SAVJET Mali kućanski aparati
23.12.2022. 6:49:58

KAKO ODABRATI APARAT ZA VAFLE?

1/1

Ne moraš ići daleko tražiti autentične belgijske vafle s tipičnim ukrasom i okusom karamele. Sve što trebaš učiniti je kupiti pekač za vafle, koji će uvelike olakšati njihovu pripremu. Kako odabrati aparat za vafle i ne opeći se?

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Odabir prema parametrima
  2. Odabir prema obliku
  3. Dodatne funkcije
  4. Ostali kuhinjski aparati
  5. Savjet za kraj

 


1. Odabir prema parametrima

 

 

 

Snaga

 

Kao i kod svih kućanskih aparata, što je veća snaga, to će uređaj biti snažniji. U slučaju aparata za vafle općenito vrijedi da što je uređaj veći, to će se ploče za kuhanje brže zagrijati, a time i vrijeme pečenja. Naravno, što je veća snaga, veća je i potrošnja, ali ako povremeno koristiš pekač za vafle, to neće biti pretjerano.

Za uobičajene kućne potrebe dovoljan je aparat za vafle snage 1000-1300 W. Pekači za vafle snage 2000 W i više namijenjeni su profesionalnoj uporabi, a pekači za vafle snage manje od 1000 W su među slabijima s dužim vremenom pečenja.

 


 

 


Materijal

 

Prilikom odabira aparata za vafle, fokusiramo se na materijal uređaja, kao i na materijal od kojeg su izrađene ploče za pečenje. Uređaj kao takav treba biti izrađen od materijala s vrlo dobrim izolacijskim svojstvima. Idealan materijal je plastika koja se lako čisti, lagana je i ima prilično dobra izolacijska svojstva. Drugi prikladan materijal je nehrđajući čelik, teže ga je čistiti, ali izgleda bolje od plastike. Neprikladni materijal je metal, koji dobro provodi toplinu, pa postoji opasnost od opeklina ako se njime nestručno rukuje.

S druge strane, vrlo je važno da materijal ploče dobro provodi toplinu, a zahvaljujući tome se vafli ravnomjerno peku. U isto vrijeme, materijal bi trebao biti neljepljiv - tijesto se neće lijepiti za njega - i također otporan na ogrebotine. Vrlo pogodni materijali su keramika i teflon. Uvijek koristi samo drvene alate kada rukuješ vaflima.

 


 

25. ožujka je Međunarodni dan vafla!

 

 

Veličina

 

Veličina aparata za vafle važna je za skladištenje, a također i za broj vafla koji može napraviti odjednom. Kompaktni pekači za vafle sa 2 ploče su među najrasprostranjenijima, u takvom pekaču za vafle možeš pripremati 2 vafla odjednom, uglavnom klasične četvrtaste vafle.

U okruglim pekačima za vafle mogu se pripremati vafli raznih oblika, npr. vrlo popularna srca. Pojedinačni vafli su manji od četvrtastih, tako da aparat za vafle može ispeći 4 ili 5 vafla odjednom. Veliki obiteljski pekači vafla ili oni profesionalni mogu podnijeti pripremu 8 ili više vafla odjednom.

 


 

 


Sigurnosne značajke

 

Rukovanje aparatom za vafle mora biti jednostavno, ali prije svega sigurno. Važni sigurnosni parametri aparata za vafle su prije svega toplinski izolirana ručka, zaštita od pregrijavanja i svjetlosni indikator rada i kada je postignuta temperatura zagrijavanja. Plus su neklizajuće nožice koje osiguravaju stabilnost uređaja na kuhinjskom pultu.

 


 

 


Višenamjenski modeli

 

Kod odabira aparata za vafle vrijede slična pravila kao, primjerice, za aparat za sendviče. Oba aparata su u mnogočemu slična, pa se na tržištu mogu naći i multifunkcionalni modeli s izmjenjivim pločama zahvaljujući kojima možeš imati 3 uređaja u jednom - najčešće je to pekač za vafle, toster i kontaktni roštilj (3 u 1). Stoga, ako ne planiraš redovito pripremati vafle, razmisli o kupnji višenamjenskog pekača ili tostera za vafle, gdje samo trebaš promijeniti ploče za pečenje i umjesto vafla možeš peći tost ili paninije.

 

 


2. Odabir prema obliku

 

Ploče za pečenje razlikuju se ne samo po materijalu, već i po obliku. Belgijski kvadratni ili pravokutni vafli s tipičnim rešetkastim uzorkom su klasični. Sve su popularniji i vafli u obliku srca, cvjetića ili krugova. Aparati za vafle s prostorom za štapić koji ubadaš u tijesto su posebna vrsta. Zanimljivi su i aparati za izradu vafla s mjehurićima. Nakon pečenja, bubble waffle se može smotati u kornet i puniti npr. sladoledom.

 

Vafli s različitim nadjevima kao desert

 

 

3. Dodatne funkcije

 

  • Zaključavanje poklopca - hladan zrak ne prodire u vafle i ne ometa proces pečenja
  • Podesiva temperatura - vrlo važna za postizanje pravilno pečenog vafla, temperatura se obično podešava rotirajućim gumbom ili digitalno
  • Zdjela ili kanal za prelijevanje tijesta - višak tijesta ne bi smio ući u unutrašnjost stroja, stoga je zdjela za njegovo hvatanje odlična značajka
  • Rotacija - velika prednost je što se pekač za vafle može okretati tijekom pečenja, zahvaljujući čemu se tijesto bolje širi i ravnomjerno peče
  • Lijevak za tijesto - neki modeli imaju praktičan lijevak za tijesto, koje zatim uliješ u zatvoreni pekač za vafle
  • Plutajući poklopac – diže se kad se tijesto digne

 

 

4. Ostali kuhinjski aparati

 

Pekači palačinki

Aparati za jogurt

Aparati za sladoled

Pekači kruha

Kuhinjski roboti

Mikseri

 

5. Savjet za kraj

 

Priprema vafli

Možda ne znaš da u tijestu za prave belgijske vafle nema dodanog šećera, dapače ima ga samo manje od 1%. S druge strane, osim šećera, u tijesto za belgijske vafle dodaje se i cimet, a sami vafli su sami po sebi vrlo slatki. No, tijesto za vafle možeš pripremiti i od zdravijih sastojaka, npr. od zobenih pahuljica, te u tijesto dodati komadiće voća ili sjemenki. Vafle možeš jesti slatke s čokoladom, sladoledom, šlagom i voćem ili slane s jajima i slaninom. Poput palačinki ili fritula, i vafli su ukusni čak i bez nadjeva.

 

Pogledaj aparate za vafle na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe