dodatnu funkciju. Ako auto radio ima pohranu podataka, na njega možeš preuzimati glazbu, primjerice s telefona ili računala.
  • Utor za memorijsku karticu - ako ne želiš imati posla s flash pogonima, memorijska kartica je idealna. Može spremiti mnogo sati glazbe, govora ili čak filmova i serija. Ako je auto radio dio navigacije, memorijska kartica također može sadržavati podatke karte.
  • DVD/CD reprodukcija - ovo je standardna funkcija koja ti omogućuje reprodukciju glazbe s CD-a ili filmova s DVD-a. Ako, na primjer, želiš gledati film, potraži i opciju povezivanja s vanjskim monitorima. Jednako je važna i podrška za druge formate (MP3 i WMA, MPEG4, AAC itd.).

Auto radio ulazi za konektore

 

  • Ulazi za zvučnike i subwoofer - Jednostavno rečeno, svaki par zvučnika treba jedan par RCA izlaza.
  • AV ulaz - ako tovj radio ima zaslon i AV ulaz, možeš spojiti kameru za vožnju, zahvaljujući kojoj možeš vidjeti neposrednu okolinu automobila i svako parkiranje bit će puno lakše. Vanjski zaslon također se može spojiti na vanjski zaslon za projiciranje, što će se svidjeti putnicima na stražnjim sjedalima.
  • Jack ulaz - putem ovog konektora možeš spojiti drugi vanjski izvor glazbe, na primjer mobilni telefon ili MP3 player.
  • GPS navigacija - najčešće će biti funkcija povezana s 2DIN radijima, gdje možeš pratiti svoju rutu i upute za navigaciju na velikom zaslonu. GPS modul dobrodošao je dodatak ako se ne želiš mučiti s vanjskom navigacijom.
  • Equalizer – mogućnost podešavanja karakteristika zvuka kao što su visoki/srednji/niski tonovi prema žanru koji se svira (rock, pop, jazz, itd.)
  • Bass Boost – funkcija za naglašavanje basa pjesama koje sviraju.
  • MirrorLink – značajka koja ti omogućuje zrcaljenje zaslona tvojeg pametnog telefona ili tableta. Ovim se mobilnim uređajima može upravljati preko zaslona osjetljivog na dodir.

 

4. Pribor za auto radio

Oprema za autoakustiku

Auto pojačala

Auto zvučnici

Subwooferi za automobile

GPS navigacija

Auto kamere


5. Najčešća pitanja na temu auto radija

Kako spojiti auto radio?

Kod modernih automobila spajanje je relativno jednostavno i riješeno je pomoću glavnog ISO konektora. To su dva osmopinska konektora. Ako ga nemaš u autu ili imaš drugačiji zupčanik i broj pinova, upotrijebi odgovarajući adapter na koji možeš spojiti auto radio. Ako želiš upravljati neoriginalnim auto radiom preko volana potrebno ga je spojiti pomoću kabelskog adaptera ili bežično

Ako ne znaš kako spojiti radio, povjeri taj posao stručnjacima. Ako je spojen na pogrešan način, neke funkcije ili cijeli autoradio možda neće raditi, a postoji i opasnost od pražnjenja akumulatora automobila itd.

 

Mogu li koristiti auto radio kao hands-free?

Osim bežičnog prijenosa glazbe, stereo uređaji za automobile s omogućenom Bluetooth tehnologijom također bi trebali upravljati telefonskim pozivima. Pozivatelja ćeš čuti u zvučnicima automobila, dok tvoj glas snima mikrofon ugrađen u kućište autoradija ili vanjski mikrofon spojen s radija na "A-stup".

 

Pogledaj auto radije na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe