SAVJET Foto
18.8.2022. 10:33:33

KAKO ODABRATI MEMORIJSKU KARTICU?

1/1

Memorijske kartice su male, ali mogu primiti do 1 TB podataka. Saznaj kako odabrati pravu i proširiti prostor za pohranu svojih dokumenata.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Podjela memorijskih kartica
  2. Parametri
  3. Dodaci
  4. Često postavljana pitanja

 

1. Podjela memorijskih kartica

SD memorijske kartice

Vjerojatno najčešće korišteni format, otprilike veličine poštanske marke. SD (Secure Digital) kartice uglavnom se koriste za fotoaparate i video kamere, ali se također mogu koristiti u nekim autoradijima ili FM odašiljačima. Većina čitača u prijenosnim računalima kompatibilna je s ovim formatom. Danas možeš pronaći gotovo isključivo SDHC i SDXC kartice. Temelje se na SD karticama i imaju iste dimenzije, ali razlika je u performansama i kompatibilnosti uređaja.

+ Svestranost
+ Veće brzine čitanja i pisanja
+ Zaštita od prepisivanja podataka mehaničkom bravom

- Viši cjenovni rang

 

MicroSD memorijske kartice

MicroSD kartice su otprilike iste veličine kao nanoSIM kartice i uglavnom se koriste u uređajima gdje nema mjesta za SD karticu. Tipični primjeri su pametni telefoni, tableti, akcijske kamere ili MP3 playeri. Često je priložen adapter s kojim se MicroSD može koristiti i kao "velika" SD kartica. microSDHC i microSDXC kartice također pripadaju istoj kategoriji, ali se razlikuju u performansama i kompatibilnosti.

+ Minijaturna veličina

- Za korištenje na računalu potreban je adapter ili vanjski čitač

CF i Cfexpress memorijske kartice

Danas je to manje raširen format koji se uglavnom koristi u profesionalnim fotoaparatima i video kamerama. Prednost CF kartica je vrlo velika brzina prijenosa i velika trajnost. U oba ova područja, CompactFlash kartice su još uvijek ispred SD formata i njegovih mutacija. Međutim, zbog ograničenog izbora, cijena je puno veća.

+ Maksimalne brzine preuzimanja
+ Visoka postojanost

- Viša cijena

 

2. Parametri 

Kapacitet

Danas su najzastupljenije memorijske kartice veličine od 16 do 128 GB. Tu su i kartice kapaciteta 512 GB i 1 TB. Što je veći kapacitet, to više podataka možeš pohraniti na memorijsku karticu. Međutim, pri odabiru uzmi u obzir i maksimalnu veličinu koju tvoj uređaj podržava.

 

Brzinska klasa

Memorijska kartica obično je označena brojem u krugu koji označava njenu brzinsku klasu. Rjeđe dostupni na tržištu su Class 4 i Class 6, koji imaju minimalnu brzinu pisanja od 4 odnosno 6 MB/s. Velika većina ima oznaku Class 10, što znači da imaju minimalnu brzinu pisanja od 10 MB/s.

Kod memorijskih kartica možeš naići i na dodatnu oznaku UHS U1. Kartica s takvom oznakom doseže do 100 MB/s. UHS U3 kartice tada su opremljene drugom vrstom kontakata, tako da mogu pisati brzinom do 300 MB/s u podržanim uređajima. Ovako brze kartice posebno su potrebne pri snimanju videa u 4K rezoluciji čiji protok podataka doseže nekoliko stotina MB/s.

Brzina čitanja i pisanja

Pokazuje koliko brzo se datoteke mogu čitati s kartice ili koliko brzo se mogu spremati na karticu. Jedinica je MB/s. Film od 700 MB možeš snimiti za manje od dvije minute na karticu brzine 6 MB/s, a na brzu karticu brzine 100 MB/s za manje od deset sekundi. U praksi se maksimalna brzina rijetko postiže, a na nju utječe kapacitet kartice, uređaj na kojem je pohranjena i broj datoteka - na primjer, tisuću datoteka od 1 GB trebat će duže za učitavanje nego dvije datoteke iste veličine.

3. Dodaci

Memorijsku karticu često dobivaš u plastičnoj kutijici. Što je posebno zgodno ako često prenosiš i koristiš karticu. Možeš je kupiti i dodatno. Najosjetljiviji dio memorijske kartice su kontakti čitača koji se mogu izgrebati te plastična konstrukcija kartice koja se može raspasti ili slomiti. Još jedna prednost kućišta je što je minijaturnu karticu teže izgubiti.

Adapteri se koriste kada format kartice ne odgovara formatu utora na računalu ili drugom uređaju. Najtipičniji primjer su microSD na SD adapteri, koji su često već uključeni u te kartice. Korisni su, primjerice, ako želiš prenijeti velik broj datoteka s microSD kartice na prijenosno računalo s SD čitačem.

Vanjski čitači memorijskih kartica koriste se za prijenos datoteka između memorijske kartice i odabranog uređaja, ali nikada za trajno povezivanje kartice. Obično se spajaju na računalo preko USB sučelja i podržavaju nekoliko formata, uključujući CompactFlash ili XQD. U paketu s memorijskom karticom može biti uključen USB čitač.

4. Često postavljana pitanja

Koju memorijsku karticu trebam nabaviti za svoj pametni telefon?

Biraj između microSD, microSDHC ili microSDXC memorijskih kartica. Ako tvoj telefon dopušta proširenje memorije, to je pomoću ovih kartica. Saznaj maksimalnu veličinu kartice koju tvoj telefon podržava. Ako koristiš karticu većeg kapaciteta, telefon je neće prepoznati.

Koju memorijsku karticu trebam za svoj fotoaparat?

To će najvjerojatnije biti SD, SDHC ili SDXC kartica. Razlika između njih je uglavnom u mogućnostima, fizičke dimenzije su iste. Uvijek provjeri kompatibilnost i maksimalni podržani kapacitet (možeš ga pronaći u priručniku fotoaparata). Ako planiraš snimati HD videozapise ili snimati brze nizove slika, pri odabiru se usredotoči na brzinu snimanja i klase brzine.

Koja je memorijska kartica prikladna za snimanje HD videa?

Što se tiče formata kartice, većina fotoaparata i video kamera ima utor za SD karticu, ali profesionalni modeli imaju i utor za CF karticu. Također ovisi o razlučivosti i povezanoj brzini prijenosa videozapisa. Stoga potraži karticu s brzinom pisanja većom od brzine prijenosa videa. Za snimanje 4K videa potrebna ti je "brža kartica" nego za snimanje Full HD videa.

Pogledaj memorijske kartice na Jefinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe