SAVJET Ured i škola
12.8.2022. 7:03:02

KAKO ODABRATI PLASTIFIKATOR?

1/1

Ne želiš da se tvoji posteri, posjetnice ili dokumenti oštete? Zatvori ih plastifikatorom u zaštitnu foliju. Današnji uređaji to mogu učiniti za nekoliko minuta i cijena im je pristupačna. Ali, prije kupnje moraš razmisliti o nekoliko ključnih pitanja.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 3 min

 

Indeks

  1. Prednosti i nedostaci plastifikatora
  2. Na što se usredotočiti
  3. Značajke plastifikatora
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 


Plastifikatori će ti pomoći produžiti vijek trajanja tvojih tiskanih materijala lijepljenjem zaštitne folije. 
Najvažnije pitanje prije nego što odlučiš koji uređaj kupiti je kakve ćeš tiskane materijale plastificirati i koliko često. Povremeni korisnici zadovoljit će se jeftinijim uređajem sa sporijim zagrijavanjem, dok će oni napredniji cijeniti kvalitetniji stroj za veće formate s boljim karakteristikama.

 

1. Prednosti i nedostaci plastifikatora

 

 

+ Povećat će čvrstoću i produljiti vijek trajanja tiskanih materijala
+ Prikladno za ojačavanje osobnih iskaznica, posjetnica, postera itd.
+ Može raditi s formatima A3 i A4
+ Neki modeli također omogućuju hladno plastificiranje

- Jeftiniji modeli se dugo zagrijavaju
- Slabiji uređaji sporo plastificiraju

 

 

2. Na što se usredotočiti

 

Format dokumenta

Odaberi uređaj prema veličini dokumenta koji ćeš plastificirati. Navedeni format je uvijek maksimalni - plastifikator može podnijeti i manju veličinu. Plastifikatori A2 formata su rijetkost.

Neki uređaji kombiniraju plastifikator s rezačem. Omogućuje rezanje i uređivanje dokumenta prema vlastitim zahtjevima prije plastificiranja.

 

Brzina plastificiranja

Brzina znači koliko materijala uređaj može plastificirati u minuti. S tim je usko povezan i broj valjaka uređaja - ako je samo jedan par, plastificiranje je sporije i manje precizno. Uređaji s većim brojem okretaja stoga obično imaju dva ili tri para valjaka.

 

Maksimalna debljina folije

Podaci navedeni u mikronima pokazuju maksimalnu debljinu folije za plastificiranje. Standard je debljina od najmanje 125 mikrona. Skuplji uređaji mogu plastificirati i deblje folije koje čvršće drže, i obično su oko 250 mikrona.

 

3. Značajke plastifikatora

 

 

  • Regulacija temperature – regulira temperaturu stroja i optimalne postavke za različite debljine folije.
  • Obrnuti rad – omogućuje izbacivanje dokumenta u slučaju zaglavljivanja
  • Bešuman rad – uređaj tiho plastificira
  • Hladna plastifikacija – omogućuje hladno topljenje folija, pomoću posebnog ljepila
  • LED zaslon - za lakšu kontrolu rada uređaja

 

4. Dodaci

 

Često radiš s tiskanim materijalima? U tom slučaju možeš koristiti druge alate koji će učiniti da tvoji grafički materijali zablistaju.

Folija za plastificiranje

Pisači

3D pisači

Spirale

Rezači papira

 

 

5. Često postavljana pitanja

 

Koliko košta plastifikator?

  • Najjeftinije plastifikatore možeš kupiti za manje od 250 Kn. Ovo su osnovni modeli za hladno i toplo plastificiranje formata A3 i A4.
  • U skupljem rasponu od 250 - 750 Kn pronaći ćeš brže i naprednije plastifikatore koji se još brže zagrijavaju.
  • Za više od 750 Kn možeš kupiti najkvalitetnije metalne plastifikatore koji imaju obrnuti rad i regulaciju temperature. Osim toga, njihova čvrsta konstrukcija osigurava dulji vijek trajanja.

 

Koliko dugo se plastifikator zagrijava prije upotrebe?

  • Duljina zagrijavanja razlikuje se od kategorije do kategorije. Jeftiniji uređaji mogu se zagrijati već za 5 minuta, dok su napredniji uređaji spremni za 1 ili 2 minute.
  • To uglavnom ovisi o učestalosti korištenja – ako plastificiraš samo s vremena na vrijeme, čekanje vjerojatno nije problem. No, ako to radiš svakodnevno, isplati se uložiti u brži uređaj.

 

Kako radi hladna plastifikacija?

  • Ne treba grijane valjke za topljenje, tako da to možeš učiniti trenutno. Dokumenti se zatim mogu plastificirati pomoću posebnih folija za plastificiranje koje imaju ljepilo koje se lijepi na sobnoj temperaturi. Međutim, za plastificiranje pomoću ovih folija nije ti potreban ni plastifikator, one se mogu zagladiti ručno ili ravnalom. Hladna plastifikacija nije tako čvrsta.

 

Kako pravilno plastificirati?

  1. Odaberi odgovarajuću foliju koja je kompatibilna s tvojim uređajem, a istovremeno odgovara  odabranom formatu dokumenta ili ispisa.
  2. Temeljito zagrij uređaj. Nemoj plastificirati dok se valjci dobro ne zagriju. Postojao bi ili rizik od niske kvalitete i ljuštenja folije ili pregrijavanja materijala za tisak.
  3. Postavi dokument u središte folije, ostavljajući oko 4 mm ili više prostora oko rubova. Prije plastificiranja provjeri je li dokument stvarno čist – nakon plastificiranja bi moglo biti prekasno i mrlja će ostati ispod folije.
  4. Umetni dokument u uređaj i ostavi ga da se plastificira. Ako se zaglavi, tu je rad unatrag.
  5. Kada je postupak gotov, ostavi vruću foliju da odstoji dok se ne ohladi. Zatim dokument izreži i prilagodi po potrebi.

 

Pogledaj plastifikatore na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe