SAVJET Telefoni
5.5.2022. 8:34:51

KAKO ODABRATI PRAVE SLUŠALICE?

1/1

Gubiš se u tehničkim parametrima i ne znaš kako i koje slušalice odabrati a da je zvuk kvalitetan? Bilo da tražiš bežične Bluetooth slušalice, slušalice s mikrofonom za praktično rukovanje telefonskim pozivima ili slušalice za gaming, naš vodič daje ti pregled najboljih slušalica.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste slušalica
 2. Koje slušalice odabrati
 3. Parametri
 4. Funkcije i značajke
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja


1. Vrste slušalica

Naglavne slušalice

Slušalice koje se postavljaju preko glave vrlo su popularne, uglavnom zbog bolje kvalitete zvuka u odnosu na slušalice za umetanje u uho. Kontrole ćeš pronaći na kabelu slušalica, ali često i izravno na slušalici. Najčešći kabelski konektor za slušalice ostaje AUX, točnije 3,5 mm priključak. Neki mobilni telefoni ne podržavaju ovaj konektor, u tom slučaju možeš odabrati odgovarajući reduktor.

 

 

 • Na ušima (supra-aural)

Supra-aural slušalice leže na ušnim školjkama i uglavnom su prijenosni modeli koje možeš koristiti na redovitim putovanjima na posao i po gradu. Kod modela otvorene ili poluotvorene konstrukcije naići ćeš na „propuštanje“, gdje slušalice puštaju glazbu u okolinu. No, možeš naći i zatvorene supra-auralne slušalice koje ne otkrivaju što slušaš, čak ni pri velikoj glasnoći. Konstrukcija školjki i kvaliteta pjenastih jastučića ovdje igraju veliku ulogu.

 

 • Preko ušiju (circumaural)

Ove slušalice okružuju cijelo uho i zahvaljujući zatvorenom dizajnu nude kvalitetnu reprodukciju zvuka uz zvučnu izolaciju okolne buke. Pogodne su za studij ili za slušanje kod kuće - kako zbog kvalitete zvuka, tako i zbog veće udobnosti.

+ Kvalitetna zvučna izolacija okoline
+ Bolji zvuk zahvaljujući većim pretvaračima
+ Griju uši zimi

- Manje kompaktne u usporedbi sa slušalicama koje idu unutar ušne školjke
- Neki modeli mogu postati neudobni nakon duljeg nošenja

 

 

Slušalice za umetanje u uho (intra-aural)

Slušalice za umetanje u uho dijele se na tzv. bubice (slušalice koje idu izravno u ušni kanal) i klasične slušalice, znane kao slušalice za mobitel, koje obično dolaze u paketu s mobilnim telefonom (sjedaju na rub ušnog kanala).

 

 • Bubice

Imaju prednost u svojoj konstrukciji jer uvijek zatvaraju ušni kanal i stoga ne puštaju glazbu u okolinu. Obično u paketu dobiješ tri različite veličine nastavka, i tako će ti uvijek dobro pristajati. Ubacuju se izravno u ušni kanal, ali nisu ništa štetnije za sluh, jer omogućuju slušanje na nižoj glasnoći zahvaljujući boljoj izolaciji. Međutim, bolji čepovi toliko dobro izoliraju da se moraš opreznije kretati gradom gdje ima prometa.

 

 • Klasične slušalice za umetanje u uho

Najčešće ih se dobije uz kupnju mobilnog telefona. Poluotvoreni dizajn ovih slušalica ne prigušuje okolnu buku, što je u nekim slučajevima prednost (na primjer, ako slušalice koristite kao hands-free za volanom). Prikladne su i za osobe koje ne vole veći pritisak u ušima, koji će stvoriti bubice. Nedostatak ovih slušalica je nepostojanje mogućnosti pričvršćivanja za uho pa mogu ispasti iz uha.

+ Kompaktne, lako stanu u džep
+ Pogodne za sport

- Zbog malih pretvarača, kvaliteta zvuka je ograničena
- Jeftiniji modeli mogu biti neudobni nakon duljeg korištenja

 

 

Bežične Bluetooth slušalice

Ako se ne želiš zamarati zapetljanim kabelima, odaberi bežične slušalice. Bluetooth prijenos na novijim modelima gotovo je na razini kabelske veze, tako da ne moraš brinuti o gubitku kvalitete zvuka.

 • True Wireless in-ear slušalice su in-ear slušalice koje nisu spojene nikakvim kabelom i puniš ih u posebnoj torbici. Njihovo trajanje baterije ovisi o cijeni - one jeftine traju do 6 sati, a one skuplje čak 30 sati. Slušalice su povezane kabelom u koji je ugrađena baterija. Ove slušalice možeš skinuti s ušiju i nositi ih oko vrata, što ćeš posebno cijeniti tijekom sporta ili ako je gubljenje stvari tvoja sklonost.
 • Naglavne bežične slušalice - Proizvođači sve više dodaju kablove za naglavne Bluetooth slušalice, što će ti dobro doći kada ti se isprazni baterija. Međutim, prilikom kupnje provjeri podržavaju li slušalice zaista Bluetooth – čak i one koje ne podržavaju ovu značajku mogu imati odvojivi kabel.

 

+ Veća sloboda kretanja

- Ograničeno trajanje baterije

 

 

Pogledaj bežične slušalice na Jeftinije.hr »

 

 


Gaming slušalice

Slušalice za gaming obično su opremljene mikrofonom i kabelom za bolji prijenos zvuka. Međutim, bežične gaming slušalice ne zaostaju i nude više slobode kretanja.

Iznad svega, njihova reprodukcija pruža snažan bas koji će ti pomoći da bolje doživiš svijet igre. Često imaju dizajn s pozadinskim osvjetljenjem koji možeš uskladiti s drugom opremom u svom setu za igru.

+ Dizajnirane za udobnost čak i nakon dugog vremena korištenja

- Veći dizajn nije prikladan za korištenje u pokretu

 

 

Pogledaj gaming slušalice na Jeftinije.hr »

 


Slušalice za djecu

Slušalice za djecu na prvi se pogled razlikuju po veselom motivu, često sa slikama likova iz crtića.

 

Ipak, najvažniji aspekt koji ih izdvaja od slušalica za odrasle je granica glasnoće koja ne prelazi 90 dB. To štiti sluh tvog djeteta od oštećenja koje izlaganje glasnim zvukovima može lako uzrokovati.

+ Štiti dječji sluh od oštećenja
+ Dizajn prilagođen veličini djetetove glave
+ Veseli motivi

- Ograničeni vijek trajanja

 


2. Koje slušalice odabrati

 

Prijenosne slušalice

Biraj slušalice koje su kompaktne i, prije svega, izdržljive. Kod slušalica s head bridge-om obrati pozornost na spojeve strukture školjke i mosta, jer najčešće prvi propadnu – osobito na jeftinijim modelima. Osjetljiva točka je i veza između kabela i audio konektora, koja postaje najopterećenija, a žice unutar kabela na kraju puknu zbog stalnog savijanja. U ovom slučaju idealne su slušalice s odvojivim kabelom, gdje nakon kvara jednostavno promijeniš audio kabel. Osim toga, bežične slušalice štede ti gnjavažu oko raspetljavanja kabela.

 

Slušanje glazbe u pokretu

 

 


Slušalice za kuću

Obično imaju veću i udobniju konstrukciju. U slučaju žičanih slušalica imaju duži kabel, što omogućuje više kretanja po prostoriji.

 

Slušalice za studio

 

 


Sportske slušalice

Slušalice koje možeš nositi tijekom vježbanja u teretani, kardio treninga u šumi ili satovima fitnessa trebaju biti otporne na znoj - najmanje IPx4, dobro pristajati na glavi ili ušima i ne smiju ometati tvoje kretanje.

 

Sportske slušalice za trčanje

 

 

 

3. Parametri

Osjetljivost

Osjetljivost se izražava u decibelima (dB). Komunicira vrijednost zvučnog tlaka koji slušalice stvaraju u uhu, drugim riječima, to je vrijednost zvučne snage slušalica, što također utječe na njihovu glasnoću. (Dječje slušalice ne bi smjele prelaziti vrijednost osjetljivosti od 90 dB.) Slušalice visoke osjetljivosti i niskog otpora prikladne su za slušanje mp3 playera, jer ti uređaji općenito imaju nisku izlaznu snagu.


Otpor

Otpor je iskazan u Ω (Ohm) i električni je parametar pretvarača, koji određuje otpor cijelog kruga u slušalicama. Slušalice za normalno slušanje s računala ili prijenosnih playera obično imaju vrijednost do 100 Ω. Potraži veće vrijednosti ako koristiš veće izvore snage (kao što je u studiju) kako bi se izbjeglo oštećenje pojačala slabijih slušalica.


Raspon frekvencija

Frekvencijski raspon zdravog ljudskog uha je otprilike 16-20000 Hz. Za slušalice, ovaj parametar ti govori koje su frekvencije slušalice sposobne reproducirati. Također je važna tolerancija, koja je obično ± 10 dB za modele srednjeg raspona (tj. dijelovi deklariranog frekvencijskog raspona mogu biti znatno oslabljeni od ostalih). Za kvalitetne slušalice ovaj parametar ne smije prelaziti ± 3 dB.


Otpornost na vodu i prašinu

IPxx označava stupanj zaštite slušalica. Prva znamenka određuje stupanj zaštite od prodora stranih tijela (prašina, pijesak, glina) i mehaničkih oštećenja (trganje, abrazija). Druga znamenka označava stupanj zaštite od tekućine (voda, znoj).

 

4. Funkcije i značajke

Bluetooth

Bežične slušalice najčešće se povezuju putem Bluetootha, no neki kućni modeli imaju bazu spojenu kabelom na izvor i prenose radio signal. Kvaliteta zvuka je veća kroz Bluetooth prijenos, ali ipak gubi u odnosu na žičane slušalice. Također ćeš primijetiti razliku u verziji koju slušalice podržavaju – što je Bluetooth verzija viša, zvuk je bolji. Međutim, ako tražiš maksimalnu kvalitetu i želiš uložiti više novca u iskustvo slušanja, nijedan bežični model još se ne može mjeriti s vrhunskim žičanim slušalicama.


ANC (aktivno uklanjanje buke)

Ovu značajku pronaći ćeš na skupljim modelima slušalica koji imaju ugrađenu bateriju. ANC - aktivno poništavanje buke može eliminirati ambijentalnu buku čak i kada ne slušaš glazbu te uklanja ometajuće zvukove iz tvojeg okruženja. Djeluje na principu negacije amplitude – emitira isti zvučni val suprotan onome koji ti šalju izvori buke u okolini. Vrlo učinkovito eliminira niže frekvencije (uredski poziv, okolna buka), jer je to konstantna buka. Međutim, kada se pojavi iznenadna buka (npr. automobilska sirena), čut ćeš zvuk. To je zato što ANC radi s vlastitim mikrofonom koji koristi za snimanje okoline i procjenu koju amplitudu poslati. Neočekivani zvukovi, koji brzo blijede, obično nemaju vremena za obradu.


Kabel koji se može ukloniti

Za slušalice koje imaju Bluetooth, odvojivi kabel je alternativa slušanju u slučaju slabe baterije. No, naći ćeš i slušalice koje nemaju bežičnu vezu, ali se kabel može ukloniti. Po tome je, na primjer, poznat Marshall, gdje slušalice omogućuju da odabereš one koje želiš imati priključen na kabel, što će dobro doći ljevorukim slušateljima. Još jedna prednost odvojivog kabela je laka zamjena kada se žice iznutra pokidaju i možeš čuti glazbu sa samo jedne slušalice.


Mikrofon

Handsfree je, primjerice, sigurna značajka u automobilu, ali će olakšati život čak i vječnim slušateljima koji su umorni od neprestanog traženja telefona u džepu. Ako dolazni poziv ometa slušanje tvojeg omiljenog popisa pjesama ili podcasta, možeš upravljati pozivom jednostavnim pritiskom gumba na slušalicama.


Kontrola zvuka

Slušalice s mikrofonom obično su opremljene i kontrolom glasnoće. Ovo je posebno korisno za slušalice za mobitele. Pomoću ove kontrole obično ne samo da možeš odgovoriti na pozive i prekinuti ih, već i reproducirati i pauzirati glazbu ili preskočiti pjesme na popisu za reprodukciju.

 

Dodaci za slušalice

 

 

 

5. Dodaci

Dodaci za slušalice

Držači / stalci za slušalice

Futrole / navlake za slušalice


6. Često postavljana pitanja

Koje slušalice imaju najbolji zvuk?

Nemoguće je univerzalno reći koje slušalice imaju najbolji zvuk, jer je to vrlo individualna percepcija ovisno o tvojim željama i glazbi koju slušaš. Slušalice koje se čine savršenima možda neće odgovarati tvom kolegi, koji sluša klasičnu glazbu, a ne klasični rock. Možeš se orijentirati prema vrijednostima osjetljivosti i otpora.


Koje slušalice neće ometati moju okolinu?

Ako ne želiš ometati svoju okolinu, biraj zatvorene slušalice koje ne “propuštaju” zvuk.


Koje su slušalice prikladne za ured?

Ako slušalice na poslu koristiš isključivo za slušanje glazbe, odaberi naglavne slušalice, koje okružuju cijelu ušnu školjku i stoga su udobnije za dugo nošenje. Prikladne su i slušalice s ANC funkcijom - aktivnim poništavanjem buke, koje potiskuju smetnje emitiranjem negativnih valova, tako da se možeš usredotočiti na svoj posao.

Ako često telefoniraš dok radiš, odaberi slušalice na kojima možeš primati pozive bez potrebe za traženjem telefona. Obrati pažnju na kvalitetu ugrađenog mikrofona, što je bolji, to ćeš bolje razumjeti i nećeš morati vikati i ponavljati svaku riječ – idealni su usmjereni mikrofoni koji hvataju zvuk iz jednog smjera i bolje zvučno izoliraju tvoju okolinu.

 

Pogledaj slušalice na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe