SAVJET Računalna oprema
23.8.2021. 13:35:39

KAKO ODABRATI TABLET RAČUNALO?

1/1

Danas na tržištu možeš pronaći tablete od 50 eura pa sve do 3000 eura. Neki su samo za zabavu, dok će drugi poslužiti kao radni alati. Komuniciraj, radi i zabavljaj se s tabletom koji ispunjava tvoja očekivanja - zato odaberi onaj najprikladniji za sebe. Tržište tableta doživjelo je svoj najveći procvat, ali među njima još uvijek postoji veliki izbor. Postoje uređaji različitih veličina, kapaciteta i namjena pa prije kupnje vrijedi dobro pregledati ponudu.

Na što se treba usredotočiti pri odabiru?

Korištenje

Kupuješ tablet za dijete? Tada će te zanimati dječji modeli s izdržljivom gumenom konstrukcijom i unaprijed instaliranim obrazovnim aplikacijama. Zbog ta su dva parametra takvi tableti skuplji od onih konvencionalnih sa usporedivom opremom, pa provjeri koliko su aplikacije zaista korisne i razmisli nije li možda bolje kupiti uređaj s boljim značajkama. Dječji tableti obično imaju osnovni hardver dovoljan za obrazovne aplikacije, ali instaliranje dodatnih programa može uzrokovati značajna usporavanja. Za dječje tablete također možeš kupiti i futrolu ili torbicu.

Tableti se najčešće koriste za multimediju, pregledavanje weba i komunikaciju. Razmisli o tome hoće li ti uređaj služiti uglavnom kod kuće ili negdje na putu - u potonjem slučaju isplati se potražiti model sa podrškom za 4G mreže i SIM karticom. Ako želiš koristiti tablet za igre, trebaju ti najveće moguće performanse. Neki također koriste tablet kao čitač, ali ako ti ne trebaju dodatne funkcije i za njih ti je dovoljan pametni telefon, klasični čitač tj. e-book biti će bolji izbor za tebe jer je trajanje baterije puno duže, manje umara oči i puno je lakši.

Naravno, tablet može poslužiti i kao radni alat. U tom slučaju, najbolje je pogledati model sa sustavom Windows 10 jer su za njega dostupne sve aplikacije kao i za normalno računalo. Jedino ograničenje su naravno performanse, ali nešto skuplji tableti u tom pogledu mogu ugodno iznenaditi. Čak ni iPad nije isključen za takvu uporabu, pogotovo u Pro verziji s 13-inčnim zaslonom, gdje ima puno prostora za rad s grafikom. Android tablete možeš koristiti za jednostavne zadatke poput bilježenja zapisa i uređivanja kalendara. Kao i na drugim platformama, i ovdje možeš pronaći dobar izbor uredskih paketa, organizatora i drugih takvih aplikacija. Za naprednije korištenje, Android će vjerojatno biti najmanje prikladan od svih operativnih sustava.

Većina tableta sa Windows sustavom dizajnirani su kao 2u1 uređaji, što znači da uz tablet dobivaš i tipkovnicu koja ti omogućuje da koristiš tablet gotovo kao i prijenosno računalo. Ovi su uređaji obično slabiji u pogledu performansi i priključaka. Druga mogućnost koja je općenito bolja u tom pogledu su prijenosna računala sa mogućnošću okretanja za 360 stupnjeva, no takva zbog svoje težine nisu baš ugodna za upotrebu kao tablet.

Optimalna veličina ovisi o namjeni uporabe. Najčešće veličine tableta su od 7 do 10 inča. Ako uvijek planiraš imati tablet sa sobom i koristiti ga kao glavni komunikacijski alat, odaberi manju veličinu, isto vrijedi i za tablet za djecu. S druge strane, veći modeli prikladniji su za rad ili često pregledavanje multimedijskih sadržaja.

Veličina dijagonale, naravno, određuje ukupnu dimenziju, ali kod tableta nemoj izbjegavati veće rubove oko zaslona - oni su korisni za odmaranje palčeva, osobito tijekom gledanja filmova.

Postoje i razlike u omjeru gdje su tableti širokog ekrana (16:9/16:10) prikladniji za često gledanje filmova, a pregledavanje weba i tipkanje ugodnije je na uređajima s omjerom 4:3.

Hardver

Performanse uređaja uvelike ovise o procesoru, koji se brine o izvođenju svih procesa, uključujući i operacijski sustav. U praksi to uvelike utječe na brzinu i sposobnost pokretanja složenijih aplikacija. Iako su dostupni i četverojezgreni i desetojezgreni procesori, čak je i najniža vrijednost dovoljna. Isto vrijedi i za frekvenciju gdje se vrijednosti kreću od 1,2 GHz prema gore. Za zahtjevnije operacije i igre priušti si tablet s najmanje 1,8 GHz, a spomenutih 1,2 GHz biti će dovoljni za normalnu komunikaciju i multimediju. Nažalost, performanse čipova mogu se do određene mjere ocijeniti samo iz parametara, a specifične performanse ovise o nizu drugih čimbenika.

Kod čipova američkog proizvođača Qualcomm oznaka je jasna - serija Snapdragon 4xx prikladna je za manje zahtjevne korisnike, dovoljna je za redovito pregledavanje weba, gledanje filmova i igranje jednostavnijih igara. Vrhunske serije Snapdragon 6xx i 8xx nude izvrsne performanse čak i za najzahtjevnije aplikacije.

 

Pogledaj tablete s procesorom Qualcomm »

 

 

S čipovima kineskog proizvođača MediaTek situacija je složenija jer nema logički sustav označavanja i nudi mnoštvo modela. Stoga je uvijek potrebno potražiti podatke o određenom procesoru. Ovdje mogu biti korisna mjerila, tj. aplikacije koje se koriste za mjerenje performansi. Uspoređujući rezultate s drugim čipovima, možeš steći bolju predodžbu o izvedbi.

 

Pogledaj tablete s procesorom MediaTek »

 

 

Za Windows tablete dominira Intel sa serijama Atom, Celeron i Pentium (u rastućem redoslijedu glede performansi), koje su ekonomične i dovoljne za uobičajene zadatke. Apple koristi vlastita rješenja za iPad, no sva su više nego dovoljno moćna.

Tablet pohranjuje privremene datoteke sustava i aplikacija u RAM -u, pa veličina memorije određuje koliko u svakom trenutku uređaj može pohraniti u memoriju. Izbjegavaj modele s 1 GB memorije. Za Windows uređaje posegni za verzijom od 4 GB, a za jeftinije modele biti će dovoljna polovica te vrijednosti.

Korisnička memorija koristi se za pohranu datoteka kao što su fotografije, videozapisi, aplikacije i drugo. Ovisi o željama i potrebama korisnika, ali je optimalni minimum najmanje 32 GB. Među jeftinijim uređajima možeš naići i na znatno niže vrijednosti, no provjeri ima li odabrani tablet podršku za memorijske kartice jer se time memorija može povećati do željene veličine.

Većina tableta opremljena je eMMC memorijom, koja je po brzini usporediva s poluvodičkim pogonima, ali troši manje energije. Neki 2u1 uređaji sa Windows sustavom također nude i vrlo brzi SSD pogon.

Funkcije i opcije

Većina tableta opremljena je kamerama, iako mnoge od njih i nisu neke kvalitete. Megapikseli samo djelomično ukazuju na kvalitetu, ali ipak možemo reći da ako se fotografijom želiš pozabaviti ozbiljnije, tablet bi trebao imati najmanje 8 megapiksela. Minimalna vrijednost za svakodnevnu uporabu je 5 megapiksela. Nažalost, pravu sliku o kvaliteti možeš procijeniti samo probom uređaja, iz korisničkih iskustava ili iz primjera slika određenog modela. Vjerojatno će se najviše koristiti prednja kamera koja je prikladna za videopozive.

Bljeskalica nije standardna značajka tableta, no ključna je za snimanje u uvjetima slabog osvjetljenja. Saznaj više i o žarišnoj duljini koja će ti reći koliko je širok objektiv. Što je žarišna duljina manja, objektiv je širi.

Zgodan dodatak koji je danas sve češći je čitač otiska prsta koji olakšava otključavanje i prijavu na određene usluge. Pogledaj i kvalitetu i položaj zvučnika - na primjer, ako često gledaš filmove, bolje je da zvučnici budu ispred. GPS podrška također može dobro doći, ali na sreću to je postalo standard čak i među jeftinijim uređajima.

Operacijski sustav

iPadOS

Za mnoge laike iPad je sinonim za riječ tablet. Svi iPadi koriste operativni sustav iPadOS, koji je visoko optimiziran i ima širok raspon aplikacija prilagođenih za korištenje na tabletu. Apple također pruža dugoročnu podršku za uređaje pa najnoviju verziju sustava možeš imati i na dvije godine starijem modelu. Nedostatak je to što ne možeš dobiti aplikacije nijednim putem osim iz App Storea, a multimediju moraš preuzeti putem iTunes-a.

 

Pogledaj tablete s operacijskim sustavom iPadOS »

 

Android

Operativni sustav Android prevladava među jeftinijim uređajima, ali možeš ga pronaći i na skupljim uređajima, tako da je izbor doista raznolik. Sustav nudi mnoge mogućnosti prilagodbe, a sve se datoteke mogu lako preuzeti i otvoriti izravno na tabletu. S druge strane, to znači veći rizik od instaliranja virusa ili drugog zlonamjernog softvera, što je praktički nemoguće u iPadOS -u. Podrška je također problem kod mnogih uređaja, jer često završava s verzijom sustava s kojom je uređaj došao na tržište, pogotovo kod jeftinijih tableta.

 

Pogledaj tablete s operacijskim sustavom Android »

 

Windows

Tableti s Windows OS-om također su se proširili posljednjih godina. Verzija sustava Windows za tablete u osnovi se ne razlikuje od verzija koje poznajemo s računala, no ovdje postoji način za lakše upravljanje na dodir. Dobro je obratiti pozornost na verziju sustava Windows 10 S koja, za razliku od obične verzije, ne dopušta instaliranje aplikacija iz drugih izvora osim službene Microsoftove trgovine. Prednost Windows sustava na tabletu je izbor programa i mogućnost korištenja aplikacija za stolna računala, no korištenje je ponekad teže jer nisu sve aplikacije dizajnirane za upotrebu na tabletu. Sustav također ima veće hardverske zahtjeve u odnosu na konkurente, što rezultira većom potrošnjom energije i time slabijom trajnošću u usporedbi sa slično opremljenim konkurentima.

 

Pogledaj tablete s operacijskim sustavom Windows »

 

Zaslon

Idealna razlučivost zaslona ovisi o dijagonali zaslona. Za manje tablete od 7 ili 8 inča dovoljna će biti HD rezolucija (tj. 1280 x 720/800 px), a za veće tablete od 9 i 10 inča rezolucija mora biti najmanje Full HD (1920 x 1080/1200 px).

Među skupljim uređajima postoje modeli s još više piksela, što sliku čini vrlo finom, a na ekranu možeš vidjeti više informacija odjednom. Međutim, to negativno utječe na potrošnju energije.

Velika većina tableta ima IPS zaslon, uključujući iPad, za koje proizvođač koristi marketinšku oznaku Retina koja se odnosi na visoku razlučivost. Visokokvalitetni zaslon ove vrste pružiti će izvrsne kutove gledanja, izvornu reprodukciju boja i razumnu potrošnju baterije.

AMOLED ili Super AMOLED zasloni također su dostupni, iako u manjem broju, no sa vrlo bogatim bojama i vrlo živopisnom slikom. Ovi zasloni su boljih boja nego IPS-ovi te je neosporna prednost bolja razina crne boje, jer se korištenom tehnologijom jednostavno isključuju pikseli za prikaz te boje, čime se povećava kapacitet baterije.

Baterija

Kapacitet baterije određuje koliko će tablet izdržati bez punjača. Optimalna vrijednost je najmanje 8 sati aktivne uporabe, a neki uređaji traju i do 12 sati. Trebao bi biti najmanje 4000 mAh za manje 7 i 8-inčne tablete, najmanje 5000 mAh za veće uređaje, ali najbolje je 6000 mAh ili više. Za tablete s podrškom za 4G odaberi još bolje performanse jer prijenos podataka troši puno energije. S Windows tabletima istog kapaciteta možeš očekivati i kraće trajanje baterije jer su sam sustav i korišteni hardver zahtjevniji od alternativnih iOS i Android sustava.

Tableti imaju znatno veće baterije od pametnih telefona, što se odražava na vrijeme punjenja. Prednost je podrška za brzo punjenje i snažniji punjač, koji je većinom dio paketa. Takvi uređaji mogu doseći pun kapacitet za oko 2-3 sata, dok tabletima bez ove tehnologije može trebati i do četiri sata.

Povezivost

Povezivost je važan parametar kod tableta. Obično su opremljeni WiFi vezom, a velika većina ima i Bluetooth koji ti omogućuje povezivanje bežičnih uređaja. Nažalost, NFC, koji se koristi za brzo povezivanje s odabranom dodatnom opremom, plaćanje i brz prijenos podataka, više nije dostupan. Ako planiraš često koristiti tablet na putu, isplati se uložiti u uređaj s utorom za SIM karticu i podrškom za 4G mreže.

U području konektora nalazi se standardni microUSB konektor ili noviji dvostrani USB-C konektor za punjenje i prijenos podataka, kao i 3,5 mm priključak za slušalice.

Među nekim Windows tabletima možeš pronaći i do nekoliko opcija, a postoji i mogućnost HDMI priključka za prijenos videa i zvuka.

Cijena

Tablet se obično kupuje za duže vrijeme korištenja od pametnog telefona, na pet godina ili više, stoga se ne isplati štedjeti kod kupnje. Ako je niska cijena parametar koji igra najveću ulogu u tvom izboru, velika većina uređaja vjerojatno će imati Android. Windows uređaji su nešto skuplji, a najskuplji su iPadOS uređaji.

Općenito, što su zahtjevniji zadaci koje planiraš raditi sa svojim tabletom, to više moraš uložiti u njega.

Dodaci

Istina je da što je određena marka tableta popularnija, to je veći izbor dodatne opreme za tu marku.

Na primjer, ako želiš prilagođenu navlaku, provjeri je li napravljena za model koji odabereš. Postoje i navlake izrađene u univerzalnim oblicima ovisno o veličini, ali uvijek je dobro provjeriti kompatibilnost.

Veliki zaslon tableta vrlo je osjetljiv na oštećenja pa se isplati kupiti foliju ili staklo. Usredotoči se na to je li proizvod dostupan posebno za tablet kako bi odgovarao izrezima, na primjer za mikrofon ili prednju kameru.

Popularni dodaci su i različiti stalci, koji mogu biti univerzalni bez dodatnih funkcija, ili priključni stalci s bežičnim punjenjem. Neke priključne stanice također proširuju raspon priključaka. Na primjer, možeš spojiti tipkovnicu ili miš, što će značajno povećati učinkovitost tvojeg rada.

 

Tablet računala na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe