SAVJET Telefoni
21.9.2022. 12:10:47

KAKO ODABRATI PUNJAČ ZA MOBITEL?

1/1

Punjača za telefone nikad dosta. Lako se izgube ili zaborave, pa ih je dobro imati nekoliko na zalihi. Danas više ne morate patiti zbog kabela i možete se odlučiti na bežični punjač. Samo ćeš platiti malo više.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste punjača
  2. Koje parametre pratiti
  3. Važne karakteristike
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

Prilikom odabira punjača za mobitele postoji osnovna dilema. Hoćeš li kupiti original od samog proizvođača ili ćeš preferirati neoriginalni koji donosi druge prednosti? Obje opcije imaju svoje nedostatke:

Original ili kopija? 
Originalni punjač proizvođača imat će iste značajke kao onaj koji je došao u paketu s telefonom. To osigurava potpunu kompatibilnost i pouzdano punjenje dovoljnom brzinom. Glavni nedostatak originalnih punjača je što je cijena obično veća, čak i nekoliko puta. Neoriginalne punjače treba razlikovati u dvije kategorije. Neki dolaze od renomiranih proizvođača dodataka, dok su drugi potpuno bez robne marke. U prvoj skupini nalaze se uglavnom kvalitetni proizvodi, koji možda neće imati potpuno iste karakteristike kao originalni, ali će ispuniti svoju svrhu i neće biti opasni. Međutim, kod punjača bez robne marke pripazi barem na prisutnost CE certifikata, ali ni to ne jamči da će proizvod biti visoke kvalitete i da će se puniti dovoljno brzo. Jeftini punjači također mogu proizvoditi neugodne zvukove i, u najgorim slučajevima, opasno se pregrijati – većina slučajeva u kojima se punjač ili telefon zapali tijekom punjenja rezultat je korištenja kopija originalnih punjača ili baterija.

 

1. Vrste punjača

Mrežni punjači 

Mrežni punjači su bezvremenski oblik punjača. Spajaju se najčešće preko USB-a ili novijeg USB-C. Način brzog punjenja danas je standardan.

 

+ Jednostavan i kompaktan
+ Mogu imati više adaptera za različite uređaje
+ Veći modeli imaju više utora za punjenje
+ Još uvijek najbrži način punjenja

- U paketu često nedostaje kabel
- Jeftiniji modeli imaju kabel spojen na adapter

 

Auto punjači

Zahvaljujući auto punjaču, svoj mobilni telefon možeš napuniti čak i dok voziš. Za profesionalne vozače koji često rade s navigacijom to je više-manje nužno.

 

+ Brzo i pouzdano punjenje mobitela u automobilu
+ Može imati više priključaka za punjenje
+ Čak i u bežičnoj verziji

- U paketu često nedostaje kabel
- Jeftiniji modeli imaju kabel spojen na adapter

 


Bežični punjači

Samo postavi svoj mobilni telefon na bežični punjač i pusti ga da se puni u miru. Međutim, tvoj telefon mora podržavati QI standarde bežičnog punjenja. Ali tada više nema ograničenja proizvođačem ili vrstom veze.

 

+ Jednostavno i elegantno punjenje
+ Puni gotovo sve moderne telefone bez ograničenja

- Viša cijena
- Niža brzina punjenja u usporedbi s kabelom

 

Upamti da jeftini neoriginalni punjači predstavljaju djelomičan rizik. Ako se počnu pregrijavati, preporučujemo da ih odmah prestaneš koristiti. Uvijek kupuj od provjerenog proizvođača.

 

2. Koje parametre pratiti

Vrsta telefona

Ako si želiš olakšati izbor, kupuj samo punjače od proizvođača tvog uređaja. Kupnja će biti skuplja, ali ćeš imati sigurnu kompatibilnost sa svojim telefonom.


Napon i snaga

Snaga: Maksimalna količina energije koju punjač može isporučiti uređaju. Izraženo u vatima (W). Za sporije punjače dostiže 5-10 W, za brže 45 W ili više.
Napon: Što je veći napon, to veću snagu punjač može postići za istu izlaznu struju. Kod punjača ćeš najčešće susresti 5 V.

3. Važne karakteristike

 

 

  • Brzo punjenje – povećana brzina punjenja uz veću snagu
  • Više priključaka za punjenje – USB, USB-C, Lightning
  • Prilagodljivo punjenje – možeš odabrati koji će se priključak najbrže puniti
  • Adapteri za druge vrste utičnica – uključeni adapteri za američke ili britanske utičnice

 


4. Dodaci

Punjač već imaš, ali možda bi ti od koristi bili i drugi mobilni dodaci ili korisni rezervni dijelovi:


5. Često postavljana pitanja

Koliko košta punjač za mobitel?

  • Najjeftinije punjače možeš nabaviti za do 100 kn, ali samo klasične kabelske ili neoriginalne od manje provjerenih proizvođača.
  • Standardna cijena je otprilike 100-200 kn, za koju možeš kupiti veliku većinu originalnih punjača.
  • Za više od 200 Kn možeš kupiti naprednije modele s više priključaka ako trebaš puniti više uređaja odjednom ili bolje auto punjače.

Kako pravilno puniti mobitel kako bi baterija trajala što duže?

  • Baterije u telefonima imaju ograničen vijek trajanja, koji je obično između 500-1000 ciklusa punjenja. Takav ciklus predstavlja jedno punjenje od 0 do 100%, ali i npr. dva punjenja po 50%. Nije da će baterija potpuno prestati raditi nakon ovolikog broja punjenja, ali vjerojatno će joj kapacitet biti osjetno manji. Međutim, možeš usporiti ovaj učinak pravilnim punjenjem.
  • Često ćeš naići na savjet da je uvijek najbolje isprazniti telefon do nule, a zatim ga do kraja napuniti. To je donekle vrijedilo za stare NiMh baterije, ali one se ne koriste u novijim telefonima. Uglavnom su ih zamijenili moderniji Li-ion akumulatori, čiji se kapacitet smanjuje upravo pražnjenjem u vakuum.
  • Kod trenutnih telefona, idealno vrijeme za uključivanje punjača je kada razina napunjenosti padne ispod 20%. U idealnom slučaju, bateriju bi trebalo napuniti do oko 90%, što će malo smanjiti trošenje. Punjenje do kraja neće uništiti bateriju, ali posebno noćno punjenje, kada se telefon puni do 100% nekoliko sati, dugoročno će utjecati na izdržljivost. S druge strane, nije bitno ako nekoliko puta dnevno nadopunjuješ svoj telefon za nekoliko desetaka posto. Tijekom punjenja pokušaj ne koristiti mobitel jer time opterećuješ bateriju.

Koliko je bežično punjenje sporije?

  • Općenito, bežični punjači sporiji su od žičanih, za desetke posto. Kako bi se postigla njihova maksimalna izvedba, osim same površine za punjenje, adapter mora biti dovoljno snažan. Ali neki bežični punjači mogu se integrirati u druge uređaje, poput stalka za telefon ili svjetiljke s bazom za punjenje.

Kako funkcionira brzo punjenje i je li stvarno brže?

  • Uz funkciju ubrzanog punjenja, punjač ubrizgava više napona u uređaj. Pogotovo će prvih 60% baterije biti najbrže, zbog čega je funkcija idealna u situacijama kada moraš brzo napuniti potpuno ispražnjen telefon, ali ne mora biti do punog kapaciteta. Često se koristi Qualcomm QuickCharge standard koji u trenutnoj verziji podržava do 18W snage. S punjačem koji zadovoljava ovaj parametar telefoni se mogu u potpunosti napuniti za 1 do 2 sata.
     

Pogledaj punjače za mobitele na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe