SAVJET Kućni ljubimci
29.9.2022. 14:10:31

KAKO ODABRATI KAVEZ ZA PTICE, VOLIJERU ILI KOKOŠINJAC?

1/1

Želiš svom ptiću ljubimcu osigurati dovoljno životnog prostora i mjesta za razmnožavanje? Kada kupuješ kavez ili hranilicu, zadnje što želiš je da bude premalena. Isto je i s kokošinjcima. No, neće biti dovoljno voditi računa samo o fizičkoj prilagodbi ptice. U ovom vodiču govorit ćemo o razlici između kaveza, volijere i kokošinjca te koje su minimalne prikladne dimenzije za uzgoj pojedinih vrsta ptica.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Kavezi
  2. Volijere
  3. Kokošnjici
  4. Parametri
  5. Lokacija
  6. Ostalo za ptice
  7. Često postavljana pitanja
     

1. Kavezi

U kategoriji kaveza za ptice nalazimo kako kaveze za držanje malih ptica (kanarinci ili papige i sl.) tako i veće vanjske kaveze raznih veličina za držanje komercijalnih ptica (kokoši, patke, prepelice i slično).

 

+ Za male ptice
+ Jednostavni
+ Prijenosni
+ Niska cijena

- Ne zamjenjuju volijere - neprikladne za velike ptice koje zahtijevaju puno pažnje
- Nisu prikladni za uzgoj domaćih ptica

 

 

2. Volijere

Kućice za ptice ili volijere su veliki kavezi namijenjeni posebnom uzgoju kućnih ljubimaca, ukrasnih ptica, ptica grabljivica i sl. U hranilicama za ptice najčešće uzgajamo srednje velike do velike ptice s većim zahtjevima, poput egzotičnih papiga ili sovica, koje ne stanu u klasične kaveze s manjim dnevnim prostorom.

 

+ Pogodne za srednje i velike ptice
+ Više prostora nego u kavezima
+ Tipično kvalitetnija konstrukcija od kaveza

- Zauzimaju više prostora
- Nisu prikladne za uzgoj domaćih ptica
- Skuplje od kaveza

 

 

3. Kokošinjci

Za razliku od kaveza i kućica za ptice, kokošinjci imaju oblik (obično drvene) kućice za kokoši. Prednost je što su ptice u njima bolje zaštićene od predatora poput lisica, kao i od vremenskih nepogoda. Oni pružaju veću udobnost pticama, što je također povezano s polaganjem jaja. Većina domaćih ptica ne bi preživjela zimu bez kokošinjca.

 

+ Pogodan za uzgoj na otvorenom
+ Kvalitetni životni uvjeti ptica

- Visoka cijena

 

 

4. Parametri

Dimenzije

U kavezu ili volijeri mora biti dovoljno mjesta da ptica može barem malo prošetati, uzletjeti i potpuno raširiti krila. Također imaj na umu da unutarnja oprema kaveza, poput sjedalica, zdjelica ili igračaka, može zauzeti puno prostora i uskratiti ptici dosta prava. Potrebno je nastojati da ptica dobije što veći kavez.
Apsolutno osnovna minimalna veličina transportnog kaveza ili volijere mora biti takva da ptica u njemu može stajati uspravno i slobodno raširiti krila. Ako nema tu mogućnost, ne osjeća se ugodno, što, s obzirom na to koliko je dugo držimo u ovoj prostoriji, značajno utječe na kvalitetu života.
Za dugotrajni ili trajni boravak u kavezu, volijeri ili kokošinjcu potrebno je odabrati odgovarajuće dimenzije prema vrsti i broju ptica.


Kavezi i volijere

Ptice Dimenzije kaveza za 1 (cm) Razmak šipki (cm)
Zeba 45 x 75 x 45 0,5 - 1,3
Kanarinac 45 x 60 x 45 0,5 - 1,3
Mali papagaj 45 x 45 x 60 1,3
Nimfa 50 x 50 x 60 1,3 - 1,6
Lovebird, papiga, golo 60 x 60 x 60 1,3
Aleksandar Mali, slično 60 x 60 x 90 1,3 - 1,6
Amazonka, kongo papiga, aratinga, pirura, ostale papige 60 x 60 x 60
 
1,6 - 2
Amazonka, mala ara, mali kakadu, siva papiga 90 x 60 x 120 2 - 2,5
Veliki kakadu 100 x 75 x 120 2,5 - 3,8
Velika ara 120 x 90 x 150 2,5 - 3,8


Kokošinjci

Ptice Kvadratni metri po komadu
Kokoš 0,25 - 0,5
Patka 0,35 - 0,6
Purica / guska 0,45 - 0,75


5. Lokacija

Nemoj postavljati kavez ili volijeru gdje je hladno, pretjerano suho ili vlažno, gdje postoji propuh ili stroj koji emitira toplinu. Ptice su, kao i ljudi, prilično osjetljive i lako se prehlade ili pregriju. Prilikom postavljanja pridržavaj se jednostavnog pravila: tamo gdje ne želiš dugo stajati ili sjediti, ni pticama neće biti ugodno, stoga tamo nemoj postavljati kavez ili volijeru.

Obrati pozornost i na to je li tvoja sorta više društvene ili samotnjačke naravi. Na primjer, nikada ne stavljaj papige na mjesto gdje će biti same veći dio dana. Ako je krletka manja, ne smije stajati direktno na podu, već na komadu namještaja. Iznad svega, papige su vrlo društvene životinje i ne mogu bez stalnog kontakta. Stoga ih nije preporučljivo smjestiti negdje gdje će veći dio dana biti same. Ako je kavez manji, ne smije stajati direktno na podu, već na nekom komadu namještaja. Rješenje može biti i kupnja postolja ili njegovo vješanje u sobi.

 

6. Ostalo za ptice

 

7. Često postavljana pitanja

Kako ću znati je li kavez/kućica za ptice premali?

Posljedice držanja ptice u malom prostoru očituju se u vrištanju, razdražljivosti ili čupanju perja te mogu kobno i trajno utjecati na njezino psihičko zdravlje. Ako se ti simptomi ublaže puštanjem ptice, jasno je da joj stanište ne odgovara.

Okrugli ili četvrtasti kavez/volijera?

Utvrđeno je da su okrugli kavezi povezani s lošim psihičkim zdravljem ptica. Kavezi s pravokutnim kutovima stoga su puno prikladniji za smanjenje stresa.

Mogu li postaviti kavez/kućicu za ptice u kuhinju ili kupaonicu?

Izbjegavaj kuhinju ili kupaonicu i druga slična mjesta, jer je zrak često zagađen. Masti, prašina i sl. se vrlo brzo talože u perju, što u mnogim slučajevima uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije za pticu.

Ima li smisla kupovati okna, ljestve, užad i drugu opremu?

Ptica je vrlo osjetljivo i ekološki zahtjevno biće. Nitko ne želi kod kuće imati gadnog, agresivnog ili potpuno apatičnog ljubimca. Ne pretvaraj njezin dom u zatvor i radije ga opremi s nekoliko različitih predmeta i dodataka koji će podržati njezino mentalno stanje i dobrobit. Za opremu ne trebaš izdvojiti puno novca – dovoljan je komad viseće kore ili grane (očišćene), prevrnuta ili viseća glinena posuda za cvijeće, komad užeta i slično.
 

Pogledaj kaveze i hranilice za ptice na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe