SAVJET Namještaj
18.8.2022. 10:52:01

KAKO ODABRATI KUHINJSKI BLOK?

1/1

Opremaš novu kuhinju, ali ne znaš kako posložiti sve što trebaš tako da ti uvijek bude pri ruci? Ako ne želiš gubiti više vremena na odabir nego što je potrebno, baci oko na ovaj vodič koji će ti pomoći pri odabiru kuhinje na temelju ključnih kriterija.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati kuhinju prema materijalu
  2. Izbor kuhinjskih blokova prema prostoru
  3. Oprema i važni parametri
  4. Povezani dodaci
  5. Savjet za kraj

1. Kako odabrati kuhinju prema materijalu

Česte temperaturne promjene, vlaga, upotreba oštrih predmeta i svakodnevno kuhanje jako opterećuju kuhinjski element. Zato moraš odabrati visokokvalitetne materijale koji su dovoljno izdržljivi i laki za održavanje.

Drvo

Drveni kuhinjski blokovi su među skupljima, ali su i kvalitetni i ugodni na dodir. Bilo da odabereš puno drvo ili furnir, obje opcije izgledaju toplo i ugodno i vjerojatno nikada neće izaći iz mode.

+ Visoka postojanost
+ Dug vijek trajanja
+ Površinska oštećenja mogu se lako popraviti brušenjem i bojanjem
+ Bezvremenski dizajn

- Visoka cijena
- Nelakirane verzije je teško održavati i mogu promijeniti boju

Laminat

Laminatni kuhinjski blokovi su najrasprostranjenija i pristupačna opcija. Obično su dopunjeni plastičnim rubovima koji štite stranice od uvijanja ili drugih deformacija.

+ Lako se čiste i održavaju
+ Niska cijena
+ Veliki izbor boja i modela

- Osjetljivost na visoku vlažnost i visoke temperature
- Kraći vijek trajanja

Iverica

Još jedna cjenovno pristupačna kategorija su kuhinjski elementi od iverice, obloženi folijom, koja može biti bilo koje boje ili direktno imitirati oblik prirodnog materijala. Ispod iverice se nalaze kuhinjski blokovi DTD koji su dodatno obloženi furnirom ili kuhinjski blokovi LTD koji su površinski obloženi laminatom te su stoga pogodni za obloge elemenata.

+ Niska cijena
+ Mala težina
+ Minimalni zahtjevi za održavanje
+ Veliki izbor boja i uzoraka

- Općenito vrlo niska izdržljivost
- Kratak vijek trajanja

MDF

Druga opcija su takozvani MDF kuhinjski blokovi. To je komprimirana homogena mješavina drvenih vlakana i ljepila srednje gustoće strukture.

+ Omogućuju plastičnu obradu površine
+ Oni mogu točno imitirati drveni furnir
+ Visoka mehanička otpornost
+ Glatka površina
+ Jednostavno održavanje
+ Niska cijena

- Veća težina
- Upija vlagu
- Površinska folija jeftinijih modela nije jako izdržljiva

Kombinirani blokovi

Danas se često susrećemo s raznim kompozitnim materijalima koji objedinjuju svoje prednosti. Ali uvijek pazi da navedena vrsta materijala nije štetna.

 

2. Izbor kuhinjskih blokova prema prostoru

Ravne kuhinje

Ravni kuhinjski blokovi su osnovni linearni tip. Kuhinju možeš pregraditi s dvije paralelne linije odvojene hodnikom, a razmak između elemenata mora biti minimalno 120 cm jer se mora voditi računa o prolazu i mogućnosti otvaranja ladica ili vrata.

Kutne kuhinje

Zgodne i praktične su i kuhinje u obliku slova U ili L, odnosno kutne kuhinje s pravokutnim stranicama. Takav raspored prostora lakše je podijeliti na pojedinačne dijelove, poput mjesta za kuhanje hrane, pranje posuđa i sl. Kutni ormari često pomažu u najboljem iskorištenju prostora jer iskorištavaju prostor koji bi inače ispao iz cjelokupne konstrukcije.

Sektorske kuhinje

Kao alternativu cijelom kuhinjskom bloku, možeš odabrati modularno rješenje gdje su pojedinačni dijelovi dostupni zasebno. Ovi dijelovi uključuju prostor za kuhanje, prostor za pranje rublja, rješenja za pohranu i još mnogo toga. Neosporna prednost je što možeš prilagoditi raspored dijelova i po potrebi ih mijenjati ili dopuniti. Istodobno, kuhinju možeš sastavljati postupno.

Sa ili bez otoka

Poseban tip su kuhinje s otokom, gdje se praktički svakom tipu kuhinje dodaje samostojeći dio. Može sadržavati ploču za kuhanje i pećnicu, sudoper ili samo dodatnu radnu površinu s mogućnošću sjedenja za šankom.

3. Oprema i važni parametri

Dimenzije

Najvažniji tehnički parametar nedvojbeno su dimenzije ormara i radne ploče. Visina ormarića uvelike bi trebala ovisiti o visini korisnika. Gornji ormarići trebaju biti otprilike 50 cm viši od visine tijela.

Idealnu visinu radne površine možeš odrediti savijanjem ruku u laktovima pod pravim kutom. Ispravna visina je 15 cm ispod njihove razine.

 

Visina osobe Visina bloka (od tla)
150–160 cm 82 cm
160–170 cm 86 cm
170–180 cm 91 cm
180–190 cm 94 cm

 

Sustav otvaranja vrata

U kuhinji ćeš najčešće pronaći klasična vrata na šarkama koja se otvaraju na stranu, te vrata na šarkama s mehanizmom na potiskivanje. Za potonje provjeri visinu otvorenih vrata kako ti ne bi smetala.

Druga opcija su ormarići na izvlačenje, čija je velika prednost jednostavan pristup stražnjoj strani polica. Međutim, potrebno im je više prostora za otvaranje, što može biti teško u malim kuhinjama.

Također možeš naići na klizna vrata koja štede prostor u kuhinji, ali zauzimaju prostor unutar polica.

Koju god opciju odabereš, uvijek je dobra ideja imati značajku laganog zatvaranja koja automatski usporava zadnjih nekoliko inča putovanja kada se vrata zatvore.

 

Sudoper

Ako namjeravaš posuđe prati uglavnom u perilici posuđa, vjerojatno će ti biti dovoljan manji jednodijelni sudoper. Ali ako nemaš perilicu posuđa, onda odaberi sudoper iz dva dijela s dovoljnom površinom za ocjeđivač. Uzmi u obzir ukupne dimenzije ormarića i odaberi sudoper dubine najmanje 20 cm.

Kućanski aparati

Općenito, veliki kućanski aparati dostupni su u dvije verzije - ugradbeni i samostojeći.

Prva opcija pruža bolji i cjelovitiji izgled cijele kuhinje, ali provjeri je li kuhinja spremna za ugradnju ovakvih uređaja. Samostojeći uređaji možda ne izgledaju tako otmjeno, ali obično su jeftiniji i jednostavniji za instaliranje ili servisiranje.

4. Povezani dodaci

 

5. Savjeti za kraj

Dizajn kuhinje i shema boja

Općenito, preporuča se da kuhinja i blagovaonica budu u svjetlijim bojama. Prema kineskom feng shuiju, idealna boja je žuta, koja također potiče dobru probavu.

Orijentacija prema stranama svijeta

Orijentacija u odnosu na glavne smjerove može utjecati na rasvjetu i toplinske uvjete u prostoriji. Stoga se preporuča usmjeriti kuhinju prema sjeveru ili sjeveroistoku, jer, za razliku od drugih prostorija, ne treba takve toplinske uvjete.

Raspodjela po površini

Kako bi korištenje kuhinje bilo što ugodnije, kuhinju dijelimo u tri zone:

  • Prostor za pranje
  • Područje pripreme
  • Prostor za kuhanje

 

Poredaj ih ovim redom, s lijeva na desno za dešnjake i obrnuto za ljevoruke. Zajedno čine trokut čiji su zamišljeni vrhovi hladnjak, sudoper i ploča za kuhanje. Razlog tome je logičan slijed pripreme hrane - hrana se prvo očisti, zatim slijedi daljnja priprema (primjerice rezanje i začinjanje), a zatim dolazi toplinska obrada.

Pogledaj kuhinje na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe