SAVJET U kuhinji
27.6.2022. 8:11:32

KAKO ODABRATI TAVU?

1/1

Kvalitetna tava temelj je svake kuhinje i ključno je jelo za pripremu mnogih jela. U njemu možemo pržiti, flambirati, dinstati, pa čak i pripremati umake. Želiš li maksimalno iskoristiti tavu, osim odgovarajućeg oblika, moraš odabrati i odgovarajući materijal. Međutim, također se fokusiraj na neprianjanje, otpornost na oštećenja i zahtjeve za održavanjem.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Osnovna podjela
  2. Što izabrati
  3. Materijal
  4. Ostale potrepštine za kuhanje
  5. Savjet za kraj

 


1. Osnovna podjela

 

 

Univerzalna tavica

 

  • Univerzalna uporaba
  • Za prženje i pirjanje
  • Neke su prikladne za pećnicu
  • Prilikom odabira usredotoči se na promjer, visinu ruba i materijal
  • Za pirjanje možeš koristiti tavu s poklopcem

 


 

 


Tava za palačinke

 

  • Lagana i ravna, s niskim rubom
  • Palačinku možeš jednostavno okrenuti
  • Pogodna je i za pripremu omleta

 


 

 


Tava za uštipke

 

  • Tipična po svojim „rupicama“
  • Uglavnom za 4, ali i 7 uštipaka
  • Napravit ćeš prekrasno simetrične uštipke

 


 

 

Wok tava

 

  • Vrlo duboka tava s uskim dnom
  • Tijekom kuhanja zagrijavaju se i dno i stijenke
  • Odlična za veće količine hrane

 


 

 


Grill tava

 

  • Rebrasto dno
  • Klasično „rebranje“ mesa ili povrća
  • Uglavnom kvadratnog oblika
  • Veća težina, dobro zadržava toplinu

 


 

 


Tava za paellu

 

  • Velika duboka tava sa 2 ručke
  • Pogodna i za ostala jela iz jedne posude
  • Dobro provodi toplinu

 

 

Paella (čitaj "paeja") je tradicionalno španjolsko jelo, zapravo je vrsta rižota s plodovima mora, koji se priprema u jednoj tavi.

 


 

 


Duboka tava za pirjanje

 

  • Za pripremu sota i raznih umaka
  • Dizajn s poklopcem je idealan

 


 

 


Tava za ribu

 

  • Ovalni oblik
  • Jednostavna priprema cijele ribe
  • Riba ne viri iz posude

 

 

2. Što izabrati

 

Kvaliteta materijala i izrade

  • Isplati se ulaganje u kvalitetnu tavu izrađenu od otpornog i trajnog materijala
  • Za odabrani model pažljivo prouči materijal, tehnologiju proizvodnje i podatke o trajnosti
  • Prešana aluminijska tava se vrlo brzo uništi
  • Model od lijevanog aluminija s posebno čvrstim dnom vrlo je izdržljiv
  • Neki materijali mogu trajati desetljećima uz dobru njegu (lijevano željezo, emajl, bakar)
  • Drugi su puno osjetljiviji i skloniji oštećenjima (keramika, teflon)

 

Korisne značajke

  • Neljepljiva površina - za pripremu hrane s minimalnom količinom ulja ili čak bez njega
  • Ručka otporna na toplinu ili uklonjiva ručka - za pripremu hrane u pećnici ili na izravnoj vatri
  • S poklopcem - pogodna za dublje i univerzalne tave, s njom možeš i dinstati
  • Indikator temperature i topline - pokazuje kada je tava jako vruća
  • Set tava - koristan set koji obično sadrži 3 tave različitih promjera

 

Veličina i težina

  • Prilikom odabira usredotoči se na promjer i visinu ruba (dubina)
  • Male tave imaju promjer do 24 cm i prikladne su za 1-2 osobe
  • Promjer srednjih tava je otprilike 25-30 cm
  • Ova veličina je najčešća i prikladna za univerzalnu upotrebu
  • Velike tave imaju promjer 31 cm i idealan su izbor za velika kućanstva
  • Veće tave obično su teže i njima je teže rukovati
  • Velika tava od lijevanog željeza može težiti više od 2 kg
  • Dodaš li količinu hrane, možeš težiti i do 3-4 kg
  • Težina igra najveću ulogu u tavama za palačinke, ako ćeš palačinke okretati bacanjem

 

Oblik

  • Klasične tave od bakra ili lijevanog željeza savršene su za kuhinju u francuskom stilu
  • Za moderne domove prikladni su moderni modeli od keramike ili titana u boji
  • Pri odabiru tave prije svega vodi računa o funkcionalnim svojstvima, tek onda o izgledu
  • Ako kupiš bezvremensku bakrenu tavu, moraš očekivati i zahtjevnije održavanje

 

3. Materijal

 

  • Čelik, nehrđajući čelik
  • Dobra toplinska vodljivost
  • Otporan je na visoke temperature i pranje u perilici posuđa
  • Nećeš ga oštetiti ni metalnom lopaticom
  • Bez dovoljno ulja, hrana brže zagori

 

Aluminij

  • Prema načinu proizvodnje kvalitativno se dijele na 2 vrste
  • Prešane aluminijske tave mogu se deformirati u sredini tijekom duljeg zagrijavanja
  • Tave od lijevanog aluminija s debljim dnom mnogo su izdržljivije
  • Sam aluminij je dobar toplinski vodič
  • Međutim, nije pogodan za izravan kontakt s hranom
  • Stoga mora biti opremljen s neljepljivim slojem drugog materijala s unutarnje strane

 

Željezo

  • Vrlo otporno na oštećenja bilo koje vrste
  • Tave se mogu prati u perilici posuđa
  • Prilikom rukovanja hranom može se koristiti metalni pribor za kuhanje

 

Bakar

  • Dug vijek trajanja i toplinska vodljivost
  • Brzo reagira čak i na najsuptilnije promjene temperature tijekom kuhanja
  • Bezvremenski dizajn
  • Zahtjevnije održavanje i visoka nabavna cijena

 

Odlučiš li se za bakar, oprezno pri odabiru aluminijskih tavica s bakrenim premazom, koje se na prvi pogled ne razlikuju od bakrenih modela, ali se po funkcionalnosti i trajnosti ne mogu usporediti s pravim bakrenim tavama.

 

Lijevano željezo

  • Teške, vrlo izdržljive tave
  • Nećeš ih uništiti visokim temperaturama, oštrim priborom za kuhanje ili pranjem u perilici posuđa
  • Dobro provode toplinu i pogodne su za posluživanje hrane
  • Pogodno za sve vrste ploča za kuhanje
  • Tave od lijevanog željeza također možeš staviti na vatru ili u pećnicu

 

Titanij

  • Tava se sastoji od nekoliko materijala, gdje dominira titan
  • Tijelo tave najčešće je izliveno od aluminija kako bi dno bilo dovoljno čvrsto i dobro toplinski vodljivo.
  • Aluminij se zatim oblaže titanijevim dioksidom na visokim temperaturama
  • Proces se završava nanošenjem nekoliko slojeva neljepljivog površinskog materijala
  • Otporan je na toplinske udare i mehanička oštećenja
  • Visoka nabavna cijena

 

Keramika

  • Savršena za sporo kuhanje na nižim temperaturama
  • Na taj će se način u hrani sačuvati barem dio vitamina i minerala
  • Niska otpornost na oštećenja
  • Ne preporučuje se pranje u perilici posuđa ili korištenje tvrdog pribora za okretanje hrane

 

Granit

  • Neprianjajući premaz
  • Priprema jela s minimalnim udjelom masnoće
  • Tijelo tave izrađeno je od aluminija ili drugog toplinski vodljivog metala
  • Na njega se nanosi granitni sloj
  • Dobro podnosi mehanička oštećenja
  • Siguran za zdravlje čak i kad se prži na visokim temperaturama

 

Emajl

  • Netoksična površinska obrada metala, najčešće lijevanog željeza
  • Otporan na oštećenja
  • Dugi vijek trajanja i jednostavno održavanje

 

Teflon

  • Najrašireniji neljepljivi materijal
  • Niska otpornost na ogrebotine i temperature iznad 250 °C
  • Pri tim temperaturama iz tave će se početi oslobađati tvari štetne po zdravlje
  • Međutim, ta se temperatura rijetko prekoračuje tijekom kuhanja

 


4. Ostale potrepštine za kuhanje

 

Setovi posuđa

Lonci

Ekspres lonci

Kuhala za vodu

Francuske preše

Džezve

 

5. Savjet za kraj

 

Održavanje i čišćenje

  • Tave od lijevanog željeza mogu izdržati gotovo sve. Lako ih možeš oprati u perilici posuđa li istrljati spužvom za čišćenje, ali ih moraš dobro osušiti da ne zahrđaju.
  • S keramikom moraš postupati nježno. Ovo posuđe ne pripada u perilicu posuđa, te se za njih ne preporučuje korištenje agresivnih ili abrazivnih sredstava za čišćenje. Bolje je obrisati prljavštinu papirnatim ručnikom ili natopiti tavu.
  • Aluminijske tave osjetljive su na promjenu boje. Ako dođu u dodir sa sodom, pocrne, ali to možeš riješiti tako da tavu prebrišeš alkoholom pomiješanim s uljem, u omjeru 1:1.
  • Posuđe od nehrđajućeg čelika može se prati u perilici posuđa, ali nije otporno na trljanje, zato nemoj koristiti žičane spužve. Ako nešto zagori na tavi, namoči ili ulij vodu, dodaj  prašak za pecivo i kuhaj još neko vrijeme. Ostaci se tako odlijepe.
  • Titanske tave možeš staviti u perilicu ako temperatura ne prelazi 60 °C i ako se koristi blagi deterdžent.
  • Ako se nešto zalijepi za granitnu površinu, obriši to papirnatim ručnikom, a granit možeš staviti i u perilicu posuđa bez straha od oštećenja.
  • Bakrene tave ne spadaju u perilicu posuđa, zato se preporučuje korištenje posebnih sredstava za čišćenje koja nježno peru tavu i pritom joj osiguravaju sjaj.
  • Čelik i željezo otporni su na mehanička oštećenja i habanje, ali su osjetljive na ostatke vode koji mogu uzrokovati hrđu.
  • Teflon je vrlo osjetljiv, zato nemoj koristiti agresivna sredstva za čišćenje ili žičanu spužvicu ili spužvu s hrapavom površinom. Ako se nešto zalijepi za njih, obriši ih papirnatim ručnikom.
  • Emajlirane tave obično se mogu prati u perilici posuđa.

 

Pranje u perilici posuđa

Želiš li posuđe staviti u perilicu, pročitaj preporuke proizvođača. Neki materijali su izdržljiviji i neće se oštetiti redovitim pranjem u perilici posuđa. Drugi mogu biti, nakon nekoliko ciklusa u perilici posuđa, za otpad. Većina neprikladnih površina ne podnosi završni proces poliranja jer pogoršavaju njihova svojstva. 

 

Materijal ručke

Prilikom odabira uzmi u obzir i materijal ručke. Najčešće je izrađena od istog materijala kao i tijelo posude. Radi lakšeg rukovanja često je prekrivena slojem drva, plastike ili silikona. Što je s jedne strane zgodno jer se tavom lako rukuje, ali s druge strane ograničava. Kod pripreme nekih jela korisno je ako možeš cijelu tavu staviti u pećnicu da se dovrši pečenje. Ali ručka od zapaljivog materijala može te spriječiti u tome.

 

Upotreba na različitim vrstama ploča za kuhanje i u pećnici

Većina tava može se jednostavno koristiti na plinskim i električnim pločama za kuhanje. No, tražiš li tavu u kojoj ćeš peći u krušnoj peći, ili želiš isprobati kuhanje na logorskoj vatri, odaberi izdržljivu, po mogućnosti lijevano željezo ili čeličnu tavu, s vatrostalnom ručkom. Također postoje određena ograničenja u izboru materijala za korištenje na indukcijskoj ploči, pri čemu dno tave mora biti izrađeno od feromagnetskog materijala (nehrđajući čelik, lijevano željezo, emajlirani metali). Tave od drugih materijala također djeluju na indukciju, ali na dnu moraju imati feromagnetski premaz.

Preporučujemo da prethodno provjeriš mogućnost korištenja indukcijske posude. Najlakši način za to je da staviš magnet na dno posude. Ako se čvrsto zalijepi, neće biti problema s korištenjem na indukciji, ali ako se ne lijepi, materijal za to nije prikladan.

Tavu možeš sigurno staviti u pećnicu samo ako ima nezapaljivu ili uklonjivu ručku.

 

Pogledaj tave / wok tave na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe