SAVJET Telefoni
21.9.2022. 12:10:39

KAKO ODABRATI ZAŠTITNO STAKLO ZA MOBILNI TELEFON?

1/1

Svakome od nas s vremena na vrijeme padne mobitel na pod. Ali ponekad je zamjena cijelog zaslona vrlo skupa. Zaštitno staklo platit ćeš samo nekoliko eura i tako uštedjeti puno vremena, novca i truda.

  • Nikolina, prevajalka na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Prednosti i nedostaci zaštitnog stakla
  2. Svojstva
  3. Potrebne funkcije i pribor
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Zaštitno staklo štiti ekran telefona od oštećenja i ogrebotina. U najgorem slučaju, samo će se ono slomiti pri padu, ali će tako spriječiti djelomično ili potpuno lomljenje ekrana telefona. Osim toga, kada je ispravno postavljeno, pruža istu kvalitetu dodirne funkcije kao da je zaslon potpuno nezaštićen.

Umjesto stakla možeš kupiti i zaštitnu foliju, ali ona nije toliko otporna na padove.

Zaštitno staklo ili zaštitna folija?
Uz zaštitna stakla u ponudi su i razne zaštitne folije. Dok je folija fleksibilna, staklo je čvrsto i stabilno. To ga također čini izdržljivijim. Ako želiš zaštititi zaslon od padova, staklo je bolji izbor jer sama folija ne može apsorbirati silinu udaraca. Namjena mu je prvenstveno zaštita površine ekrana od ogrebotina.
Iako je staklo obično malo skuplje, lakše ga je koristiti i udobnije za korištenje jer ima sličnu površinu kao sam zaslon. S druge strane, pomicanje prsta preko neke dodatne površine može biti vrlo neugodno.

 

Prednosti i nedostaci zaštitnog stakla

+ Jaka zaštita od oštećenja
+ Jednostavan za korištenje
+ Održava osjetljivost i preciznost na dodir prstiju
+ Minimalna iskrivljenje zaslona

- Jeftiniji modeli lako se ogrebu
- Skuplje rješenje od zaštitne folije

Također je dobro provjeriti ima li zaštitno staklo oleofobni premaz kako bi se spriječilo da prljavština i otisci prstiju zaprljaju ekran.

 

Svojstva

Vrsta telefona

Kod kupnje zaštitnog stakla najvažnija stvar je kompatibilnost s vašim modelom telefona.

Otpornost stakla

  • Tvrdoća se najčešće označava u vrijednostima tvrdoće grafita (0H - 9H).
  • Što je veći broj, veći je otpor.
  • Međutim, proizvođači često precjenjuju tvrdoću, pa je treba uzeti s rezervom.
Za potpunu zaštitu preporučujemo staklo tvrdoće najmanje 6H.

 

Debljina stakla

Najčešća debljina je 0,30 mm. Time se štiti zaslon od oštećenja, a istodobno se ne smanjuje kvaliteta korištenja. Deblje staklo će imati dulji životni vijek, ali može izgledati previše robusno.

Ne zaboravi da zaštitno staklo štiti samo ekran. Za potpunu sigurnost mobitela koristi i maskicu na samom kućištu uređaja.

 

Potrebne funkcije i pribor

U paketu obično možeš pronaći dodatne alate za pravilnu upotrebu stakla:

  • Oleofobni premaz - sloj stakla na kojem ostaje manje prljavštine i masnoće.
  • Tekstilna krpa - za uklanjanje prljavštine prije nanošenja stakla, suho i mokro
  • Ljepljiva folija - za brisanje prašine sa stakla
  • Gel za nanošenje - zaglađuje i ispunjava rubove nanesenog stakla

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Koliko košta zaštitna folija za ekran mobitela?

Najjeftinija zaštitna stakla za mobitele možeš nabaviti za manje od 5 €, no njihova je trajnost ograničena. Za nešto jače staklo platit ćeš između 5 i 12 €.

Međutim, cijena stvarno kvalitetnog stakla često počinje od 12 € ili više. Riječ je o zakrivljenim staklima koje prekrivaju cijelu širinu ekrana i također imaju odličnu zaštitu od oštećenja. Neki od njih koštaju i do 40 €

Kako pravilno zalijepiti kaljeno staklo na ekran?

  1. Provjeri je li ekran potpuno čist.
  2. Površinu zaslona moraš temeljito obrisati vlažnom krpom, a zatim obrisati ostatke tekućine suhom krpom. Također možeš pronaći jednostavan ljepljivi film koji naneseš na zaslon i njime skineš prljavštinu.
  3. Kada je zaslon čist, drži staklo s četiri prsta na širim stranama i nježno ga pritisni što je više moguće uz zaslon. Kada je staklo na mjestu, nježno pritisni u sredini, a zatim zagladi strane dok ne nestanu svi mjehurići zraka.
  4. Ako ne uspiješ točno prilagoditi iz prvog pokušaja, svejedno možeš po potrebi podizati i pomicati zaštitno staklo. Iako se to ne preporučuje ako si već prije u potpunosti zalijepio staklo, jer je malo vjerojatno da će ostati na mjestu.

Odgovaraju li sva stakla svim vrstama zaslona?

Ne. Pojedinačna stakla razlikuju se ovisno o tome jesu li zakrivljena ili ne:

2D: To su potpuno ravna stakla koje obično prekrivaju samo dio prednje strane ekrana. Zbog toga je prisutnost stakla vrlo uočljiva kako u pogledu izgleda tako i u jednostavnosti korištenja.

2.5D: Ova stakla također pokrivaju samo zaslon ili cijelu prednju stranu. Takvo staklo će biti ukošeno na rubovima, kako bi što bolje odgovaralo obliku samog uređaja. Međutim, 2.5D staklo nije prikladno za telefone sa zakrivljenim zaslonima, jer rubovi mogu viriti.

3D: Ako imaš telefon sa zakrivljenim ili bočnim zaslonom, moraš kupiti 3D staklo dizajnirano posebno za tvoj model telefona. To je jedini način da se osigura da površina odgovara zakrivljenosti i da staklo ostaje na mjestu.

Je li moguće da će staklo smanjiti odaziv ekrana?

Da, moguće je, ali samo ako se nepravilno koristi. U tom slučaju postoji opasnost od izobličenja boje i slabijeg odziva na dodir. Međutim, kada se pravilno koristi, jedna od najvećih prednosti stakla je ta što ne smanjuje funkcionalnost zaslona.

 

→Pogledaj zaštitna stakla za mobitele na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe